Päät­tä­jäl­tä: Roh­keut­ta on luot­taa sivistykseen

Eve­lii­na Leskelä.

Minul­le on kun­nia-asia, että olen saa­nut käy­dä kou­lu­ni lähel­lä kodin läm­pöä. Pie­nes­sä Joki­ky­län kylä­kou­lus­sa otin ensim­mäi­set aske­lee­ni kou­lu­lai­se­na ja sol­min ystä­vyys­suh­tei­ta, jot­ka kan­ta­vat edelleen.

Ase­ma­ky­län ala­kou­lul­ta kerä­sin rep­puu­ni oppe­ja, jot­ka vei­vät Hau­ki­pu­taan ylä­as­teen kaut­ta alu­eem­me ylpey­de­nai­hee­seen, Hau­ki­pu­taan lukioon. Siel­tä pon­nis­tin vii­mei­sim­pään opi­nah­joo­ni, Oulun yli­opis­toon. Tah­to­ni jää­dä koti­seu­dul­le­ni myös kor­kea­kou­luo­pin­to­ja var­ten on var­sin tavan­omai­nen myös muis­sa Oulun alu­een nuo­ris­sa. Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lu ja yli­opis­to ovat väis­tä­mät­tö­mät teki­jät alu­eem­me osaa­mi­sen ja elin­voi­man takana.

Sik­si aidos­ti kum­mas­tut­taa vii­me aikoi­na vel­lo­nut kes­kus­te­lu kor­kea­kou­lu­ver­kon kes­kit­tä­mi­ses­tä. Ihmet­te­len sitä lin­jaa, jos­sa tie­de, tut­ki­mus tai ammat­tiin kou­lut­tau­tu­mi­nen muut­tuu epä­re­le­van­tik­si heti, jos se toteu­te­taan Suo­men kol­men suu­rim­man kau­pun­gin ulko­puo­lel­la. Suu­res­ti kum­mek­sun sitä argu­ment­tia, että alu­eel­li­ses­ti saa­vu­tet­ta­va kor­kea­kou­lu­tus hei­ken­täi­si Suo­men kil­pai­lu­ky­kyä kansainvälisesti.

Val­ta­kun­nal­li­sel­la tasol­la kou­lu­tus­po­li­tii­kan lin­ja on nykyi­sen tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Kur­vi­sen joh­dol­la muut­tu­nut ja se on hyvä uuti­nen ennen kaik­kea suo­ma­lai­sil­le nuo­ril­le ja yri­tyk­sil­le ympä­ri maan. Kes­kit­tä­mis­po­li­tii­kas­ta on siir­ryt­ty koh­ti kas­vua tuke­vaa ja osaa­mis­tar­pei­siin vas­taa­vaa politiikkaa.

Aikan­sa ope­tus­mi­nis­te­ri ja sivis­tyk­sen suun­nan­näyt­tä­jä Kert­tu Saa­las­ti oli pre­si­dent­ti Kek­ko­sen tuel­la voi­mak­kaas­ti toi­meen­pa­ne­mas­sa kor­kea­kou­lu­tuk­sen alu­eel­lis­ta­mis­ta sodan jäl­kei­si­nä vuo­si­na. Noi­na vuo­si­na luo­tiin Oulun yli­opis­ton­kin kal­tai­set maa­kun­tay­li­opis­tot. Tuol­loin yhtei­nen tah­to­ti­la oli, että hen­ki­sen ja aineel­li­sen köy­hyy­den kukis­ta­mi­sen rat­kai­su löy­tyy nime­no­maan sivistyksestä.

Sivis­tyk­sen ja koko Suo­men osaa­mi­sen kas­vat­ta­mi­sen tavoi­te ei ole van­hen­tu­nut mihin­kään. Tämän osoit­ti myös alue­tut­ki­muk­sen vah­van vai­kut­ta­jan Timo Aron kom­ment­ti, jos­sa hän nos­ti kou­lu­tuk­sen maa­kun­tien ja maa­seu­dun kes­kei­sek­si elin­voi­mai­suu­den moot­to­rik­si. Niil­lä alueil­la, joil­la on kor­ke­aa kou­lu­tus­ta, on myös elin­voi­maa ja hyvinvointia.

Sanoi­sin­kin, että ilman Oulun yli­opis­toa Nokian kal­tai­set menes­tys­ta­ri­nat tus­kin oli­si­vat syn­ty­neet. Sen hedel­mi­nä näem­me edel­leen seu­tum­me vah­van it-iden­ti­tee­tin sekä lukui­sat alan yritykset.

Onnek­si Oulu luot­taa sivis­tyk­seen. Uusim­man sivis­tys­oh­jel­man visio on: Sivis­tys raken­taa Oulua. Uskon, että meil­lä on roh­keut­ta toi­mia tuon vision mukai­ses­ti myös tänään ja huo­men­na. Meil­lä ei ole varaa raja­ta sivis­tys­tä ja kou­lu­tus­ta kos­ke­maan vain Ete­lä-Suo­men suu­ria kaupunkeja.

Sivis­tys raken­ta­koon tule­vai­suu­des­sa­kin koko laa­jaa Oulua aina Hau­ki­pu­taal­ta Yli­kii­min­kiin ja Tan­ni­las­ta Oulunsaloon.

Eve­lii­na Les­ke­lä, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan jäsen, Keskusta