Mus­tik­ka- ja hil­la­sa­dos­ta kor­kein­taan keskinkertainen

Ennus­te hil­lan pöly­tys­tu­lok­ses­ta eli raa­ki­leik­si asti kehit­ty­nei­den kuk­kien osuuk­sis­ta. Kart­ta­ku­va perus­tuu Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen sato­ha­vain­toai­neis­toon ja Ilma­tie­teen lai­tok­sen sää­ai­neis­toi­hin perus­tu­vaan mal­lin­nuk­seen. Mal­li havait­see kui­ten­kin huo­nos­ti pai­kal­li­sia äärio­lo­suh­tei­ta, jois­ta seu­raa poik­keuk­sel­li­sen hyviä tai poik­keuk­sel­li­sen huo­no­ja pölytystuloksia.

Mus­ti­kan ja suo­muu­rai­men eli hil­lan pää­sa­to­kausi on alka­mas­sa ete­läi­ses­sä ja kes­ki­ses­sä Suo­mes­sa, ker­too Luon­non­va­ra­kes­kus (Luke). Molem­pien sato­nä­ky­mät ovat Luken mukaan kor­kein­taan kes­kin­ker­tai­set. Puo­luk­ka­sa­dos­ta sen sijaan voi­daan odot­taa mel­ko hyvää.

Tänä vuon­na mus­tik­ka pölyt­tyi jon­kin ver­ran tavan­omais­ta hei­kom­min. Lisäk­si kesä­kuun alun alhai­set läm­pö­ti­lat ja hal­lat aiheut­ta­vat sados­sa suur­ta alu­eel­lis­ta ja pai­kal­lis­ta vaih­te­lua. Mus­ti­kan hal­la­va­hin­ko­jen ris­ki on ollut suu­rin Ete­lä-Kar­ja­lan, Kai­nuun, Keminmaan/Ylitornion sekä pai­koi­tel­len Kes­ki- ja Ete­lä-Poh­jan­maan alueilla.

Myös suo­muu­rain­sa­to kär­sii huo­nos­ti onnis­tu­nees­ta pöly­tyk­ses­tä ja hal­la­vau­riois­ta. Hal­lat hei­ken­si­vät suo­muu­rai­men kukin­nan onnis­tu­mis­ta eten­kin Kes­ki- ja Ete­lä-Poh­ja­maan, Sata­kun­nan, Kai­nuun sekä Poh­jois-Savon alueilla.

Puo­lu­kan pöly­tys vai­kut­taa sen sijaan onnis­tu­neen mel­ko hyvin. Puo­luk­ka kuk­ki kesä­kuun kah­den jäl­kim­mäi­sen vii­kon aika­na, kun monin pai­koin oli jopa hel­let­tä ja pölyt­tä­jät aktiivisia.

– Mal­lin­nuk­sis­sam­me puo­lu­kan pöly­tys on onnis­tu­nut eri­tyi­sen hyvin Kai­nuun-Kuusa­mon alueil­la sekä Kes­ki- ja Poh­jois-Poh­jan­maal­la. Tähän men­nes­sä saa­tu­jen havain­to­jen perus­teel­la raa­ki­lei­ta on run­saas­ti. Satoen­nus­te tar­ken­tuu, kun raa­ki­le­ha­vain­to­ja ker­tyy enem­män, ker­too eri­kois­tut­ki­ja Rai­ner Pel­to­la Luonnonvarakeskuksesta.

Luken ja Suo­men 4H ‑lii­ton yhteis­työ mar­ja­ha­vain­to­jen teos­sa jat­kui vuon­na 2023. Tähä­nas­ti­set havain­not on tal­len­net­tu kai­kil­le avoi­meen mar­ja­ha­vain­to­jen tie­do­tus­jär­jes­tel­mään marjahavainnot.fi.

Mar­ja­ha­vain­to­jen teki­jäk­si voi ryh­tyä kuka hyvän­sä mar­ja­sa­dois­ta ja luon­non tark­kai­lus­ta kiin­nos­tu­nut. Ohjeet havain­to­met­sän perus­ta­mi­ses­ta sekä havain­to­jen teos­ta ja tal­len­ta­mi­ses­ta löy­ty­vät samas­ta osoitteesta.

Luke on kerän­nyt val­ta­kun­nal­li­sia mar­ja­sa­to­ha­vain­to­ja vuo­des­ta 2001 läh­tien. Tähän aineis­toon sekä Ilma­tie­teen lai­tok­sen sää­ai­neis­toi­hin perus­tuen on laa­dit­tu mal­le­ja, joil­la arvioi­daan pöly­tys­tu­lok­sen onnis­tu­mis­ta eri puo­lil­la maa­ta ajan­ta­sais­ta sää­da­taa hyödyntäen.