Rau­taon­gel­ma on vai­kea, tär­kein­tä kuor­mi­tuk­sen ehkäisy

Jäälinjärven laskeutusallasta rakennettiin talvella 2020. Rautavirta-tutkimuksessa todettiin, että allas toimii parhaiten rautavirran torjumisessa Jäälinjärveen. (Arkistokuva: Teea Tunturi)Jäälinjärven laskeutusallasta rakennettiin talvella 2020. Rautavirta-tutkimuksessa todettiin, että allas toimii parhaiten rautavirran torjumisessa Jäälinjärveen. (Arkistokuva: Teea Tunturi)

Oulun yli­opis­ton lähes kol­mi­vuo­ti­nen Rau­ta­vir­ta-tut­ki­mus ei löy­tä­nyt käyt­tö­kel­pois­ta rat­kai­sua vesis­töön pää­ty­neen rau­ta­vir­ran pysäyt­tä­mi­seen. Tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­tet­tiin Kii­min­gin – Jää­lin vesien­hoi­to­yh­dis­tyk­sen toteut­ta­mien raken­tei­den vaikuttavuutta.

Tut­ki­muk­ses­sa todet­tiin, että par­hai­ten toi­mii Jää­lin­jär­ves­tä ero­tet­tu suu­ri las­keu­tusal­las, mut­ta sekään ei rii­tä pois­ta­maan jär­ven tulo­ve­des­tä riit­tä­väs­ti rau­taa, jota tulee jär­veen sato­ja kilo­ja päi­väs­sä. Tut­ki­muk­ses­sa tes­tat­tiin lisäk­si puu­nip­pu­jen ja pyör­real­taan vai­kut­ta­vuut­ta. Nii­den tulok­set jäi­vät vaatimattomiksi.

Tut­ki­muk­sen mukaan tär­keä kei­no, jol­la voi­daan vähen­tää ruos­teis­ta rau­ta­sak­kaa vesis­töis­tä, on vält­tää yli­sy­viä oji­tuk­sia, var­sin­kin jos niil­lä ei voi­da lisä­tä met­sä­ta­lou­del­lis­ta kannattavuutta.

Suo­si­mu­laat­to­ril­la voi­daan tut­kia kun­nos­tuso­ji­tus­ten vai­ku­tus­ta met­sän­kas­vuun, talou­del­lis­ta kan­nat­ta­vuut­ta ja vält­tää tar­peet­to­mia oji­tuk­sia. Vir­taus­verk­ko­mal­li ja vesi­näyt­teet aut­ta­vat tar­ken­ta­maan, mis­sä rau­dan huuh­tou­tu­mis­ta kan­nat­taa ehkäis­tä, tode­taan Rau­ta­Vir­ta-hank­keen tuloksissa.

Tut­ki­muk­ses­sa on pys­tyt­ty osoit­ta­maan, mis­tä valu­ma-alu­een osis­ta rau­taa tulee eni­ten. Suo­si­mu­laat­to­ri­mal­lil­la voi­daan tavoi­tel­la sel­lais­ta kui­va­tus­sy­vyyt­tä, jol­la vesis­tö­vai­ku­tuk­set vähe­ne­vät mut­ta puus­ton kas­vu jat­kuu. Kui­va­tus­sy­vyyt­tä voi­daan pie­nen­tää muun muas­sa ojia padottamalla.

– Tut­ki­mus­tu­lok­set osoit­ta­vat, että esi­mer­kik­si Jää­lin­jär­ven valu­ma-alu­eel­la kun­nos­tuso­ji­tuk­sil­la talou­del­lis­ta met­sän­kas­va­tuk­sel­lis­ta hyö­tyä voi­daan saa­da vain pie­nil­lä alueil­la, joten muil­la alueil­la kun­nos­tuso­ji­tus­ten vält­tä­mi­nen on suo­si­tel­ta­vaa, sanoo pro­jek­ti­tut­ki­ja Pet­ra Kor­ho­nen.

Rau­ta­vir­ta-tut­ki­mus­ta ovat rahoit­ta­neet maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö ja ympä­ris­tö­mi­nis­te­riö. Kii­min­gin – Jää­lin vesien­hoi­to­yh­dis­tys on edis­tä­nyt han­ket­ta 580 tal­koo­tun­nin panostuksella.