Syr­jäyt­tää­kö digi­ta­li­saa­tio ikään­ty­vän väestön

Elä­ke­lii­ton Poh­jois-Poh­jan­maan pii­ri­ko­kous ilmai­see huo­len­sa, että digi­ta­li­saa­tio syn­nyt­tää tie­dos­ta, asioin­ti­mah­dol­li­suuk­sis­ta ja yhteis­kun­nal­li­ses­ta osal­li­suu­des­ta syr­jäy­ty­neen ikään­ty­nei­den ryh­män. Ikäih­mi­sil­tä jää yksin­ker­tai­ses­ti saa­mat­ta tar­peel­li­sia viran­omais- ja mui­ta pal­ve­lui­ta, jol­loin hei­dän oikeu­ten­sa vaarantuvat.

Yli 60-vuo­tiais­ta vain puo­let onnis­tuu tar­kis­ta­maan veroeh­do­tuk­sen­sa säh­köi­ses­ti tai vaik­ka­pa kil­pai­lut­ta­maan säh­kö­so­pi­muk­sen­sa netin kaut­ta. Pank­kien lähi­pal­ve­lut, kätei­sen rahan saa­ta­vuus ja ostos­ten mak­sa­mi­nen kätei­sel­lä tulee säilyttää.

Ikään­ty­neil­lä kyky oppia säi­lyy läpi elä­män. He ovat haluk­kai­ta vas­taa­not­ta­maan tukea ja väli­nei­tä, joi­den kaut­ta hei­dän oikeu­ten­sa omien asioi­den­sa hoi­toon ja yhteis­kun­nal­li­seen osal­li­suu­teen toteu­tu­vat elä­män lop­puun saakka.

Ongel­mat tie­dos­te­taan pal­ve­lui­den tar­joa­jien ja polii­tik­ko­jen juh­la­pu­heis­sa, mut­ta koko­nais­val­tai­sia kon­kreet­ti­sia toi­mia ja help­po­käyt­töi­siä vaih­toeh­to­ja odo­tel­laan tasa-arvon ja yhteis­kun­ta­vas­tuun nimis­sä syr­jäy­ty­mi­sen ehkäisemiseksi.