Päät­tä­jäl­tä: Mik­si syn­ty­vyys laskee?

Tei­jo Liedes.

Olen kuul­lut vii­me viik­koi­na tut­ta­vil­ta­ni usein kom­ment­te­ja sii­tä, että eläm­me kum­mal­lis­ta aikaa, ja ihmet­te­lyä, että miten tämä maa­il­ma on muut­tu­nut lyhyes­sä ajas­sa niin kum­mal­li­sek­si. Kou­luam­pu­mi­set ja kou­lu­kiusaa­mi­nen, sota Ukrai­nas­sa, val­tion­joh­ta­jien ”trum­pis­mi”, ilmas­to­ka­ta­stro­fi, luon­non moni­muo­toi­suu­den katoa­mi­nen, some-”elämä”, pako­lais­vir­rat – eikä vähäi­sim­pä­nä väes­tön ikään­ty­mi­nen ja syn­ty­vyy­den las­ku ovat muu­ta­mas­sa vuo­des­sa muut­ta­neet aja­tus­maa­il­maam­me kovasti.

Tämän kai­ken kes­kel­lä ihmi­nen jou­tuu arvioi­maan omia mah­dol­li­suuk­si­aan elää hyvää elä­mää – jopa tul­la edes toimeen.

Syyt syn­ty­vyy­den las­kuun ovat moni­nai­set ja löy­ty­vät käsit­tääk­se­ni edel­lä luet­te­le­mis­ta­ni tren­deis­tä. Jos ihmi­sel­lä ei ole näkö­alaa tur­val­li­ses­ta tule­vai­suu­des­ta, vakaa­ta talou­del­lis­ta ase­maa, ystä­viä ja lähei­siä tuke­mas­sa, ei hän halua syn­nyt­tää uusia lap­sia ja ottaa vas­tuu­ta hei­dän­kin elä­mäs­tään, kun omas­sa­kin on tekemistä.

Some­kuplas­sa elä­väl­lä ihmi­sel­lä ei tai­da olla edes tilai­suuk­sia rakastumiseen/rakastamiseen? Iso osa meis­tä on menet­tä­nyt kyvyn aja­tel­la omaa ajat­te­lu­aan, siis arvioi­da omaa ase­maan­sa ja omia teke­mi­si­ään suh­tees­sa muu­hun maa­il­maan ympä­ril­lään. Uudes­sa kir­jas­saan (E .Saa­ri­sen aja­tuk­sia elä­mäs­tä, rak­kau­des­ta & ajat­te­lun ajat­te­lus­ta, osa 2; WSOY 2023) filo­so­fi Esa Saa­ri­nen ilmai­see asian mainiosti.

Saa­ri­nen viit­taa täs­sä nuo­rem­paan itseen­sä: ”Käsi­tys ei käsit­tä­nyt, mitä se ei käsit­tä­nyt, mut­ta tote­si itsen­sä päte­vän kyvyk­kääk­si käsit­tä­mään, mitä mie­les­tään käsit­ti. Hän myös mie­les­tään pait­si käsit­ti, mitä käsit­ti, käsit­ti, miten sen käsit­ti. Mies käsi­tyk­si­neen tun­si itsen­sä, olen­nai­sin pää­lin­join, ja koho­si suvereeniin.”

Tämä lai­naus kuvaa hyvin sitä, miten monet meis­tä eivät kyke­ne aset­tu­maan ikään kuin itsen­sä ulko­puo­lel­le ja poh­ti­maan omaa suh­det­taan maa­il­maan ja omaan ajat­te­luun­sa. Poli­tii­kas­sa tämä joh­taa aiem­min viit­taa­maa­ni ”trum­pis­miin”, mut­ta omas­sa elä­mäs­sään taval­li­nen ihmi­nen on nyky­ään niin monen asian vai­vaa­ma, että täl­lai­nen itsen­sä tun­te­mi­nen jää väki­sin­kin jon­ne­kin arjen katveisiin.

Esi­mer­kik­si Iis­sä näyt­tää syn­ty­vyys­ti­las­to sil­tä, että jos mitään muu­tos­ta ei tapah­du, syn­ty­vyys pai­nuu nol­laan 2030-luvun lopul­la. Näin ei tie­ten­kään todel­li­suu­des­sa tapah­du, mut­ta näin puh­taas­ti tilas­to­ma­te­maat­ti­nen mal­li ennus­taa – ja se panee ajat­te­le­maan. Tot­ta on sekin, että väes­tö­mää­ri­ään kas­vat­ta­vis­sa kun­nis­sa ja kau­pun­geis­sa kas­vun kes­kei­nen syy on joko maan sisäi­nen muut­to­lii­ke tai maahanmuutto.

Mitä pitäi­si siis teh­dä? Nimit­täin jos kehi­tyk­sen suun­ta ei muu­tu, olem­me val­ta­van vai­kei­den kehi­tys­kul­ku­jen edes­sä: väes­tön huol­to­suh­de heik­ke­nee, kou­lu­ja lak­kau­te­taan, kylät tyh­je­ne­vät jne. Kun­ta­stra­te­gias­sam­me yhte­nä kär­ke­nä on voi­ma­kas kes­tä­vä kas­vu. Onko kui­ten­kin niin, että jou­dum­me teke­mään lujas­ti töi­tä säi­lyt­tääk­sem­me edes nykyi­sen väes­tön ja väestörakenteen?

Pal­jol­ti kaik­ki on kui­ten­kin kiin­ni mei­dän ihmis­ten tah­dos­ta muut­taa maa­il­maa: tukea lap­si­per­hei­tä, var­mis­taa hyvät perus­pal­ve­lut, luo­da tur­val­lis­ta ja viih­tyi­sää ympä­ris­töä, suo­jel­la luon­toa, luo­da pysy­viä työ­paik­ko­ja – teh­dä nii­tä asioi­ta, jot­ka saa­vat ihmi­set luot­ta­maan tule­vai­suu­teen ja usko­maan omiin mah­dol­li­suuk­siin­sa luo­da itsel­le ja lap­sil­leen hyvä tulevaisuus.

Olen sitä miel­tä, että kas­vu voi tul­la vain tätä kaut­ta. Kas­vu on parem­min­kin seu­raus kuin syy. Ja tot­ta kai tämä kaik­ki tar­vit­see kun­nas­sa kaik­kia, niin elin­kei­no­jen kehit­tä­mis­tä kuin var­hais­kas­va­tus­ta; niin kun­nal­lis­tek­niik­kaa kuin kult­tuu­ri­pal­ve­lu­ja, sys­tee­mis­tä muu­tos­ta, jos­sa kaik­ki kun­nan sek­to­rit tuke­vat toi­si­aan ja oppi­vat tois­ten­sa tavois­ta teh­dä arvo­kas­ta työ­tä kun­ta­lais­ten hyväksi.

Tei­jo Lie­des, Iin kun­nan­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja, Vasemmistoliitto