Rei­pas­ta rai­vaus­sa­haop­pia naisväelle

Raivaussahan teriä tutkittiin useampaankin otteeseen sekä opeteltiin teroittamaan niitä oikeaoppisesti. Teriä kurssilaisille näyttämässä Ella Hautaviita (oikealla) ja Emilia Määttä.Raivaussahan teriä tutkittiin useampaankin otteeseen sekä opeteltiin teroittamaan niitä oikeaoppisesti. Teriä kurssilaisille näyttämässä Anna Hautaviita (oikealla) ja Emilia Määttä.


Iin
met­sän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen jär­jes­tä­mä rai­vaus­sa­ha­kurs­si kerä­si Iin Män­ty­sel­kään kym­men­kun­ta met­sän­hoi­dos­ta kiin­nos­tu­nut­ta hen­ki­löä. Nai­sil­le suun­na­tun kurs­sin vetä­jät­kin edus­ti­vat osal­lis­tu­jien kans­sa samaa suku­puol­ta, kun sata­kun­ta­lai­sen Met­su­riT­rio ‑yri­tyk­sen sis­kok­set Ella ja Anna Hau­ta­vii­ta yhdes­sä Emi­lia Mää­tän kans­sa ryh­tyi­vät opas­ta­maan kurs­si­lai­sia rai­vaus­sa­han käy­tön saloihin.

Ella Hautaviita näyttämässä teroitustekniikkaa.

Anna Hau­ta­vii­ta näyt­tä­mäs­sä teroitustekniikkaa.

Kou­lu­tus kävi­kin kol­mi­kol­ta var­sin reip­pais­sa ja iloi­sis­sa mer­keis­sä, trion toi­min­ta kun muis­tut­ti Ank­ka­lin­nan Tupu, Hupu ja Lupu ‑kol­mik­koa — yksi aloit­ti lauseen, toi­nen jat­koi ja kol­mas heit­ti vie­lä perään täy­den­tä­vän kom­men­tin. Vaik­ka kurs­sin tun­nel­ma säi­lyi koko päi­vän ren­non hil­peä­nä, sai­vat osal­lis­tu­jat van­kan tie­to­pa­ke­tin sekä rai­vaus­sa­han käsit­te­lys­tä että rai­vauk­sen suo­rit­ta­mi­ses­ta tai­mi­kos­sa, joka kas­voi kaik­kea muu­ta enem­män kuin sii­hen istu­tet­tu­ja mäntyjä.
Lopuk­si saa­tiin vie­lä vink­ke­jä sahan taval­li­sim­mis­ta huol­to­toi­mis­ta, kuten teroi­tuk­ses­ta ja terän vaih­ta­mi­ses­ta sekä ilman­suo­dat­ti­men puhdistuksesta.

Ope­tus aloi­tet­tiin aivan alkeis­ta eli val­jai­den puke­mi­ses­ta siten, että ne tule­vat pääl­le ergo­no­mi­ses­ti oikein. Sil­loin myös saha sijoit­tuu siten, ettei­vät kädet ole ran­teis­ta mut­kal­la vaan mel­ko suo­ras­sa sekä asen­to luon­te­van tuntuinen.

– Jos har­tiat kipey­ty­vät, voi val­jai­den sää­töä kor­ja­ta. Rin­ta­tu­ki esi­mer­kik­si ei saa pai­naa eikä lan­tion hih­na olla lii­an löy­säl­lä. Myös sahan asen­to on tär­keä, sen pitäi­si sijoit­tua siten, että terä on noin 20–30 sen­tin kor­keu­del­la maas­ta sil­loin, kun kah­vois­ta ei pide­tä kiin­ni, Ella Hau­ta­vii­ta näytti.
Rai­vaus­hom­miin sopi­va vaa­te­tus askar­rut­ti osa­not­ta­jia eten­kin työn tur­val­li­suut­ta poh­ties­sa. Met­su­ri­kol­mi­kon varus­tuk­se­na oli­vat viil­to­suo­ja­housut ja tur­va­ken­gät, mut­ta kum­mat­kaan eivät hei­dän mukaan­sa ole vält­tä­mät­tö­miä. Rai­vaus­sa­has­sa terän sek­to­ri­suo­ja estää terän osu­mi­sen jaloil­le, vaik­ka se irtoai­si, min­kä tosin met­su­rei­den mukaan yleen­sä kyl­lä huo­maa äänes­tä jo ennen kuin terä irtoaa.
– Nilk­kaa tuke­vat ken­gät ja hie­man pak­sum­mat housut ovat kyl­lä tar­peen sekä tie­tys­ti hyvät käsi­neet ja met­su­rin kypärä.
Koh­ta­lai­sen pai­na­va­na työ­vä­li­nee­nä rai­vaus­sa­ha vaa­tii hyvän sahaus­tek­nii­kan, jon­ka mer­ki­tys­tä kurs­sin vetä­jät­kin korostivat.
– Ryh­di­käs asen­to ja mah­dol­li­sim­man suo­ra sel­kä, käy­te­tään jal­ko­ja ja lan­tio­ta eikä vain kier­re­tä yläk­rop­paa, eikä mis­sään tapauk­ses­sa var­sin­kaan kur­ko­tel­la. Lii­ke läh­tee lan­tios­ta, ja kaa­sun käyt­tö pitää olla tasai­sen rei­pas­ta, kävi komento.

Kun sahaan oli tutus­tut­tu, ryh­dyt­tiin tosi­toi­miin var­hais­per­kausa­lu­eel­la, mis­sä tai­mik­ko koos­tui enim­mäk­seen tihe­ään kas­va­vis­ta koi­vuis­ta, jois­ta kook­kaim­mat oli­vat jo usei­den met­rien mit­tai­sia, kun alu­eel­le istu­te­tut män­nyt taas tais­te­li­vat elin­ti­las­taan hät­hä­tää met­rin korkuisina.

Kurs­si­lais­ten kes­kuu­des­sa syn­tyi­kin kii­vas apri­koin­ti, mitä alu­eel­ta pitäi­si pois­taa. Monel­la oli kyl­lä jo käsi­tys, mon­ta­ko tain­ta narun avul­la mita­tul­le koea­lal­le pitäi­si jää­dä, mut­ta mitä ne tai­met oli­si­vat, oli­kin jo han­ka­lam­pi sel­vit­tää. Met­su­ri­kol­mi­kon ohjeil­la alkoi sekin val­je­ta samoin kuin jär­ke­vä tapa toteut­taa rai­vaus käytännössä.
– Sahuu suun­na­taan siten, ettei­vät kaa­de­tut run­got pei­tä omaa kul­ku­väy­lää. Jos aloit­taa työn vaik­ka­pa kuvion taka­reu­nas­ta, ei tar­vit­se itse juu­ri­kaan liik­kua rai­va­tul­la alu­eel­la. Yleen­sä­kin kan­nat­taa aloit­taa käsi­tel­tä­vä­nä ole­van kuvion reu­nas­ta, trion jäse­net ohjeistivat.

Sahaa­mi­sen ohes­sa ope­tel­tiin myös oikea tapa rai­vaus­sa­han terän teroi­tuk­seen sekä käy­tiin läpi terän vaih­to, syty­tys­tul­pan irro­tus sekä suo­dat­ti­men puh­dis­tus. Sen tuk­keu­tu­mi­nen vie sahas­ta tehon, ja sään­nöl­li­nen puh­dis­ta­mi­nen myös sääs­tää sahaa.

Kurs­si­lais­ten kes­kuu­des­sa päi­vä koet­tiin äärim­mäi­sen antoi­sak­si, ja useam­man­kin osal­lis­tu­jan sil­mis­sä kajas­te­li jo oman rai­vaus­sa­han han­kin­ta. Muu­ta­mal­la toki oli sahan käy­tös­tä jo jon­kin­lais­ta aiem­paa­kin koke­mus­ta, mut­ta uut­ta oppia hekin koki­vat ope­tuk­ses­ta rop­pa­kau­pal­la saaneensa.

Sahan puikoissa kurssilainen Maaret Veijo, opastamassa Ella Hautaviita. Raivattava alue ei ollut kasvustoltaan helpoimmasta päästä, joten sahaaminen vaati pohdintaa. Monelle kurssilaiselle tuli yllätyksenä se, että alueelta poistettiin pisimmiksi ehtineet koivut. Syyksi selvisi, että koivut kasvaessaan varjostavat havupuita, joita alueella on tarkoitus pääasiallisesti saada kasvamaan.

Sahan pui­kois­sa kurs­si­lai­nen Maa­ret Vei­jo, opas­ta­mas­sa Anna Hau­ta­vii­ta. Rai­vat­ta­va alue ei ollut kas­vus­tol­taan hel­poim­mas­ta pääs­tä, joten sahaa­mi­nen vaa­ti poh­din­taa. Monel­le kurs­si­lai­sel­le tuli yllä­tyk­se­nä se, että alu­eel­ta pois­tet­tiin pisim­mik­si ehti­neet koi­vut. Syyk­si sel­vi­si, että koi­vut kas­vaes­saan var­jos­ta­vat havu­pui­ta, joi­ta alu­eel­la on tar­koi­tus pää­asial­li­ses­ti saa­da kasvamaan.

Sahan teroitukseen perehdyttiin huolella, jotta kenenkään innostus ei jatkossakaan hiipuisi ainakaan tylsään sahanterään.

Sahan teroi­tuk­seen pereh­dyt­tiin huo­lel­la, jot­ta kenen­kään innos­tus ei jat­kos­sa­kaan hii­pui­si aina­kaan tyl­sään sahanterään.

Aili-Marja Alaraasakka yllättyi positiivisesti, kuinka hyvin sahan valjaat istuivat hänen ylleen. -Tosi hyvät, mistään ei paina, hän totesi.

Aili-Mar­ja Ala­raa­sak­ka yllät­tyi posi­tii­vi­ses­ti, kuin­ka hyvin sahan val­jaat istui­vat hänen ylleen. ‑Tosi hyvät, mis­tään ei pai­na, hän totesi.