Har­taus­kir­joi­tus: Rukous ja usko

Moni meis­tä muis­taa lap­suu­des­taan ja nuo­ruu­des­taan eri­lai­sia rukouk­sia. Minul­la on jää­nyt eri­tyi­ses­ti mie­leen ilta­ru­kous, Levol­le las­ken, Luo­ja­ni, joka toi tur­val­li­suut­ta nuk­ku­maan aset­tues­sa. Ala-asteel­ta muis­tan yhteen ääneen lausut­ta­van ruo­ka­ru­kouk­sen ja Isä meidän-rukouksen.

Samu­li Ruusuvuori

Ensi sun­nun­tai­na kirk­ko­vuo­den aihee­na on rukous ja usko. Ne liit­ty­vät vah­vas­ti toi­siin­sa: rukous on sydä­men puhet­ta ja huo­kaus­ta Juma­lan puo­leen ja uskoa sii­hen, että Juma­la kuu­lee ja voi aut­taa. Usko taas näkyy sii­nä, että ihmi­nen luot­taa Juma­laan ja halu­aa kään­tyä hänen puo­leen­sa. Täs­tä mai­ni­taan psal­mis­sa­kin: ”Sinun puo­lee­si, Her­ra, minä kään­nyn. Juma­la­ni, sinun apuusi minä luo­tan.” (Ps. 25:6) Rukouk­ses­sa voi ker­toa Juma­lal­le elä­män surut, ilot ja kii­tok­sen aiheet tai pyy­tää apua, kun elä­mäs­sä on vaikeuksia.

Sun­nun­tain evan­ke­liu­mi muis­tut­taa mei­tä rukouk­sen ja uskon voi­mas­ta. Sii­nä eräs mies pyy­si Jee­sus­ta paran­ta­maan poi­kan­sa, sil­lä ope­tus­lap­set eivät olleet hän­tä pys­ty­neet aut­ta­maan. Mies sanoi Jee­suk­sel­le: ”Auta, jos sinä jota­kin voit!” ”Jos voit?” vas­ta­si Jee­sus. ”Kaik­ki on mah­dol­lis­ta sil­le, joka uskoo.” Sil­loin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epä­us­kos­sa­ni!” Jee­sus ajoi pojas­ta pois pahan hen­gen ja poi­ka para­ni. (Mark. 9:17–29).

Evan­ke­liu­min ker­to­mus osoit­taa, että Jee­sus, Vapah­ta­jam­me, kuu­lee mei­tä ja pys­tyy aut­ta­maan. Jee­sus myös opet­ti useam­man ker­ran seu­raa­ji­aan rukoi­le­maan ja roh­kai­si kään­ty­mään Juma­lan puo­leen. Vapah­ta­jan opet­ta­mas­sa Isä mei­dän ‑rukouk­ses­sa pyy­de­tään sel­lai­sia asioi­ta, jot­ka Jee­sus näki ihmi­sil­le tar­peel­li­sik­si ja kaik­kein tär­keim­mik­si asioik­si. Tuo­hon rukouk­seen yhdy­tään vii­koit­tain juma­lan­pal­ve­luk­sis­sa sekä elä­män tai­te­koh­dis­sa, kuten kas­te­juh­las­sa, häis­sä ja hau­ta­jai­sis­sa. Se sopii hyvin myös arkeen, sil­lä sii­nä tai­vaal­li­sel­ta Isäl­tä pyy­de­tään myös ajal­li­sia tar­pei­ta eli ”joka­päi­väis­tä leipää”.

Tuon ilmauk­sen voi ymmär­tää myös hen­gel­lis­ten tar­pei­den pyy­tä­mi­se­nä, sil­lä usko­van sisin­kin kai­paa joka­päi­väis­tä lei­pää eli hen­gen ravin­toa. Sen pyy­tä­mi­nen onkin hyvin tär­ke­ää. Suu­rin pyyn­tö on kui­ten­kin se, että sai­sim­me koko elä­mäm­me ajan asua ”Her­ran temp­pe­lis­sä” eli Juma­lan lap­se­na, hänen val­ta­kun­nas­saan. (Ps.27:4)

Saa­tam­me kui­ten­kin ajau­tua epäi­le­mään rukouk­sen voi­maa. Sil­loin on tär­ke­ää, että saam­me kuul­la roh­kai­sun sanan. Kun kuu­lem­me Pyhän Hen­gen voi­mal­la saar­nat­tua Juma­lan sanaa, evan­ke­liu­mia, ja sii­nä Hyvän Pai­me­nen, Jee­suk­sen armol­li­sen äänen, epäi­ly vaih­tuu luot­ta­muk­seen ja sydän iloit­see ja uskoo Juma­laan kai­ken hyvän antajana.

Samu­li Ruusuvuori

Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­ta, vs. seu­ra­kun­ta­pas­to­ri