Seik­kai­li­ja­ve­ri on vie­nyt Lee­na Leh­tis­tä ympä­ri maa­il­maa – Eläk­keel­le siir­ty­vä inten­dent­ti on huo­lis­saan Kie­ri­kin tulevaisuudesta

Kierikkikeskuksen hirsisen päärakennuksen arkkitehtuuri on aina viehättänyt eläkkeelle jäävää intendenttiä Leena Lehtistä. Rakennuksen ylläpidosta hän antaa kiitosta Oulun tilakeskukselle, mutta 22 vuotta sitten avatulle perusnäyttelylle hän toivoo perusteellista nykyaikaistamista. Työelämästä Lehtinen poistuu pää pystyssä, jättäen keskuksen tulevaisuuden nuorempien harteille.(Kuva: Teea Tunturi)Kierikkikeskuksen hirsisen päärakennuksen arkkitehtuuri on aina viehättänyt eläkkeelle jäävää intendenttiä Leena Lehtistä. Rakennuksen ylläpidosta hän antaa kiitosta Oulun tilakeskukselle, mutta 22 vuotta sitten avatulle perusnäyttelylle hän toivoo perusteellista nykyaikaistamista. Työelämästä Lehtinen poistuu pää pystyssä, jättäen keskuksen tulevaisuuden nuorempien harteille.(Kuva: Teea Tunturi)

Lee­na Leh­ti­nen on teh­nyt noin 23 vuo­den mit­tai­sen uran Yli-Iin Kie­rik­ki­kes­kuk­ses­sa. Hänet on näh­ty vuo­sien aika­na tais­te­le­mas­sa Kie­ri­kin kehit­tä­mi­sen puo­les­ta itsen­sä likoon lait­taen. Hän on ohjan­nut kou­lu­lais­ryh­miä, pukeu­tu­nut kivi­kau­den emän­näk­si, täyt­tä­nyt vim­mai­ses­ti rahoi­tus­ha­ke­muk­sia kes­kuk­sen hank­kei­den toteu­tu­mi­sek­si, vie­nyt Kie­ri­kin tari­naa eteen­päin niin maa­il­mal­la kuin kotimaassakin.

Uran­sa suu­rim­pi­na onnis­tu­mi­si­na hän pitää kou­lu­yh­teis­työ­tä, jon­ka puit­teis­sa Kie­ri­kis­sä vie­rai­lee vuo­sit­tain 4 500 oppi­las­ta sekä kan­sain­vä­lis­tä yhteis­työ­tä, jon­ka kaut­ta Kie­rik­ki­kes­kus­ta on vie­ty eteen­päin usei­den hank­kei­den kaut­ta. Näis­tä tär­keim­pä­nä Leh­ti­nen mai­nit­see Open arch –hank­keen, jol­la oli 11 part­ne­ria seit­se­mäs­tä eri maasta.

Myös Kie­rik­ki ry:n uudel­leen herät­tä­mi­nen vuon­na 2018 on asia, jol­la on Leh­ti­sen mukaan ollut Kie­rik­ki­kes­kuk­sel­le suu­ri merkitys.

Suu­rin kuop­pa vuon­na 2001 avau­tu­neen Kie­rik­ki­kes­kuk­sen vuo­sis­sa on Lee­na Leh­ti­sen mukaan ehdot­to­mas­ti Yli-Iin kun­nan liit­ty­mi­nen Ouluun ja sen muka­naan tuo­ma jat­ku­va epä­var­muus pai­kan ole­mas­sao­los­ta ja tule­vai­suu­den kon­kreet­ti­sis­ta suun­ni­tel­mis­ta. Pie­nen­ty­neet bud­je­tit, vir­ka­mies­ten ja päät­tä­jien pas­sii­vi­nen suh­tau­tu­mi­nen, sisäi­sen tie­dot­ta­mi­sen häi­ly­vyys sekä ymmär­ryk­sen puu­te Kie­ri­kin mer­ki­tyk­ses­tä ovat han­ka­loit­ta­neet kes­kuk­sen vii­mei­siä vuo­sia. Alku­vuo­sien kal­tais­ta kehi­tys­työ­tä ei ole enää ollut mah­dol­lis­ta jatkaa.

– Oulun kau­pun­ki ei myön­nä Kie­rik­ki­kes­kuk­sen tär­keyt­tä, Leh­ti­nen toteaa.

Kun Kie­rik­ki avau­tui vuon­na 2001, jo seu­raa­va­na vuon­na se pal­kit­tiin Euro­pa Nostra –pal­kin­nol­la ja pian Euroo­pan museo­foo­ru­min kak­kos­pal­kin­nol­la. Alku­vuo­si­na alu­eel­le satoi pal­jon muun muas­sa Lea­der-rahoi­tus­ta, mut­ta Ouluun liit­ty­mi­nen han­ka­loit­ti mer­kit­tä­väs­ti han­ke- ja pro­jek­ti­ra­hoi­tuk­sen hakua.

– Yli-Iin kun­nan vuo­si­bud­jet­ti oli kun­ta­lii­tok­sen aikaan 15 mil­joo­nan euron luok­kaa, Oulun kau­pun­gin noin 1,5 mil­jar­dia. Tuol­loin oli val­lal­la nai­vi käsi­tys, että noin rikas orga­ni­saa­tio kuin Oulu on, pys­tyi­si hoi­ta­maan Kie­rik­kiä. Niin minä­kin kuvit­te­lin, Leh­ti­nen myöntää.

Suu­rin tais­te­lu Kie­ri­kin eteen käy­tiin vuo­si­na 2017–2018, jol­loin Oulun kau­pun­ki oli aja­mas­sa sääs­tö­syis­tä kes­kus­ta alas. Uhka ei näky­vän tais­te­lun jäl­keen toteutunut.

Täl­lä het­kel­lä Kie­rik­ki­kes­kuk­sen yllä lei­juu Lee­na Leh­ti­sen mukaan kak­si isoa kysy­mys­merk­kiä. Ensim­mäi­nen on se, että aina­kaan hen­ki­lö­kun­nal­la ei ole tie­toa sii­tä, ollaan­ko elä­köi­ty­vän inten­den­tin tilal­le palk­kaa­mas­sa uut­ta. Toi­nen on se, mitä tapah­tuu Kie­ri­kin osuu­del­le Oulu2026-kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­hank­kees­sa. Täs­tä­kään hen­ki­lö­kun­nal­la ei ole mitään käsi­tys­tä. Toteu­tu­vat­ko pahim­mat uhkat nyt, kun pak­su­nah­kai­nen, väit­te­lys­tä naut­ti­va Kie­ri­kin emän­tä pois­tuu kuvioista?

– Tosin olen kyl­lä kie­rik­ki­läi­nen elä­mä­ni lop­puun saak­ka. Haluan Kie­rik­kiin uut­ta ver­ta ja haluan, että uusi väki näyt­tää pai­kan poten­ti­aa­lin. Toi­von, että tär­keis­tä asiois­ta ei luo­vu­te­ta, Leh­ti­nen päättää.

Kie­ri­kin tavoin hän­tä huo­let­taa myös Yli-Iin alu­een näi­vet­ty­mi­nen. Se, että asuk­kai­den tar­peet ja kau­pun­gin toi­met alu­eel­la eivät ole tasa­pai­nos­sa. Asuk­kai­den ääni ei Leh­ti­sen mie­les­tä pää­se kuu­lu­maan isos­sa Oulussa.

Lee­na Leh­ti­nen (fil.kand.) on läh­tö­jään pudas­jär­vi­nen. Kan­sa­kou­lun hän on käy­nyt Kure­na­lal­la. Seik­kai­li­ja­ve­ri pulp­pusi Leh­ti­ses­sä jo pie­nes­tä pitäen. Kiin­nos­tus men­nei­syy­teen ja maan­tie­tee­seen vei­vät hänet arkeo­lo­gian maa­il­maan ja Tur­kuun opis­ke­le­maan alaa. Syk­syl­lä 1977 hän läh­ti Nor­jaan työs­ken­te­le­mään kesäk­si kai­vauk­sil­le. Tämän jäl­keen hän on teh­nyt töi­tä Suo­men lisäk­si muun muas­sa Ruot­sis­sa, Hol­lan­nis­sa ja Rans­kas­sa. Leh­ti­nen on opis­kel­lut arkeo­lo­gi­aa ja muu­ta alaan liit­ty­vää niin Suo­mes­sa kuin Ruotsissakin.

Ennen Kie­rik­kiin tulo­aan hän työs­ken­te­li muun muas­sa Savon­lin­nan maa­kun­ta­museos­sa, Hel­sin­gin yli­opis­tos­sa sekä Mik­ke­lin museoissa.

– Kie­rik­ki kiin­nos­ti absur­diu­des­saan, kes­kel­lä poh­jois­ta kor­pea, pie­nes­sä kyläs­sä, mität­tö­mäl­lä bud­je­til­la teh­dään täl­lai­nen rin­ta­röy­his­te­ly-koh­de. Sen itse­var­muus, se mitä oli jo teh­ty, vai­kut­ti minut heti.

Leh­ti­nen on ollut aktii­vi­nen puhu­ja ja muka­na mones­sa ammat­tiin liit­ty­väs­sä yhdis­tys­toi­min­nas­sa. Hän on jul­kais­sut kym­me­niä julkaisuja.

Vuon­na 1994 Lee­na Leh­ti­nen pal­kit­tiin Vuo­den museo­te­ko –tun­nus­tuk­sel­la ensim­mäi­se­nä yksi­tyis­hen­ki­lö­nä. Tuol­loin hän oli Savon­lin­nan maa­kun­ta-arkeo­lo­gi­na, täyn­nä intoa nos­ta­mas­sa Ete­lä-Savoa arkeo­lo­gian maailmankartalle.

Leh­ti­nen on työn­sä ohel­la käyt­tä­nyt run­saas­ti vapaa-aikaan­sa mat­kus­tel­les­saan ympä­ri maa­il­maan tutus­tuen eri­lai­siin arkeo­lo­gi­siin koh­tei­siin. Näis­tä hän nos­taa esiin muun muas­sa lukui­sat mat­kaan Venä­jäl­le, Sipe­ri­aan, Bal­tian mai­hin, Ete­lä-Ame­rik­kaan, Nami­bi­aan sekä Kaliforniaan.

Kun Leh­ti­nen on nyt jät­tä­nyt paik­kan­sa työ­elä­mäs­sä, hän on osta­nut asun­non itsel­leen Turus­ta. Van­ha opis­ke­lu­kau­pun­ki vetää puo­leen­sa. Toi­saal­ta hän säi­lyt­tää yhä Yli-Iin kotin­sa itsel­lään, ja suvun koti­ta­lo Pudas­jär­vel­lä toi­mii yhä kak­ko­sa­sun­to­na. Elä­ke­vuo­si­naan Leh­ti­nen ei usko pysy­vän­sä pai­kal­laan. Seik­kai­li­ja­ve­ri vetää yhä edel­leen täy­del­lis­tä hurah­ta­jaa muka­naan eri puo­lil­le maailmaa.