Ilo kan­nat­te­lee pää­siäi­sen tapah­tu­mia – Las­ten pää­siäis­po­lul­la pää­siäi­sen tapah­tu­mat tule­vat tutuksi

Lasten pääsiäispolulla pääsiäisen tarinaa lähestytään ilon kautta. Tunnelmaan päästään katsoen, kuullen, koskien ja maistaen. Kiimingin seurakunnan Anne Schönberg ja Riikka Bäckman ovat olleet mukana valmistelemassa Jäälin pääsiäispolkua ja muita pääsiäisen ajan lapsille suunnattuja tapahtumia. Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla. Silloin muistetaan Jeesuksen ylösnousemusta. (Kuva: Teea Tunturi)Lasten pääsiäispolulla pääsiäisen tarinaa lähestytään ilon kautta. Tunnelmaan päästään katsoen, kuullen, koskien ja maistaen. Kiimingin seurakunnan Anne Schönberg ja Riikka Bäckman ovat olleet mukana valmistelemassa Jäälin pääsiäispolkua ja muita pääsiäisen ajan lapsille suunnattuja tapahtumia. Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla. Silloin muistetaan Jeesuksen ylösnousemusta. (Kuva: Teea Tunturi)

Pal­musun­nun­tai­na Jee­sus rat­sas­ti aasil­la Jerusa­le­miin. Ihmi­set oli­vat rie­muis­saan hänen tulos­taan ja hei­lut­te­li­vat pal­mu­nok­sia. Kii­min­gin seu­ra­kun­nan pää­siäis­po­lul­la lap­set lau­la­vat Tul­kaa kat­so­maan, kunin­kaam­me saa­puu, taput­te­le­vat aasin aske­lei­ta jal­koi­hin­sa ja ihas­te­le­vat värik­käi­tä vir­po­mi­sok­sia. Pää­siäis­pol­ku alkaa.

Kii­ras­tors­tai­na Jee­sus kut­sui ope­tus­lap­sen­sa juh­la-ate­rial­le. Hän tie­si, että tämä oli­si hei­dän vii­mei­nen iltan­sa yhdes­sä. Kii­ras­tors­tain tapah­tu­miin tutus­tu­taan pää­siäis­po­lul­la ehtool­li­se­si­neis­tön sekä pää­siäi­ses­tä tut­tu­jen ruo­kien kaut­ta. Lap­set saa­vat mukaan­sa rusinarasiat.

Pit­kä­per­jan­tain tapah­tu­mat ovat syn­kät ris­tiin­nau­lit­se­mi­si­neen. Pää­siäis­po­lul­la lap­sil­le ker­ro­taan, että vaik­ka Jee­sus kuo­li, hän oli luvan­nut, että huo­leh­tii kai­kis­ta ihmisistä.

Pää­siäis­päi­vän tyh­jä hau­ta peläs­tyt­ti Jee­suk­sen ystä­vät, mut­ta enke­li ker­toi heil­le, että Jee­sus nousee kuol­leis­ta. Ilo voit­ti ja sik­si pää­siäi­nen onkin ilon juh­la. Pää­siäis­po­lul­la lap­set lau­la­vat papin kans­sa Len­si maa­han enke­li sekä Ilo voit­ti ja las­te­noh­jaa­jat esit­tä­vät ohjel­maa. Lin­nut lau­la­vat ja kant­to­ri soit­taa musiik­kia. Pois­läh­teis­sään lap­set mones­ti ral­lat­te­le­vat vii­mei­sin­tä lau­lua, ilo jää pintaan.

Kii­min­gin seu­ra­kun­nan var­hais­kas­va­tuk­sen ohjaa­ja Anne Schön­berg ker­too, että tyh­jä hau­ta kiin­nos­taa lap­sia usein pää­siäis­po­lun var­rel­la. Samal­la saat­taa puheek­si nous­ta läheis­ten hau­ta­jai­set. Pit­kä­per­jan­tain mur­heel­li­sis­ta tapah­tu­mis­ta huo­li­mat­ta sekä Schön­berg että las­te­noh­jaa­ja Riik­ka Bäck­man koros­ta­vat, että pää­siäis­pol­ku koros­taa iloa ja riemua.

– Pää­siäis­po­lun tun­nel­ma on raken­net­tu koet­ta­vak­si eri ais­tein. Pää­siäi­sen sano­ma välit­tyy polul­la käve­li­jäl­le kat­so­mi­sen, kos­ke­mi­sen, kuu­le­mi­sen ja maku­jen kaut­ta. Ilo kan­nat­te­lee tari­naa, Schön­berg sanoo.

Hänes­tä tär­kein­tä on se, että lap­sil­le jää pää­siäis­po­lun tapah­tu­mis­ta mie­leen vaik­ka­pa jokin yksi­tyis­koh­ta, vaik­ka­pa pal­mu­nok­sat. Näin tari­na tulee tutuk­si pala kerrallaan.

– Pää­siäi­sen tapah­tu­mat ovat tär­keä osa kris­til­lis­tä perin­net­tä, joka kuu­luu mei­dän kult­tuu­riim­me. Sitä haluam­me näin siir­tää eteen­päin, Anne Schön­berg sanoo.

Kii­min­gin seu­ra­kun­nan pää­siäis­po­luil­la ja las­ten kir­kois­sa käy yleen­sä yhteen­sä noin 500 osal­lis­tu­jaa. Jää­lin pää­siäis­po­lul­la käy vuo­sit­tain noin 140 las­ta, muka­na jär­jes­te­lyis­sä on koko var­hais­kas­va­tus­tii­mi sekä kant­to­rit. Pää­siäis­pol­ku­jen lisäk­si Kii­min­gin seu­ra­kun­nas­sa on jär­jes­tet­ty myös jou­lu­pol­ku­ja sekä luontopolkuja.

Las­ten pää­siäis­pol­ku on Jää­lin kap­pe­lil­la tors­tai­na 6.4. kel­lo 9–10. Ran­ta­poh­jan alu­een seu­ra­kun­tien pää­siäi­sen tapah­tu­mat näky­vät seu­ra­kun­ta­tie­dois­ta Ran­ta­poh­jas­ta ja seu­ra­kun­nan nettisivuilta.