Päät­tä­jäl­tä: Oikeu­den­mu­kais­ta tuu­li­voi­maa Ouluun

Lauri Nikula.

Lau­ri Nikula.

Ouluun on suun­nit­teil­la huo­mat­ta­van suu­ri mää­rä tuu­li­voi­maa. Iso osa suun­ni­tel­luis­ta tuu­li­voi­ma­puis­tois­ta sijait­see entis­ten Yli-Iin ja Yli­kii­min­gin kun­tien har­vaan asu­tuil­la alueilla.

Täl­lä het­kel­lä suun­nit­te­lus­sa on yhteen­sä 157 myl­lyä, jois­ta 128 sijait­see Yli­kii­min­gin ja Yli-Iin entis­ten kun­nan­ra­jo­jen sisäpuolella.

Tuu­li­voi­ma tuot­taa tule­vai­suu­des­sa Oulul­le ja maa­no­mis­ta­jil­le mer­kit­tä­vät vuo­si­tu­lot kiin­teis­tö­ve­ro­jen ja maan­vuo­krien kaut­ta. Oulun alu­eet, joi­hin tuu­li­voi­man ylei­set hai­tat koh­dis­tu­vat, eivät kui­ten­kaan saa juu­ri­kaan hyö­tyä tuu­li­voi­man myötä.

Yli­kii­min­gin alueil­le on suun­nit­teil­la 57 tuu­li­voi­ma­laa, joi­den kiin­teis­tö­ve­ro­tuot­to voi­si olla lähes kak­si mil­joo­naa euroa vuo­des­sa. Yli-Iihin on suun­nit­teil­la 71 tuu­li­voi­ma­laa, joi­den kiin­teis­tö­ve­ro­jen vuo­si­tuot­to voi­si olla jopa 2,5 mil­joo­naa euroa. Omi­na kun­ti­naan Yli­kii­min­ki ja Yli-Ii kyke­ni­si­vät rahoit­ta­maan mer­kit­tä­vän osan alu­een pal­ve­luis­ta tuu­li­voi­man tuot­ta­mal­la kiin­teis­tö­ve­rol­la. Nyt kiin­teis­tö­ve­ro pää­tyy Oulun yhtei­seen kas­saan. Tämä ei ole oikeu­den­mu­kais­ta, kos­ka hai­tat koh­dis­tu­vat vain osal­le alueis­ta. Asi­aan tulee etsiä aluei­ta ja alu­een asuk­kai­ta sel­keäs­ti hyö­dyt­tä­vä pysy­vä ja oikeu­den­mu­kai­nen ratkaisu.

Havah­duin tähän tosia­si­aan maa­kun­ta­hal­li­tuk­sen vie­rai­lul­la Luu­la­jaan, jos­sa län­si­naa­pu­rit ker­toi­vat hei­dän vai­sun tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­sen joh­tu­van eri­lai­ses­ta vero­tuk­ses­ta. Ruot­sis­sa tuu­li­voi­man kiin­teis­tö­ve­ro menee suo­raan val­tion kas­saan eikä Suo­men tavoin kun­nil­le. Näin ollen alu­eet eivät Ruot­sis­sa saa kom­pen­saa­tio­ta tuu­li­voi­man aiheut­ta­mis­ta haitoista.

Tuu­li­voi­ma voi ava­ta myös mah­dol­li­suuk­sia Oulun alu­eel­le. Jos asiat mene­vät par­hain päin, puh­taas­ta säh­kös­tä saa­daan tän­ne pal­jon muu­ta­kin hyö­tyä kuin kiin­teis­tö­ve­ro­tuo­tot. Ouluun hae­taan todel­la mer­kit­tä­viä teol­li­suusin­ves­toin­te­ja, jot­ka vaa­ti­vat run­saas­ti puh­das­ta säh­köä. Inves­toin­nit toi­si­vat tul­les­saan tär­ke­ää tuloa ja työpaikkoja.

Tuu­li­voi­ma­po­ten­ti­aa­li on teh­nyt aiem­min vähem­män kiin­nos­ta­vis­ta alueis­tam­me kil­pail­tu­ja mie­len­kiin­non koh­tei­ta. Tuu­li­voi­ma ei kui­ten­kaan ole pel­käs­tään hie­no, tuloa ja uut­ta elin­voi­maa tuo­va asia, vaan sii­tä on monen­lais­ta hait­taa ja har­mia. Ala­ti kor­keam­mik­si nouse­vat tuu­li­voi­ma­lat näky­vät kau­as ja pilaa­vat hie­not mai­se­mat laa­joil­ta alueil­ta aiheut­taen lähia­lueil­leen hait­taa myös äänel­lään ja väl­ke­vai­ku­tuk­sel­laan. Tont­tien ja kiin­teis­tö­jen arvot saat­ta­vat las­kea, eikä tuu­li­voi­ma ole hai­ta­ton­ta myös­kään poron­hoi­dol­le ja metsästykselle.

Koko Oulun etu on, että har­vem­mil­la alueil­la mie­li­pi­de tuu­li­voi­maa koh­taan pysyy riit­tä­vän posi­tii­vi­se­na. Tuu­li­voi­man tulee olla eko­lo­gi­ses­ti ja talou­del­li­ses­ti, mut­ta myös sosi­aa­li­ses­ti kes­tä­vää. Tämä var­mis­te­taan vain sil­lä, että hait­to­ja hyväk­sy­vät alu­eet ja nii­den asuk­kaat saa­vat tuu­li­voi­man tuo­mas­ta vero­tu­los­ta eri­tyis­tä hyö­tyä. Rat­kai­su voi­si olla alueil­le kor­va­mer­kit­tä­vä osuus vuo­sit­tai­ses­ta kiin­teis­tö­ve­ros­ta, tuu­li­voi­mayh­tiön mak­sa­ma vuo­sit­tai­nen kylä­ra­ha tai jokin muu toi­min­ta­ta­pa, mil­lä saa­daan paran­net­tua alu­eel­lis­ta oikeu­den­mu­kai­suut­ta ja hyväksyttävyyttä.

Olen ilok­se­ni havain­nut, etten ole aja­tus­te­ni kans­sa yksin.

Lau­ri Niku­la, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jäsen, alue­val­tuu­tet­tu, Keskusta