Toi­mit­ta­jal­ta: Vuo­den­vaih­de on huo­non oman­tun­non aikaa

Jou­lu, tuo yhdes­sä­olon ja rau­hoit­tu­mi­sen juh­la. Se on ohi. Muis­to­na men­neis­tä pyhis­tä jää­kaa­pin nur­kat ovat täyt­ty­neet eri­lai­sis­ta nys­sä­köis­tä. Syö­mät­tä jää­neet ruu­at kum­mit­te­le­vat. Voi­si­ko­han ne heit­tää ros­kiin vai pitäi­si­kö nii­tä vie­lä syö­dä tai jat­ko­ja­los­taa? Kink­ku kel­paa her­ne­sop­paan, rosol­li osak­si kink­ku­pit­saa, lant­tu­laa­ti­kon voi upot­taa pannaritaikinaan.

Dr. Oet­ke­rin –pit­sa­tuo­te­mer­kin teet­tä­män kyse­ly­tut­ki­muk­sen mukaan 66 pro­sent­tia ker­too, että jou­lu­herk­ku­ja jää yli, mut­ta vain 35 pro­sent­tia kek­sii yli­jää­mäl­le uut­ta käyt­töä. Joka vii­des ker­too heit­tä­vän­sä syö­mät­tä jää­neet jou­lu­her­kut ros­kiin, mut­ta suu­rin osa kuvai­lee kui­ten­kin tun­te­van­sa asias­ta syyl­li­syyt­tä. Entä jos hei­tin kink­ku­ras­van­kin seka­jät­tee­seen, enkä val­mis­ta­nut sii­tä kas­ti­ket­ta? Kyl­lä, huo­no oma­tun­to pai­naa, kun mie­tin näi­tä jouluruokia.

Jou­lun jäl­keen koit­taa uuden vuo­den vas­taa­not­ta­mi­nen. Se tuo tul­les­saan kysy­myk­set ilo­tu­lit­tei­den hank­ki­mi­ses­ta. Oli­si­ko täl­lä ker­taa se vuo­si, jol­loin ampui­sim­me hiu­kan rahaa tai­vaal­le? Rahan­me­non lisäk­si oma­tun­toa alkaa kol­ku­tel­la ilo­tu­lit­tei­den aiheut­ta­mat ilman­saas­teet ja meluhaitta.

Tur­val­li­suus- ja kemi­kaa­li­vi­ras­to muis­tut­taa ystä­väl­li­ses­ti sii­tä, että uuden­vuo­de­nyö­nä pien­hiuk­kas­ten mää­rä kym­men­ker­tais­tuu. Kes­kus­te­lu­pals­tat täyt­ty­vät äkäi­sis­tä koi­ra­no­mis­ta­jis­ta, eikä oma koi­ra­kaan olen järin innos­tu­nut uuden­vuo­de­naa­ton mete­lis­tä. Pitäi­si­kö tyy­tyä säde­tik­kui­hin tai taskulamppuun?