Vare­pu­taa­no­jan valu­ma-alu­eel­ta löy­tyy run­saas­ti vesien­hoi­don parannuskohteita

Vareputaanojan vedessä on nähtävillä paikoin paljon rautasakkaa. Kuvassa maastokäyntien yksi ihmeistä, "rautasakkalähde", Pohjantien alituksen kohdalla. Kuva on Vareputaan kuormitusselvityksestä.Vareputaanojan vedessä on nähtävillä paikoin paljon rautasakkaa. Kuvassa maastokäyntien yksi ihmeistä, "rautasakkalähde", Pohjantien alituksen kohdalla. Kuva on Vareputaan kuormitusselvityksestä.

Halo­sen­lah­den kyläyh­dis­tys käyn­nis­ti kevääl­lä 2022 Vare­pu­taa­no­jan kuor­mi­tus­sel­vi­tyk­sen ja suun­ni­tel­man vesien­hoi­don toi­men­pi­teik­si. Tavoit­tee­na on kun­nos­tus­töil­lä paran­taa vesis­tön tilaa, luon­non moni­muo­toi­suut­ta ja myös vir­kis­tys­käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sia. Alu­eel­la teh­tiin kent­tä­töi­tä ja otet­tiin vesi­näyt­tei­tä vii­me kesänä.

Suun­nit­te­lu­bio­lo­gi Juha Siek­ki­nen esit­te­li Halo­sen­lah­den vesien­hoi­toil­las­sa mah­dol­li­sia vesien­hoi­to­toi­men­pi­teitŠ, joil­la kuor­mi­tus­ta voi­daan vähentää.

Vesinäytteenottoa viime kesältä. Rautasakan värjäämä ruskea vesi oli tuttu näky.

Vesi­näyt­teen­ot­toa vii­me kesäl­tä. Rau­ta­sa­kan vär­jää­mä rus­kea vesi oli tut­tu näky.

Ympä­ris­tö­asian­tun­ti­ja Maa­rit Sato­maa ProAgria Oulus­ta ja suun­nit­te­lu­bio­lo­gi Juha Siek­ki­nen Kos­teik­ko­maa­il­mas­ta oli­vat esit­te­le­mäs­sä val­mis­tu­nut­ta Vare­pu­taa­no­jan kuor­mi­tus­sel­vi­tys­tä ja toi­men­pi­de-ehdo­tuk­sia asuk­kail­le vesien­hoi­toil­las­sa Halo­sen­nie­men Koi­vu­haas­sa vii­me keskiviikkona.

Sel­vi­tyk­sen yhteen­ve­to­na kuul­tiin, että eri puo­lil­la valu­ma-aluet­ta on vesien tilan paran­ta­mi­sek­si pal­jon mah­dol­li­sia koh­tei­ta ja paik­ko­ja eri­lai­sil­le kun­nos­tus­toi­mil­le. Ylä­puo­li­sel­la alu­eel­la voi­daan paran­taa veden pidä­tys­ky­kyä, kun taas ala­puo­li­sil­la valu­ma-alueil­la toi­men­pi­teet koh­dis­tu­vat pää­osin ravin­tei­den ja kiin­toai­nes­ten pysäyt­tä­mi­seen ja uoman eko­lo­gi­sen tilan parantamiseen.

Vare­pu­taa­no­jan ja Pahao­jan tila on huo­let­ta­nut alu­een asuk­kai­ta jo vuo­si­kym­me­niä. Mer­kit­tä­vä on myös Vää­rä­ojan vai­ku­tus alu­eel­la. Vare­pu­taa­no­ja­suu on hei­nit­ty­nyt ja osin kas­va­nut umpeen. Oji­tuk­set mah­dol­lis­ta­vat valu­ma­ve­sien pur­kau­tu­mi­sen edel­leen Halo­sen­lah­teen ja merel­le. Alu­eel­la on met­sän ohel­la pal­jon tur­ve­maa­ta ja suo­met­sien oji­tuk­sia, jois­ta läh­tee liik­keel­le ravin­tei­ta ja kiin­toai­net­ta. Koko valu­ma-alu­een koko on rei­lut 31 hehtaaria.

Vesien­hoi­don toi­men­pi­tei­den toteut­ta­ji­na ja rahoi­tuk­sen haki­joi­na voi­vat olla yksit­täi­set maa­no­mis­ta­jat, vesia­lu­een omis­ta­jat, yhtei­söt, yri­tyk­set ja yhdis­tyk­set. Toi­men­pi­teet ja koh­teet on suun­ni­tel­tu niin, ettei­vät ne aiheu­ta hait­taa pel­to­vil­je­lyl­le, met­sä­ta­lou­del­le tai alu­een haja-asu­tuk­sel­le. Esi­te­tyt toi­met ovat maa­no­mis­ta­jil­le vapaaehtoisia.

Tavoit­tee­na on, että pikim­mi­ten votai­siin löy­tää 2–3 koh­det­ta, joi­den toteu­tus käyn­nis­tyi­si parin vuo­den sisällä.

Vare­pu­taa­no­jan kuor­mi­tus­sel­vi­tyk­sen teke­mi­ses­sä haas­tee­na oli laa­ja alue, sum­ma­si Maa­rit Satomaa.

Hänes­tä erit­täin posi­tii­vi­nen asia on, että kyläyh­dis­tys on otta­nut täl­lai­sen yhtei­söl­li­sen asian vie­däk­seen sitä eteenpäin.

– Tämän suun­ni­tel­man ja kar­toi­tuk­sen kaut­ta koko valu­ma-alu­een toi­mi­jat ja maa­no­mis­ta­jat saa­vat arvo­kas­ta tie­toa sii­tä, miten vesien tilaa voi­daan paran­taa. Sel­vi­tyk­ses­tä ja mah­dol­li­sis­ta jat­ko­toi­mis­ta ollaan hyvin kiinnostuneita.

– Vare­pu­taa­no­jal­ta on myös tul­lut tie­toa esi­mer­kik­si tilus­jär­jes­te­lyis­tä ja vin­kat­tu mah­dol­li­sia aluei­ta, mis­sä on tule­vai­suu­des­sa maa­no­mis­tuso­lo­suh­teet suo­tui­sat vesien­hoi­don toi­men­pi­teil­le, kiit­te­li Satomaa.

Täl­lä het­kel­lä on hyvin tar­jol­la eri­lai­sia rahoi­tus­läh­tei­tä suun­ni­tel­mas­sa esi­tet­tyi­hin toi­men­pi­tei­siin. Rahoi­tus­ta on mah­dol­lis­ta hakea useam­mas­ta eri rahoi­tus­ka­na­vas­ta. Ennen kon­kreet­ti­sia toi­mia koh­teel­le tulee laa­tia tar­kem­mat toteut­ta­mis­suun­ni­tel­mat ja hank­kia tar­vit­ta­vat maa- ja vesia­luei­den luvat. Tar­kem­pi suun­ni­tel­ma teh­dään aina maa­no­mis­ta­jan kanssa.

Juk­ka Tuo­hi­no Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-kes­kuk­ses­ta neu­voi, että ensik­si kan­nat­taa miet­tiä mit­kä toi­met ovat vesien­hoi­don kan­nal­ta mer­kit­tä­viä ja vai­kut­ta­via, jon­ka jäl­keen voi sel­vit­tää mis­tä tahol­ta juu­ri sel­lai­seen koh­tee­seen on mah­dol­lis­ta saa­da rahoitusta.

Tähän men­nes­sä Vare­pu­taa­no­jan valu­ma-alu­eel­la alu­eel­la on toteu­tet­tu 2021 Kema­ra-rahoi­tuk­sel­la kos­teik­ko yksi­tyi­sen maa­no­mis­ta­jan ja Met­sä­kes­kuk­sen yhtei­se­nä luonnonhoitohankkeena.

Kuor­mit­ta­via teki­jöi­tä Vare­pu­taa­no­jan valu­ma-alu­eel­la ovat met­sä­ta­lou­den toi­men­pi­teet, suo-oji­tuk­set, maa­ta­lous, ihmi­sen toi­min­ta (raken­ta­mi­nen, maa-aineis­ten otto), hule­ve­det ja maaperä.

Eri­tyi­sen mer­kit­tä­vää alu­eel­la on sil­min näh­den­kin havait­ta­va rau­ta­sak­kaon­gel­ma, johon on kek­sit­tä­vä rat­kai­su­ja. Maa­pe­räs­sä esiin­tyy mer­kit­tä­väs­ti mus­ta­lius­kea­luei­ta ja hap­pa­mia sul­faat­ti­mai­ta. Nämä rajoit­ta­vat kai­va­mal­la teh­tä­viä toi­men­pi­tei­tä. Myös kui­va­tus­hank­keet näil­lä alu­eel­la on suun­ni­tel­ta­va tarkasti.

Tär­kein työ alu­eel­la onkin ehkä saa­da rau­ta­sak­ka sitou­tu­maan eri­lai­siin vesien­suo­je­lu­ra­ken­tei­siin, kuten puu­nip­pui­hin ja pintavalutuskenttiin.

Rau­ta­sak­kaon­gel­maa valot­ti laa­jem­min Mar­kus Saa­ri Poh­jois-Poh­jan­maan ELY:stä. Vare­pu­taan valu­ma-alue kuu­luu samaan Kii­min­gin mus­ta­lius­ke­jak­soon kuin Jää­lin­jär­vi, mis­sä on teh­ty ansiok­kaas­ti vesis­tön­hoi­to­työ­tä ja etsit­ty rat­kai­su­ja myös vai­ke­aan rau­ta­sak­kaon­gel­maan, ker­toi Saari.

Sama ongel­ma pii­naa myös Kali­men­jo­kea. Rau­ta vär­jää veden rus­keak­si ja tuho­aa vesis­tön eko­lo­gis­ta tilaa. Saa­ren mukaan rau­ta­sa­kan suh­teen avai­na­se­mas­sa on vähen­tää pysy­väs­ti vesis­töön koh­dis­tu­vaa hajakuormitusta.

Juha Siek­ki­nen Kos­teik­ko­maa­il­mas­ta esit­te­li esi­merk­ke­jä vesien­hoi­don toi­men­pi­teis­ta, joi­ta voi­vat olla las­keu­tusal­taat, kos­tei­kot, kas­vil­li­suus­vyö­hyk­keen perus­ta­mi­nen, puu­ka­se­tit sekä tuki­tut tai pado­tut ojat. Vaih­toeh­to­na on sekä pie­nem­piä että mit­ta­vam­pia hank­kei­ta. Kus­tan­nuk­sil­taan kos­tei­kon perus­ta­mi­nen on kallein.

Aiem­mas­sa vesien­huol­toil­las­sa Kol­jun majal­la kes­kus­tel­tiin myös Halo­sen­lah­den­suun ruop­pauk­ses­ta tode­ten, että sen vai­ku­tuk­set voi­si­vat jää­dä “ensia­pu­na” lyhy­tai­kai­sik­si, mikä­li ylä­puo­lel­ta tule­via ravin­tei­den ja kiin­toai­nei­den kul­keu­tu­mis­ta ei saa­da hillittyä.

Vii­me vii­kol­la vesien­hoi­toil­las­sa tuo­tiin esil­le alu­eel­la alka­va tuu­li­puis­to­ra­ken­ta­mi­nen ja sen vai­ku­tuk­set, ja onko tuu­li­voi­mayh­tiöil­lä vas­tuu­ta osal­lis­tua myös vesien­hoi­to­työ­hön. Poh­jan­tien raken­ta­mi­sel­la todet­tiin myös olleen vai­ku­tus­ta valu­ma-alu­eel­le. Tie­lai­tok­sen osal­lis­tu­mis­ta hank­kei­siin kan­nat­taa myös selvittää.

Tie­toa vesis­töä paran­ta­viin hank­kei­siin haet­ta­vis­ta rahoi­tus­läh­teis­tä löy­tyy sivus­tol­ta: https://rahatpintaan.fi

Hau­ki­pu­taan poh­jois­osaan sijoit­tu­va Vare­pu­taan valu­ma-alue kar­tal­la. Vare­pu­taa­no­jan valu­ma- ja vai­ku­tusa­lue on mer­kit­ty punai­sel­la, Pahao­ja kel­tai­sel­la ja Viää­rä­oja sinisellä.