Tapah­tu­ma­ri­kas lukio­ai­ka päät­tyi valkolakkeihin

Iin lukion rehtori Tuomas Kulha on juuri julistanut abiturientit ylioppilaiksi ja valkolakit painettu päähän. Jännitys on hellittänyt ja tuoreiden ylioppilaiden hymyt herkässä.Iin lukion rehtori Tuomas Kulha on juuri julistanut abiturientit ylioppilaiksi ja valkolakit painettu päähän. Jännitys on hellittänyt ja tuoreiden ylioppilaiden hymyt herkässä.

Iin lukion reh­to­ri Tuo­mas Kul­ha tote­si lak­kiais­juh­lan puhees­saan men­neen luku­vuo­den olleen lukios­sa monien tapah­tu­mien ja muu­tos­ten­kin vuosi.

- Kou­lus­sam­me tapah­tui poik­keuk­sel­li­sen pal­jon, ja opet­ta­ja­kun­taan­kin koh­dis­tui taval­lis­ta enem­män vaih­dok­sia. Hen­ki­lö­kun­nas­sa tapah­tu­neet muu­tok­set toi­vat osal­taan vaih­te­lua staat­ti­seen kou­lue­lä­mään ja herät­ti­vät koke­neem­mat­kin työyh­tei­sön jäse­net poh­ti­maan yhtei­söm­me vah­vuuk­sia ja kehit­tä­mis­koh­tei­ta, reh­to­ri summasi.

Hän myös muis­tut­ti, että Iis­sä lukio on ainoa toi­sen asteen oppi­lai­tos, jon­ka kehit­tä­mi­nen on tär­ke­ää jo paik­ka­kun­nan veto­voi­man­kin kan­nal­ta, ja lukios­sa pitää olla myös kil­pai­lu­ky­kyi­nen kurssitarjonta.

– Mak­su­ton toi­nen aste on avan­nut opin­to­kent­tää, ja kil­pai­lu opis­ke­li­jois­ta kiih­tyy, ja sii­nä ohes­sa on myös talous otet­ta­va huo­mioon. Tähän asti olem­me onnis­tu­neet kil­pai­le­maan opis­ke­li­jois­ta onnis­tu­nees­ti, vaik­ka tule­vaan pal­jon eri­lai­sia kysy­myk­siä liittyykin.

Lak­kiais­juh­laan osal­lis­tu­nei­den rie­mu­yli­op­pi­lai­den eli vuon­na 1973 val­ko­lak­kin­sa saa­nei­den puo­les­ta juh­las­sa puhui Jou­ni Kale­va. Hän ker­toi­li nuo­ril­le sil­loi­ses­ta ajas­ta, jol­loin esi­mer­kik­si puhe­lin oli lan­ka­ver­sio, ja sitä saat­toi käyt­tää vain puhu­mi­seen, eikä sitä­kään kaik­kien kodeis­sa vie­lä edes ollut.

– Nykyi­seen ver­rat­tu­na tek­no­lo­gia oli var­sin kehit­ty­mä­tön­tä. Sekä radios­sa että tele­vi­sios­sa oli kum­mas­sa­kin kak­si kana­vaa, ja TV:n kuva useim­mil­la vie­lä mus­ta­val­koi­nen. Sitä oli ohjel­ma­tar­jon­ta­kin, val­tiol­lis­ta virall­lis­ta ohjel­maa joka kanavalla.

Tie­toa sil­loi­set opis­ke­li­jat sai­vat lähin­nä vain kir­jois­ta, jot­ka nekään eivät uudis­tu­neet kovin tiuhaan.

– Yhtei­siä­kin asioi­ta nyky­ai­kaan ver­rat­taes­sa löy­tyy, sil­lä sil­loin­kin käy­tiin sotia eri puo­lil­la maa­il­maa ja oltiin huo­lis­saan hap­po­sa­teis­ta sekä luon­non­va­ro­jen riit­tä­vyy­des­tä, aivan kuten nyt ilmas­ton­muu­tok­ses­ta tai luontokadosta.

Uusia yli­op­pi­lai­ta Kale­va hok­saut­ti suun­taa­maan voi­man­sa itseop­pi­mi­seen, kos­ka itse han­kit­tu tie­to moti­voi eni­ten. Lisäk­si hän muis­tut­ti per­hei­den ja läheis­ten suu­res­ta mer­ki­tyk­ses­tä sekä kehot­ti vaa­li­maan opis­ke­lun aika­na ker­ty­nei­tä ystävyyssuhteita.

Uusien yli­op­pi­lai­den puo­les­ta puhui Hel­mi Han­hi­sa­lo, joka pala­si muis­tois­saan sii­hen päi­vään jol­loin lukion aloit­ti. Hän oli tal­len­ta­nut tun­nel­mi­aan päiväkirjaan.

– Olim­me sitä jouk­koa, joka aloit­ti lukion elo­kuus­sa 2020 koro­na­ra­joi­tus­ten saat­te­le­ma­na. Onnek­sem­me sil­tä osin han­ka­lin vuo­si oli ensim­mäi­sem­me lukios­sa etä­ope­tuk­si­neen ja kii­rei­neen. Toi­se­na vuon­na oli jo hel­pom­paa, ja van­ho­jen tans­sit­kin saim­me tans­sia elä­vän ylei­sön edes­sä, vaik­ka­kaan ei ihan nor­maa­liin aikaan. Har­joit­te­lul­lem­me tans­sien siir­ty­mi­nen oli kyl­lä vain hyväksi.

Kol­man­nen vuo­den Han­hi­sa­lo miel­si omal­ta osal­taan lukio­ajan par­haak­si ja eni­ten opis­ke­li­joi­den yhteis­hen­keä kohot­ta­neek­si sekä run­saas­ti nor­maa­lis­ta kou­lun­käyn­nis­tä poik­kea­via het­kiä tar­jon­neek­si. Niis­tä hän jakoi­kin kii­tos­ta opettajille.

– Kau­an odo­tet­tu päi­vä on nyt mah­dot­to­mal­ta tun­tu­neen mat­kan jäl­keen vih­doin saa­vu­tet­tu, ja tun­nel­mam­me ovat sekä huo­jen­tu­neet että hai­keat, hän tiivisti.