Sopi­van lin­jauk­sen löy­tä­mi­nen mah­dol­li­sel­le met­sä­peu­ra-aidal­le on haastavaa

Metsäpeura talvella. Peura-aidan rakentaminen asutuksen ja muun ihmistoiminnan leimaamalle alueelle ei ole yksinkertaista. (Kuva: Pekka Kilpeläinen)Metsäpeura talvella. Peura-aidan rakentaminen asutuksen ja muun ihmistoiminnan leimaamalle alueelle ei ole yksinkertaista. (Kuva: Pekka Kilpeläinen)

Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö tekee pää­tök­sen aidan raken­ta­mi­ses­ta Met­sä­hal­li­tuk­sen teke­män esi­sel­vi­tyk­sen poh­jal­ta tämän vuo­den aika­na. Sopi­van lin­jauk­sen löy­tä­mi­nen mah­dol­li­sel­le met­sä­peu­ra-aidal­le on haas­ta­vaa. Esi­sel­vi­ty­sa­lu­eel­la on run­saas­ti yksi­tyis­maa­ta, jol­le aita voi­tai­siin raken­taa vain sopi­muk­sil­la maa­no­mis­ta­jien kanssa. 

Met­sä­peu­ra on peu­ran vil­li ala­la­ji, jota tava­taan vain Suo­mes­sa ja Venä­jän Kar­ja­las­sa. Yli puo­let maa­il­man noin 5000 met­sä­peu­ras­ta elää Suo­men­se­län ja Kai­nuun alu­eel­la. Met­sä­peu­ra­ha­vain­to­ja teh­dään yhä useam­min myös poron­hoi­toa­lu­eel­la, eri­tyi­ses­ti Yli­kii­min­gin ja Puo­lan­gan väli­sel­lä alueella.

Alku­pe­räi­seen lajis­toom­me kuu­lu­van met­sä­peu­ran ja sen lähi­su­ku­lai­sen poron ris­tey­ty­mis­tä voi­tai­siin ehkäis­tä Poh­jois-Poh­jan­maal­le raken­net­ta­val­la peu­ra-aidal­la. Peu­ra-aidan raken­ta­mi­nen asu­tuk­sen ja muun ihmis­toi­min­nan lei­maa­mal­le alu­eel­le ei kui­ten­kaan ole yksinkertaista. 

Sel­vi­tyk­sen perus­teel­la mah­dol­li­sen met­sä­peu­ra-aidan aiheut­ta­mat eko­lo­gi­set vai­ku­tuk­set oli­si­vat kan­sal­li­ses­sa mit­ta­kaa­vas­sa vähäi­siä, mut­ta pai­kal­li­ses­ti ne voi­si­vat olla huo­mat­ta­via. Aidas­ta aiheu­tu­vat hyö­dyt koet­tiin val­tao­sin suu­rem­pi­na kuin hai­tat. Suu­rim­pa­na hyö­ty­nä pai­kal­li­set näki­vät poro­jen pysy­mi­sen poron­hoi­toa­lu­een puo­lel­la. Hait­to­ja mah­dol­li­ses­ta aidas­ta koet­tiin aiheu­tu­van eri­tyi­ses­ti yksi­tyi­sil­le maa­no­mis­ta­jil­le sekä met­sä­ta­lou­den toimijoille. 

Mikä­li peu­ra-aitaa ei raken­ne­ta, Poh­jois-Poh­jan­maal­la on käy­tet­tä­vä mui­ta kei­no­ja met­sä­peu­ran peri­män tur­vaa­mi­sek­si. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si met­sä­peu­ran met­säs­tä­mi­sen kehit­tä­mi­nen, yhteis­työn tii­vis­tä­mi­nen poro­ta­lou­den toi­mi­joi­den kans­sa ja met­sä­peu­ro­jen seu­ran­nan lisääminen.