Juha Les­ke­lä: “Koko ajan luo­tin toi­pu­mi­seen ja paranemiseen”

Martinniemen kirjaston tarinatiistaissa Juhani Leskelä kertoi sairastumisesta harvinaiseen polyradikuliittiin eli hermojuuritulehdukseen.

Juha Les­ke­lä, 70 sai­ras­tui har­vi­nai­seen ja vaka­vaan poly­ra­di­ku­liit­tiin 52-vuo­ti­aa­na vuon­na 2005. Kysees­sä oli yhtä vai­kea tau­ti kuin on sen nimi­kin. Kysees­sä on her­mo­juu­ri­pe­räi­nen tuleh­dus, jon­ka syy­tä ja aiheut­ta­jaa ei var­muu­del­la tun­ne­ta. Ply­ra­di­ku­lii­tin tau­din­ku­va on yksi­löl­li­nen ja vaih­te­lee lie­vis­tä pis­te­ly­tun­te­muk­sis­ta ja lihas­voi­man heik­ke­ne­mi­ses­tä jopa neli­raa­ja­hal­vauk­seen asti. Nel­jä vii­des­tä sai­ras­tu­nees­ta kui­ten­kin toipuu.

Mar­tin­nie­me­läi­nen Les­ke­lä arvioi oman toi­pu­mi­sen kes­tä­neen pari vuot­ta, mut­ta joi­ta­kin pysy­viä jäl­kiä tau­ti jät­ti jälkeensä.

– Het­keä­kään en sil­loin epäil­lyt, etten­kö toi­pui­si enkä menet­tä­nyt toi­voa para­ne­mi­ses­ta, vaik­ka tie­sin, että kysees­sä on vaka­va jut­tu, Les­ke­lä ker­toi Mar­tin­nie­men kir­jas­ton tiis­tain tari­nail­las­sa helmikuussa.

Tuo­na koh­ta­lok­kaa­na kevää­nä eri­tyis­kou­lus­sa auton­kul­jet­ta­ja­na Oulus­sa työs­ken­nel­lyt Les­ke­lä sai­ras­tui influens­saan ja oli vii­kon ver­ran kor­keas­sa, jopa 40 asteen kuu­mees­sa. Kun tau­ti alkoi hel­lit­tää ja hän pää­si jal­keil­le, alkoi jalois­sa tun­tua pis­te­lyä ja puu­tu­mis­ta. Jal­ka ei otta­nut aika ajoin alle ja oli tunn­ot­to­muut­ta. Kyn­nyk­sen yli astu­mi­nen­kin tuot­ti han­ka­luuk­sia. Kun tunn­ot­to­muus alkoi levi­tä koko ala­ruu­mi­seen, oli läh­det­tä­vä ter­veys­kes­kuk­seen. Sisuk­kaa­na suo­ma­lai­se­na mie­he­nä omal­la autol­la, tie­ten­kin. Siel­tä pas­si­tet­tiin ambu­lans­sil­la sai­raa­laan, mis­sä voi­mat lop­pui­vat kokonaan.

Aluk­si epäil­tiin tukos­ta, mut­ta pian tut­ki­mus­ten ja sel­käy­din­näyt­teen tulos­ten perus­teel­la sel­vi­si, että kysees­sä on poly­ra­di­ku­liit­ti. Myös her­mo­ra­ta­tut­ki­muk­sia teh­tiin. Lää­kä­rit ker­toi­vat, että tau­tiin on lääk­kee­nä vas­ta-aine- eli immu­no­glo­bu­lii­ni­hoi­to. Huo­mat­ta­van kal­lis­ta lää­ket­tä ei ollut varas­tos­sa, vaan se piti tila­ta ja vei pari päi­vää, muis­te­lee tuol­loin vuo­teen oma­na ja täy­sin autet­ta­va­na ollut Leskelä.

Kun lää­ke tuli, sitä tipu­tet­tiin suo­neen pie­ni mää­rä ker­ral­laan vii­den päi­vän ajan koko ajan poti­laan voin­tia tark­kail­len, sil­lä veren­pai­ne heit­te­li rajus­ti. Myös lihak­set kramp­pa­si­vat kovas­ti, iho oli kos­ke­tus­herk­kä, kehoa sär­ki ja käm­me­nis­tä läh­ti nah­ka. Tunn­ot­to­muus ja lihas­heik­kous oli levin­nyt jalois­ta kas­voi­hin asti, mut­ta kyky syö­dä ja niel­lä säi­lyi. Rajuim­mil­laan poly­ra­di­ku­liit­ti voi hal­vaan­nut­taa koko kehon ja vie­dä hengityskoneeseen.

– Tie­sin myös, että tau­tiin voi kuol­la, mut­ta sitä en omal­la koh­dal­la­ni osan­nut pelä­tä, vaan luo­tin para­ne­mi­seen. Lie­kö sil­lä­kin ollut vai­ku­tus­ta toipumiseen.

Lää­ke alkoi tep­siä ja kol­men vii­kon kulut­tua sai­raa­laan­tu­lon jäl­keen Les­ke­lä huo­ma­si erää­nä aamu­na, että hän oli yöl­lä oma­toi­mi­ses­ti kään­tä­nyt kyl­keä. Se oli rie­mul­li­nen tun­ne. Seu­raa­vak­si oli nous­ta­va istu­maan, sei­saal­leen ja yri­tet­tä­vä käve­le­mis­tä. Se onnis­tui käve­ly­te­li­neen avul­la. Ensik­si tait­tui muu­ta­ma met­ri ja sit­ten pitem­piä pät­kiä töpötellen.

– Kun sain pyö­rä­tuo­lin alle ja pää­sin kelai­le­maan ympä­riin­sä, sil­loin maa­il­ma avau­tui, tosin vain sai­raa­lan sei­nien sisällä.

Yli­opis­to­sai­raa­lan kun­tou­tus­osas­ton olles­sa täyn­nä Les­ke­lä pää­si ODL:n kun­to­ta­loon. Siel­lä fysio­te­ra­peut­ti sanoi, että nyt unoh­de­taan apu­vä­li­neet. Se tun­tui aluk­si hur­jal­ta, mut­ta niin vain liik­ku­mi­nen alkoi omin voi­min. Sai­raa­la- ja kun­tou­tus­jak­so kes­ti kaik­ki­aan 8 viik­koa. Tasa­pai­non kans­sa oli tai­tei­lua. Fysio­te­ra­pian ohel­la kun­tou­tu­mis­ta edis­ti venyt­te­ly ja hieronta.

Les­ke­läl­le esi­tet­tiin vuo­den sai­raus­lo­maa, mut­ta hän halusi pala­ta töi­hin niin pian kuin mah­dol­lis­ta, ja niin hän teki­kin syk­syl­lä. Muu­ta­man kuu­kau­den kulut­tua jäl­ki­tar­kas­tuk­ses­sa hänel­le suo­si­tel­tiin kun­tou­tus­jak­soa, ja lähet­teen hän sai toi­vo­maan­sa kun­tou­tusyk­sik­köön Mas­kuun. Kehos­sa oli aika ajoin kan­keut­ta ja voi­mat­to­muut­ta. Hui­maus­ta­kin yksi­kös­sä tut­kit­tiin, sitä esiin­tyi ruo­kai­lun jäl­keen. Siel­lä ei vie­lä kek­sit­ty kuin vas­ta työ­ter­vey­des­sä myö­hem­min, että syy­nä oli dia­be­tes. Kun hoi­to alkoi, voin­ti parani.

Les­ke­lä pala­si työ­elä­mään, jol­loin myös autol­la-ajo­ky­ky tes­tat­tiin ja kel­poi­sek­si havait­tiin. Eläk­keel­le hän jäi 60-vuo­ti­aa­na. Työ­elä­mäs­sä hän oli aloit­ta­nut jo 15-vuo­ti­aa­na. Val­tion TVH:lla hän työs­ken­te­li 32 vuot­ta ennen kou­lu­maa­il­maa ja eläkkeellejääntiä.

Nykyi­sin Juha Les­ke­lä käyt­tää tar­vit­taes­sa apu­vä­li­nei­nä käve­ly­kep­piä, jos tai­tet­ta­va­na on pitem­piä mat­ko­ja. Autol­la hän ajaa edel­leen. Oikea jal­ka tun­tuu jos­kus köm­pe­löl­tä. Aikoi­naan hal­vauk­sen “tiput­ta­miin” ylä­luo­miin teh­tiin korjausleikkaus.

Sai­raa­las­sa sanot­tiin, että poly­ra­di­ku­liit­ti voi uusiu­tua, ja pie­ni pel­ko sii­tä jäi. Eten­kin sil­loin, kun influens­sa iski tois­ta­mi­seen, kun rokot­teen otta­mi­nen oli unoh­tu­nut tai fluns­sien aika­na. Myö­hem­min hän itse sel­vit­ti, että uusiu­tu­mi­nen ei ole taval­lis­ta. Onnek­si tau­ti ei ole uusiu­tu­nut eikä myö­hem­min ole sen takia tar­vit­tu sai­raa­laa tai lääkettä.

Juha­ni Les­ke­lä on syn­tyi­sin Oulus­ta ja kau­pun­gis­sa hän asui 60 vuot­ta. Nykyi­sin hän asuu Mar­tin­nie­mes­sä kump­pa­nin­sa kans­sa. Tovin aikaa koti­paik­koi­na oli­vat myös Yli­kii­min­ki ja Pudasjärvi.

– Yli­kii­min­gis­tä ovat pal­ve­lut hävin­neet ja ter­veys­pal­ve­lui­hi­kin oli läh­det­tä­vä Kii­min­kiin ja kau­em­mak­si, mikä ei ole hyvä asia.

Poly­ra­di­ku­liit­ti, mikä se on?

• Poly­ra­di­ku­liit­ti (Guil­lain-Barrén oireyh­ty­mä) on sel­käy­ti­mes­tä ulos tule­vien her­mo­juu­rien immuu­ni­vä­lit­tei­nen tuleh­dus. Aiheut­ta­jaa ei var­muu­del­la tunneta.

• Altis­ta­va­na teki­jä­nä voi­vat olla virus­ten aiheut­ta­mat hen­gi­tys­tiein­fek­tiot, tie­tyt ripu­li­tau­dit ja/tai oman eli­mis­tön puo­lus­tus­jär­jes­tel­män heikkeneminen.

• Tau­ti vaa­tii useim­mi­ten sai­raa­la­hoi­toa, jos­kus jopa teho­hoi­toa. Ennus­te on enim­mäk­seen hyvä.

• Toi­pu­mi­nen voi kes­tää kuu­kausia, tär­kein­tä on aktii­vi­nen kuntoutus.

• Har­vi­nai­nen, Suo­mes­sa noin 50–100 uut­ta tapaus­ta vuo­des­sa, tava­taan kai­ken ikäisillä.

• Oireet alka­vat taval­li­ses­ti äkil­li­ses­ti ala­raa­jois­ta ja tilan pahe­tes­sa lihas­heik­kous ja tun­to­häi­riöt voi­vat levi­tä laa­jem­min koko kehoon. Oireet vaih­te­le­vat lie­vis­tä pis­te­ly­tun­te­muk­sis­ta ja lihas­voi­mien las­kus­ta vai­ke­aan hal­vauk­seen asti.

• Voi­daan toden­taa aivo-sel­käy­din­nes­te­näyt­teel­lä ja lihassähkötutkimuksella.

(Läh­de: Duo­decim Terveyskirjasto).

Mar­tin­nie­men kir­jas­ton tiis­tain tari­nail­lan seu­raa­va ker­to­ja 12.3. on rokin moni­toi­mi­mies Pek­ka ”Niet­su” Nie­me­lin. Tari­nail­ta alkaa kel­lo 17.30.