Toi­mit­ta­jal­ta: Nai­siin koh­dis­tu­vaan väki­val­taan ei saa turtua

Oulun kärä­jä­oi­keu­den on tar­koi­tus saa­da täl­lä vii­kol­la pää­tök­seen poh­din­ta Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­sen tuomiosta.

Teon uhri­na oli alle 20-vuo­tias nai­nen. Hän kuo­li tun­ti­kausia kes­tä­neen kidu­tuk­sen jäl­keen tukeh­tu­mal­la, kun hänet oltiin sul­jet­tu sidot­tu­na ja hupu­tet­tu­na divaa­ni­soh­van laa­tik­koon. Teos­ta vaa­di­taan tuo­mioi­ta kol­mel­le mie­hel­le ja yhdel­le naiselle.

Täl­lä vii­kol­la kärä­jä­oi­keu­des­sa käsi­tel­lään myös Väli­vai­nion kak­sois­sur­maa, jos­sa mie­hen epäil­lään ampu­neen oman puo­li­son­sa sekä tut­ta­va­mie­hen. Sur­ma­tun nai­sen lähei­siä edus­ta­va asia­na­ja­ja on esit­tä­nyt teon syyk­si mustasukkaisuutta.

Vii­me vii­kol­la jää­kiek­koi­li­ja Seve­ri Lah­ti­nen sai kärä­jä­oi­keu­den tuo­mion rais­kauk­ses­ta. Lah­ti­nen itse väit­tää uhrin valeh­del­leen rais­kauk­ses­ta, kos­ka oli pet­tä­nyt poi­kays­tä­vään­sä Lah­ti­sen kans­sa. Tämä ker­to­mus on kui­ten­kin todet­tu kärä­jä­oi­keu­des­sa epä­us­kot­ta­vak­si ver­rat­tu­na uhrin ker­to­muk­seen ja muu­hun todistusaineistoon.

Lah­ti­sen uhri on jou­tu­nut sosi­aa­li­ses­sa medias­sa hir­vit­tä­vän ryöp­pyy­tyk­sen koh­teek­si. Hän­tä on hau­kut­tu, vähä­tel­ty ja syy­tet­ty jää­kiek­ko­san­ka­rin uran pilaa­mi­ses­ta. Siis rais­kauk­sen uhria, ei rais­kauk­ses­ta tuomittua.

Vuon­na 2014 jul­kais­tun Euroo­pan perus­oi­keus­vi­ras­ton tut­ki­muk­sen mukaan Suo­mi on yksi Euroo­pan unio­nin vaa­ral­li­sim­mis­ta mais­ta nai­sil­le. Ensi- ja tur­va­ko­tien lii­ton väki­val­ta­työn pal­ve­luis­sa autet­tiin vii­me vuon­na ennä­tyk­sel­li­sen pal­jon asiak­kai­ta. Heis­tä suu­rin osa oli nai­sia ja tyt­tö­jä. Merk­ke­jä nai­siin koh­dis­tu­van väki­val­lan vähe­ne­mi­ses­tä ei siis ole havaittavissa.

Nai­siin koh­dis­tu­va väki­val­ta ei kos­ke­ta ainoas­taan väki­val­lan uhre­ja, vaan tur­vat­to­muu­den tun­ne hei­jas­tuu nai­siin ja tyt­töi­hin kaik­kial­la. Mitä vaa­di­taan, jot­ta toi­mi­vat kei­not väki­val­lan näky­väk­si teke­mi­seen ja kit­ke­mi­seen löydetään?

Ja vie­lä – mie­hiin koh­dis­tu­va väki­val­ta on myös vaka­vaa ja tuo­mit­ta­vaa. Kui­ten­kin, vii­me vuon­na pahoin­pi­te­ly­ri­kok­siin syyl­li­sek­si epäil­lyis­tä lähes 20 000 oli mie­hiä ja alle 5000 nai­sia. Hen­ki­ri­kok­sis­ta epäil­tiin 65 mies­tä ja 12 nais­ta. Myös mie­hiin koh­dis­tu­vas­sa väki­val­las­sa teki­jä on useim­mi­ten mies.

Jos otat huo­len mie­his­tä esiin ainoas­taan sik­si, että pää­tin täs­sä teks­tis­sä kes­kit­tyä nais­ten koke­maan väki­val­taan, kysy itsel­tä­si seu­raa­vaa: Olet­ko oikeas­ti huo­lis­sa­si, vai haluat­ko vähä­tel­lä nais­ten koke­maa väki­val­taa ja sen yhteis­kun­nal­li­sia seurauksia?

Ter­hi Ojala

terhi.ojala(at)rantapohja.fi