Jal­ka­kyl­py­jä ja leh­ti­kaa­li­sip­se­jä — eri­lai­nen oppitunti

Maaret Markus ja vierailijat. (Kuvat: Taina Pirttijärvi)Maaret Markus ja vierailijat. (Kuvat: Taina Pirttijärvi)

Olem­me Kel­lon kou­lus­sa valin­neet uuden äidin­kie­len valin­nai­sen kurs­sin nimel­tä Sinä pys­tyt, jota vetä­vät opet­ta­jat Tai­na Pirt­ti­jär­vi ja Jaa­na Heik­ki­nen. Siel­lä teh­dään kai­ken­lais­ta kivaa, jon­ka on tar­koi­tus lisä­tä oppi­lai­den hyvin­voin­tia. Teem­me esi­mer­kik­si eri­lai­sia ilmai­su­har­joi­tuk­sia ja teat­te­ria. Lisäk­si askar­te­lem­me, teem­me ret­kiä ja kes­kus­te­lem­me. Olem­me myös osal­lis­tu­neet yhteis­tai­de­teok­sen tekoon Lumo-fes­ti­vaa­leil­le, joka tulee esil­le Valveelle.

Yhte­nä per­jan­tai-ilta­päi­vä­nä menim­me Maa­ret Mar­kuk­sen luok­se Hoi­to­kes­kus Vih­re­ään Kei­taa­seen Kel­lon Kivi­nie­meen. Ensin saim­me jokai­nen kak­si muo­vi­pus­sia, johon valit­sim­me eri­lai­sia kui­vat­tu­jen kuk­kien terä­leh­tiä. Maa­ret ker­toi samal­la nii­den vai­ku­tuk­sis­ta. Oli esi­mer­kik­si ruusua, kehä­kuk­kaa ja laven­te­lia. Lisäk­si pus­siin lai­tet­tiin hie­man jal­ka­kyl­py­suo­laa ja lopuk­si läm­min­tä vet­tä. Jal­ka­hoi­to vai­kut­ti tosi rentouttavalta.

Jal­ka­kyl­vyn aika­na Maa­ret tar­jo­si meil­le yrt­ti­tee­tä ja leh­ti­kaa­li­sip­se­jä. Tee oli teh­ty Maa­re­tin omis­ta yrteis­tä, jot­ka hän kas­vat­taa omas­sa puu­tar­has­saan. Maa­ret val­mis­ti teen teen­keit­ti­mes­sään, jon­ne hän lisä­si kui­va­tut yrtit. Tee oli hyvää ja sii­nä oli myös pipar­mint­tua, joka antoi kivas­ti makua. Tee­hen lisät­tiin myös huna­jaa anta­maan makeutta.

Maa­ret tar­jo­si meil­le myös uunis­sa val­mis­tet­tu­ja leh­ti­kaa­li­sip­se­jä, jot­ka hän oli teh­nyt aamul­la. Maa­ret ker­toi, miten hän oli val­mis­ta­nut sip­sit. Maa­ret oli itse kas­vat­ta­nut leh­ti­kaa­lit. Hän oli käyt­tä­nyt esi­mer­kik­si olii­viöl­jyä, suo­laa ja hiu­kan pip­pu­ria anta­maan sip­seil­le makua. Ensin oli ennak­ko­luu­lo­ja, mut­ta sip­sit oli­vat todel­la hyviä. Maa­re­tin tar­joa­mat her­kut oli­vat koko­nai­suu­des­saan todel­la hyviä!

Maa­ret Mar­kus tekee itse iho­voi­tei­ta mehi­läis­va­has­ta. Saim­me kokeil­la chi­li-mehi­läis­va­ha­voi­det­ta jal­ka­kyl­vyn jäl­keen. Voi­teel­la oli läm­mit­tä­vä vai­ku­tus. Tämän jäl­keen saim­me vie­lä näh­dä itse, miten mehi­läis­va­ha­voi­de syntyy.

Aku­punk­tio­ko­ke­muk­sia: Maa­ret on pereh­ty­nyt kii­na­lai­seen lää­ke­tie­tee­seen ja on koke­nut aku­punk­tio­hoi­ta­ja ja ‑kou­lut­ta­ja. Tutus­tuim­me aku­punk­tioon. Ensin Maa­ret etsi kädes­tä jon­kin pis­teen. Sit­ten hän vain näpäyt­ti neu­lan sii­hen koh­taan. Neu­lan annet­tiin olla noin 10 — 30 minuut­tia. Sen oli tar­koi­tus paran­taa mm. vastustuskykyä.

– Aku­punk­tio­neu­la oli aluk­si jän­nit­tä­vä ja uusi asia. Olen piik­ki­kam­moi­nen, mut­ta pää­tin kokeil­la. Pel­kä­sin sen sat­tu­van, mut­ta het­ken pääs­tä neu­la oli­kin kädes­sä­ni enkä edes ollut huo­man­nut, Meea Män­nik­kö kommentoi.

– Tun­sin pie­nen kivun, kun neu­la pis­tet­tiin käteen, mut­ta sen jäl­keen ei tun­tu­nut enää mitään. Neu­lan olles­sa kädes­sä piti kävel­lä varo­vas­ti kuin zom­bi, Sii­ri Paa­so kuvailee.

– Neu­lan lait­ta­mi­nen ei tun­tu­nut mil­tään. Voi­sin jos­kus men­nä laa­jaan neu­la­hoi­toon, sil­lä tyk­kä­sin pal­jon, Hel­mi Jaa­ra kertoo.

Ret­ki oli tosi hie­no ja todel­la muka­vaa vaih­te­lua taval­li­seen koulupäivään.

Meea Män­nik­kö, Hel­mi Vai­nion­pää, Lumi Hyvö­nen, Sii­ri Paaso

Jut­tu jul­kais­taan osa­na Ran­ta­poh­jan ja alu­een kou­lu­jen välis­tä yhteistyötä