Oulua tutuk­si Oulu-Seu­ran valo­ku­vien avul­la Jatu­lis­sa, Oulun Päi­vien tapah­tu­mia myös Yli­kii­min­gis­sä, Kii­min­gis­sä ja Pateniemessä

Kuvassa Oulun Etat Kaisu Mikkola, Kaarina Niskala ja Hilkka Inkala kuvattuna 28.8.2005. Oulu-Seura on nimennyt Oulun Etat jo vuodesta 1983 lähtien. Seuraava vuoden Etta nimetään 25.9.Kuvassa Oulun Etat Kaisu Mikkola, Kaarina Niskala ja Hilkka Inkala kuvattuna 28.8.2005. Oulu-Seura on nimennyt Oulun Etat jo vuodesta 1983 lähtien. Seuraava vuoden Etta nimetään 25.9.

Oulu-Seu­ra perus­tet­tiin 28.5.1962, joten mel­ko täs­mäl­leen perus­ta­mi­ses­ta tulee kulu­neek­si 60 vuot­ta. Vuo­sien var­rel­la seu­ran arkis­toon on ker­ty­nyt run­saas­ti valo­ku­via, joten juh­lan kun­niak­si on pai­kal­laan saat­taa nii­tä ylei­sön kat­sel­ta­vik­si Oulun ulko­puo­lel­la­kin, nyt Hau­ki­pu­taal­le Jatu­liin per­jan­tais­ta 2.9. alkaen. 

Van­him­mat kuvat, 60-luvul­ta, ovat Kal­le Sand­ma­nin otta­mia sekä Kale­van arkis­tos­ta. Myö­hem­min, 2000 luvul­la, kuva­si Eero Mat­ti­la run­saas­ti seu­ran tapah­tu­mia. Joi­ta­kin kuvia on myös Kaa­ri­na ja Eino Nis­ka­lan arkistosta.

Kau­pun­gin ark­ki­teh­ti Kaa­ri­na Nis­ka­la toi­mi seu­ran puheen­joh­ta­ja­na yli kym­me­nen vuot­ta. Suu­ren työn kuvien ja kuva­teks­tien vii­meis­te­lys­sä teki­vät seu­ran sih­tee­ri Kari Hol­ma ja hal­li­tuk­sen jäsen Tert­tu Väli­kan­gas, joka teki myös ansiok­kaan Power­Point-esi­tyk­sen. Nel­jän­kym­men kuvan kuva­sar­jas­ta voi­daan erot­taa usei­ta eri aihea­luei­ta: pat­saat ja veis­tok­set, tapah­tu­mat, mai­se­mat, raken­nuk­set, seu­ran ret­ket, meren­kul­kua, perin­neam­ma­tit, muis­to­laa­tat, van­haa Tui­raa, Oulun Etta, Oulun 100-vuo­tis­juh­la ja Oulun nuo­rin ja vanhin.

Kuvis­ta löy­tyy monel­le tut­tu­ja oulu­lai­sia vai­kut­ta­jia, jois­ta osa on jo edes­men­nei­tä. Heis­tä voi mai­ni­ta muun muas­sa Neu­la­po­jis­sa soit­ta­nut Mat­ti Par­ta­nen, pit­kä­ai­kai­nen Kale­van kult­tuu­ri­toi­mit­ta­ja Kai­su Mik­ko­la, kir­jai­li­ja ja seu­ran puheen­joh­ta­ja­na­kin tun­net­tu Atte Kala­jo­ki ja pal­jon Oulua kuvan­nut tai­tei­li­ja Hilk­ka Inka­la.

Kai­su, Atte ja Hilk­ka ovat myös Oulun Etto­ja eli vuo­den oulu­lai­sia. Etta-perin­net­tä on jat­ket­tu vuo­des­ta 1983 läh­tien. Käve­ly­ret­kiä on ollut seu­ran ohjel­mas­sa vuo­des­ta 1964 läh­tien. Muun muas­sa Atte Kala­jo­ki veti nii­tä vuo­sit­tain. Muis­to­laa­tat ja muis­to­mer­kit ovat olleet tär­keäs­sä osas­sa, kun seu­ra on muis­ta­nut edes­men­nei­tä merk­ki­hen­ki­löi­tä. Muis­to­mer­keis­tä mer­kit­tä­vim­mät ovat olleet V.A. Kos­ken­nie­men ja Samu­li Pau­la­har­jun pat­sas­hank­keet. Van­ho­ja arvok­kai­ta raken­nuk­sia on seu­ra aina pyr­ki­nyt säi­lyt­tä­mään. Hyvin sii­nä on onnis­tut­tu­kin, mut­ta toi­si­naan on ehti­nyt tuho­polt­ta­ja ensin. Kuva Alek­san­te­rin­ka­dun talois­ta vuo­del­ta 2002 edus­taa tätä. 

Rie­mas­tut­ta­via­kin kuvia löy­tyy, kuten Ajan kul­ku- veis­tos­ten pal­jas­tus Oulun 100-vuo­tis­juh­la­vuo­te­na 2005. Kuvas­ta löy­tyy San­na Koi­vis­to ja Stel­la-Pel­le, Anna-Kai­sa Jär­vi. Oulu-Seu­ra on myös muis­ta­nut Oulun van­hin­ta ja Oulun nuo­rin­ta jo vuo­des­ta 1967. 

Huo­mat­ta­koon, että Oulun Päi­vät ovat saa­neet alkun­sa Oulu-seu­ran vuo­si­päi­vän juh­lin­nas­ta, jota vie­tet­tiin ensim­mäi­sen ker­ran 26.–27.9.1962. Näyt­te­lyn ava­jai­set ovat Jatu­lis­sa 2.9. klo 17.00. Tert­tu Väli­kan­gas esit­te­lee näyt­te­lyn ja ker­too kuvien taus­tois­ta. Kuvat ovat esil­lä syys­kuun lop­puun saakka.

Näyt­te­ly kuu­luu Oulun Päi­vien tapah­tu­miin. Ran­ta­poh­jan alu­eel­la osa­na Oulun Päi­viä jär­jes­te­tään myös Yli­kii­min­gis­sä kau­pun­gin­osa­juh­la, Vesa­lan Venet­sia­lai­set 3.9. Tapah­tu­ma on pai­kal­lis­ten ja kau­em­paa­kin tule­vien yhtei­nen sato­kau­den ja pime­ne­vien syy­sil­to­jen juhla. 

Pomp­pu­lin­nan ja elä­vän musii­kin lisäk­si sään sal­lies­sa nau­ti­taan kokos­ta ja ilo­tu­li­tuk­ses­ta. Kyläyh­dis­tys huo­leh­tii kant­tii­nis­ta ja läm­mik­kei­den tar­joi­lus­ta. Osa tapah­tu­mas­ta alkaa jo kel­lo 16 ja musii­kis­ta ja ilo­tu­li­tuk­ses­ta ja kokos­ta pää­see naut­ti­maan klo 19–21. Reki-Vesa­lan asuk­kaat ry:n kans­sa tapah­tu­maa ovat toteut­ta­mas­sa Oulun kau­pun­ki, Lions Club Yli­kii­min­ki, Kii­min­gin seu­ra­kun­ta, Lau­lu­yh­tye Rem­pal­laan ja YK-Rengas. 

Kii­min­gis­sä juh­li­taan Syys­kar­ne­vaa­lien mer­keis­sä lau­an­tai­na 3.9. Syke-talol­la klo 11–15. Kar­ne­vaa­lit ovat nuo­ri­so­ta­lo Syk­keen apuooh­jaa­jien jär­jes­tä­mä mak­su­ton koko per­heen tapah­tu­ma. Las­ten itsen­sä suun­nit­te­le­mas­sa ja toteut­ta­mas­sa tapah­tu­mas­sa on luvas­sa toi­min­nal­li­sia pis­tei­tä, kuten Oulun Täh­ti­sir­kuk­sen työ­pa­ja 12–13.30, hat­ta­raa, pomp­pu­lin­na, pop­pa­ria sekä onnen­pyö­rä ja eri­lai­sia kiso­ja. Kar­ne­vaa­li­jär­jes­tä­ji­nä ovat Nuo­ri­so­ta­lo Syk­keen apuoh­jaa­jat, Oulun Nuo­ri­so­pal­ve­lut, Kii­min­gin kir­jas­to, Oulun Kult­tuu­ri­pal­ve­lut sekä Oulun liikuntapalvelut.

Pate­nie­men rai­til­la tapah­tuu lau­an­tai­na, kun Pate­nie­men ylä­kou­lun ja urhei­lu­kes­kuk­sen aluel­la jär­jes­te­tään per­heil­le yhteis­tä teke­mis­tä. Alu­eel­la on eri­lai­sia ilmai­sia toi­min­ta­pis­tei­tä, kirp­pu­to­ri ja muis­tia pää­see tes­taa­maan jät­ti­läi­sen muis­ti­pe­lis­sä, kun­to­aan Meri­ros­von pomp­pu­lin­nas­sa ja tai­to­jaan perin­tei­sis­sä piha­lei­keis­sä, kuten twis­tis­sä. Hau­Pan nais­jouk­ku­een Anni Sora­kan­gas on opas­ta­mas­sa jal­ka­pal­lon lau­kai­su­tut­kan luo­na, mis­sä voi kokeil­la kuin­ka nope­aa se pal­lo oikein kul­kee. Jos tulee hiu­ko, mak­ka­raa ja herk­ku­ja voi ostaa 5A-luo­kan buf­fe­tis­ta ja samal­la voi tukea hei­dän luok­ka­ret­ke­ään. Tapah­tu­ma alkaa kel­lo 10 ja kes­tää klo 13 saakka.