Mir­jan ja Sepon vir­tu­aa­li­po­ri­nat: Anne­taan hyvän kuu­lua ja näkyä

Seppo Määtän (vas) ja Mirja Vehkaperän virtuaaliporinat juonsi Mikko Salmi. Kuva: Oulun kaupunkiSeppo Määtän (vas) ja Mirja Vehkaperän virtuaaliporinat juonsi Mikko Salmi. Kuva: Oulun kaupunki

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja Mir­ja Veh­ka­pe­rä ja kau­pun­gin­joh­ta­ja Sep­po Määt­tä pori­noi­vat Face­book-lives­sä tiis­tai-ilta­na. Kes­kus­te­lus­sa avat­tiin aihet­ta “Nyt on Oulun aika”, mikä on myös kau­pun­gin ensi vuo­den talous­ar­vio­eh­do­tuk­sen otsikko.

Vir­tu­aa­li­kes­kus­te­lua juon­si vies­tin­tä­joh­ta­ja Mik­ko Sal­mi. Kes­kus­te­lua kana­val­la seu­ra­si enim­mil­lään rei­lut pari­kym­men­tä kat­so­jaa, jot­ka esit­ti­vät muu­ta­mia kysy­myk­siä ja kommentteja.

Veh­ka­pe­rä ja Määt­tä näke­vät Oulun kehi­tyk­sen ja tule­vai­suu­den valoi­sa­na. Edes­sä on iso­ja inves­toin­te­ja, jot­ka lisää­vät poh­joi­sen veto- ja pito­voi­maa sekä oulu­lais­ten hyvin­voin­tia. Mer­kit­tä­viä hank­kei­ta ovat moni­toi­mia­ree­na ja mat­ka­kes­kus, mut­ta nii­den toteut­ta­mi­nen vie aikan­sa, johon pitää löy­tää malt­tia. Suun­nit­te­lu, kaa­voi­tus ja yhteis­työ­ku­viot toi­mi­joi­den ja yri­tys­ten kans­sa otta­va aikan­sa, sanoi Veh­ka­pe­rä. Myös Vir­pi­nie­men alu­een kehit­tä­mi­nen kuu­luu kärkihankkeisiin.

Odo­tuk­set ovat suu­ret myös Poh­joi­sen ohjel­mas­ta, jon­ka maan hal­li­tus on otta­nut osak­si hal­li­tus­oh­jel­maa, mitä Sep­po Määt­tä kuin Veh­ka­pe­rä­kin pitä­vät mer­kit­tä­vä­nä asia­na. Oulun tavoit­tee­na on olla Suo­men yri­tys­myön­tei­sin kau­pun­ki ja kan­sain­vä­li­nen kasvukeskus.

Kes­kus­te­lun tee­maa “Nyt on Oulun aika” laa­jen­net­tiin näkö­kul­maan, että Oulun aika on nyt ja jat­kos­sa­kin. Kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­vuo­del­ta 2026 odo­te­taan myös pal­jon, eikä sekään ole vain yhden vuo­den ohi­me­ne­vä pon­nis­tus, vaan jät­tää toi­von mukaan pysy­vän jäl­jen ja vai­ku­tuk­set kulttuuri-ilmastonmuutoksena.

Oulu­lais­ten men­ta­li­teet­tiin kuu­luu olla kriit­ti­siä, mut­ta sil­ti ollaan var­sin onnel­li­sia. Ympä­ril­lä ole­vaa hyvää emme osaa aina arvos­taa. Anne­taan kuu­lua ja näkyä, mitä hyvää meil­lä on ympä­ril­läm­me ja ollaan ylpei­tä sii­tä, Veh­ka­pe­rä ja Määt­tä kannustivat.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den siir­ty­mi­nen kau­pun­gil­ta hyvin­voin­tia­lu­eel­le tekee kun­nan talou­des­ta ennus­tet­ta­vam­paa, mut­ta toi­von mukaan muu­tos ei joh­da sääs­tö­jen takia pal­ve­lui­den kur­jis­tu­mi­seen. Kau­pun­gin vas­tuul­la on jat­kos­sa­kin asuk­kai­den hyvin­voin­nin edis­tä­mi­nen ja sii­nä kuvios­sa ope­tel­laan teke­mään yhteis­työ­tä Poh­teen kanssa.

Veh­ka­pe­rä ker­toi ymmär­tä­vän­sä Poteen sääs­tö­tar­peet, mut­ta tar­vi­taan oikeu­den­mu­kai­suut­ta sii­nä, miten ne koh­dis­tu­vat kun­ta­lai­siin eri puo­lil­la aluetta.

Pää­tök­sen­te­ko- ja kes­kus­te­lu­kult­tuu­ria kau­pun­gin joh­to pitää Oulus­sa hyvä­nä ja paran­tu­nee­na. Aat­teel­li­sia ero­ja on, mut­ta isois­sa kysy­myk­sis­sä “on löy­det­ty toi­sem­me”. Tär­ke­ää on kun­nel­la toi­sia ja eri­lai­sia mie­li­pi­tei­tä. Kri­tiik­kiä sai valit­ta­mi­sen kult­tuu­ri, mikä toki kuu­luu demo­kra­ti­aan, mut­ta esi­mer­kik­si Hei­nä­pään jal­ka­pal­los­ta­dio­nin kaa­tu­mi­nen vali­tuk­siin ei saa ymmär­rys­tä. Val­tuus­to päät­ti yksi­mie­li­ses­ti luo­da edel­ly­tyk­set hank­keen toteuttamiselle.

Kes­kus­te­lun aika­na jäte­tyis­sä kom­men­teis­sa toi­vot­tiin muun muas­sa sat­saa­mi­seen merel­li­sen Oulun kehittämiseen.