Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­la toteut­taa Äänipolun

Äänipolun rasteilla kuullaan Jussi Alaraasakan koostamia tallenteita, jotka sisältävät muun muassa Anna-Kaisa Järven ääntä ja lasten esittämiä lauluja sekä erilaisia ympäristön ääniä. Alaraasakan vieressä Äänipolku-idean "äiti", Kulttuurikoti Salmelan Annamari Salmi-Vilhunen ja oikealla Annamarin sisar Katriina Salmi. Kuva: Ritva PiriÄänipolun rasteilla kuullaan Jussi Alaraasakan koostamia tallenteita, jotka sisältävät muun muassa Anna-Kaisa Järven ääntä ja lasten esittämiä lauluja sekä erilaisia ympäristön ääniä. Alaraasakan vieressä Äänipolku-idean "äiti", Kulttuurikoti Salmelan Annamari Salmi-Vilhunen ja oikealla Annamarin sisar Katriina Salmi. Kuva: Ritva Piri

Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan Ääni­pol­ku-pro­jek­ti käyn­nis­tyi työ­pa­jas­ta, johon kut­sut­tiin kym­men­kun­ta Ase­man ja Yli­ran­nan seu­dul­la pit­kään asu­nut­ta hen­ki­löä. Työ­pa­jan idea­na oli kerä­tä tal­teen hei­dän tari­noi­taan, jois­ta osa käsit­te­li ker­to­jan lap­suus­muis­to­ja ja jot­kut mui­ta alu­een tapah­tu­mia tai siel­lä asu­nei­ta per­soo­nia. Lisäk­si jouk­koon mah­tui kuvit­teel­lis­ta­kin tarinaa.

Työ­pa­jas­sa kerä­tyn mate­ri­aa­lin lisäk­si saa­tiin myö­hem­min mukaan myös las­ten näkö­kul­maa Ase­man kou­lun Tuu­lin kir­joit­ta­mal­la tari­nal­la. Mate­ri­aa­lin yhdis­tä­vä­nä teki­jä­nä on joki, joka on taval­la tai toi­sel­la läs­nä kai­kis­sa tarinoissa.

Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan Anna­ma­ri Sal­mi-Vil­hu­nen ker­too, että Ääni­po­lun aja­tuk­se­na on muo­dos­taa reit­ti, jon­ka var­rel­la on ääni­ras­te­ja. Ras­tit avau­tu­vat kuun­nel­ta­vik­si äly­pu­he­li­men QR-koo­dil­la, ja tari­noi­den ohel­la koh­teis­sa kuul­ta­va mate­ri­aa­li sisäl­tää musiik­kia ja las­ten lau­lu­ja sekä mui­ta­kin luon­non ja ympä­ris­tön ääniä.

– Eri­koi­suu­te­na on muka­na voi­ma­lai­tok­sen ympä­ris­tös­tä tal­len­net­tu­ja ääniä, jot­ka ovat muo­dos­tu­neet muun­ta­mal­la alu­een säh­kö­mag­neet­ti­nen sätei­ly äänek­si, ker­too Ääni­po­lun tal­len­teis­ta vas­taa­va iiläis­läh­töi­nen ääni­suun­nit­te­li­ja ja ‑tai­tei­li­ja Jus­si Ala­raa­sak­ka.

Tal­len­tei­siin koot­tu­jen tari­noi­den luki­ja­na toi­mii mui­den muas­sa iiläi­sil­le tut­tu kult­tuu­ri­per­soo­na Anna-Kai­sa Jär­vi, joka on myös koos­ta­nut yhden tari­nois­ta. Ääni­ras­tit sijait­se­vat Iijoen ete­lä­puo­lel­la Val­to Per­nun talon piha­pii­ris­sä sekä muu­al­la Ase­man ympä­ris­tös­sä. Joen poh­jois­puo­lel­ta nii­tä löy­tyy puo­les­taan Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan luo­ta ja Myl­ly­tör­män ala­puo­lel­ta sekä Palu­kas­ta ja Yli­ran­nal­ta. PVO-Vesi­voi­man ras­ti sijoi­te­taan Mario­nin kau­han luokse.

Kaik­ki­aan rei­tin var­rel­le raken­tuu kah­dek­san ras­ti­pis­tet­tä, jois­ta jokai­ses­ta löy­tyy QR-koo­din, rei­tin kar­tan sekä lyhyen infon sisäl­tä­vä tau­lu. Tau­lut sijoi­te­taan siten, että ras­tit pys­tyy kier­tä­mään oma­toi­mi­ses­ti ja halua­mas­saan jär­jes­tyk­ses­sä. Sal­mi-Vil­husen mukaan reit­ti mah­dol­lis­taa myös yhteis­kier­rok­set esi­mer­kik­si ikäih­mi­sil­le tai muil­le, jot­ka eivät äly­pu­he­li­mia itse käytä. 

– Lisäk­si tari­nat on myö­hem­min mah­dol­lis­ta vie­dä kuul­ta­vik­si muu­al­le­kin, esi­mer­kik­si pal­ve­lu­ta­loi­hin. Äänit­teet toi­mi­vat osal­taan myös tär­keä­nä kult­tuu­ri­pe­rin­nön tal­len­ta­ja­na, hän mieltää.

Ääni­pol­ku-reit­ti ava­taan ylei­söl­le Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan 18.5. jär­jes­tet­tä­väs­sä Huo­vis­ky­län kevät­ta­pah­tu­mas­sa, jon­ka ajan­koh­dak­si on valit­tu Eeron nimi­päi­vä tai­tei­li­ja Eero Sal­men mukaan. Kevät­ta­pah­tu­maan on suun­ni­tel­tu yhteis­kul­je­tus­ta, mut­ta sen toteu­tu­mi­nen on vie­lä kiin­ni rahoi­tuk­sen saa­mi­ses­ta. Talou­del­lis­ta tukea han­ke on jo saa­nut muun muas­sa Val­to Per­nun Sää­tiöl­tä sekä PVO:lta. Sal­mi-Vil­husen mukaan työ­tä on teh­ty jo pal­jon myös vapaaehtoisvoimin.

– Olem­me saa­neet myös huo­ma­ta, että hank­keem­me – Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan mui­den tapah­tu­mien tavoin – on lisän­nyt ihmis­ten välis­tä vuo­ro­vai­ku­tus­ta ja kes­kus­te­lua sekä luo­nut yhtei­söl­li­syyt­tä. Työ­pa­jas­sa­kin yhtei­set muis­te­lot nos­ti­vat esiin aina uusia­kin muis­to­ja ja ker­to­muk­sia, ja ihmis­ten innos­tu­mi­nen innos­taa itseä­kin. Kaik­kia tari­noi­ta ei tie­tys­ti voi­da jul­ki­ses­ti ker­toa­kaan, ja sen suh­teen olem­me pyr­ki­neet ole­maan tark­ko­ja, ettei­vät Ääni­po­lun tari­nat ketään loukkaa.

Ääni­po­lun ja kevät­ta­pah­tu­man ohel­la Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan tule­van kesän hank­kei­siin kuu­luu Vil­la Kaup­pi­las­sa hei­nä­kuus­sa pidet­tä­vä tai­de­näyt­te­ly, johon Eero Sal­men teos­ten lisäk­si tulee tai­det­ta iiläi­sel­tä Mar­ja-Lee­na Per­nul­ta sekä Jak­ku­ky­läs­sä asu­val­ta Teu­vo Päk­ki­läl­tä, jota Eero Sal­mi aikoi­naan pereh­dyt­ti maa­laa­mi­sen saloihin.