Päät­tä­jäl­tä: Van­hem­mat valp­paa­na, nuo­ret vapettaa

Eeva-Maria Park­ki­nen.

Oulun­kin kou­luis­sa on oppi­lai­den kes­kuu­des­sa yleis­ty­nyt ikä­vä ilmiö eli “vape­tus”. Kysees­sä on säh­kö­tu­pa­koin­nin kal­tai­nen tuo­te, jos­sa vape höy­rys­tää nes­tet­tä hengitettäväksi.

Vape­tus ei ole pel­käs­tään ylä­kou­lui­käis­ten ilmiö vaan sitä tapah­tuu myös ala­kou­lu­lais­ten kes­kuu­des­sa. Oppi­laat usein pitä­vät vape­tus­ta vaa­rat­to­ma­na ja sil­lä on myös sosi­aa­lis­ta mer­ki­tys­tä oppi­lai­den kes­kuu­des­sa. Vape­tus on siis jos­sa­kin mää­rin muotia.

Itä-Suo­men yli­opis­tos­sa teh­dys­sä tut­ki­muk­ses­sa ilme­nee, että tuo säh­kö­tu­pak­ka sisäl­tää erit­täin pal­jon monia mui­ta­kin myr­kyl­li­siä ainei­ta kuin niko­tii­ni. Tut­ki­muk­sis­sa löy­det­tiin ras­kas­me­tal­le­ja, kuten suu­ria mää­riä lyi­jyä, kupa­ria, sink­kiä sekä gly­se­ro­lia. Osa oli myös täy­sin tun­te­mat­to­mia ainei­ta, joi­den vai­ku­tus ihmis­ke­hoon, aivoi­hin ja ter­vey­teen on täy­si arvoitus.

Oulun alu­eel­ta tulee myös tie­to, että vapes­ta on löy­ty­nyt jopa kan­na­bi­söl­jyä. Eme­ri­ta­pro­fe­so­ri Kir­si Vähä­kan­kaan mie­li­pi­de tut­ki­mus­tu­los­ten perus­teel­la on, että nyt nuo­ret pitäi­si saa­da ymmär­tä­mään vape­tuk­sen vaa­ral­li­suus. Mei­dän tulee tais­tel­la kai­kin voi­min ja van­hem­pien olla valp­paa­na asian suh­teen, ettei jou­du­ta tilan­tee­seen että las­ke­taan ruu­mi­ta ja sai­ras­tu­nei­ta. Tilan­ne on hyvin vakava.

Vape voi muis­tut­taa muo­dol­taan huu­li­pu­naa, tus­sia, muis­ti­tik­kua tai muu­ta arkis­ta esi­net­tä, jol­loin sii­hen ei vält­tä­mät­tä tule kiin­ni­tet­tyä eri­tyis­tä huo­mio­ta. Tuok­su­kaan ei pal­jas­ta, että kyse on tupak­ka­tuot­tees­ta. Tik­To­kis­sa on myös levin­nyt Vapen käyt­töön liit­ty­viä temp­pu­vi­deoi­ta, jot­ka hou­kut­te­le­vat lap­sia ja nuo­ria kokei­le­maan ja käyt­tä­mään tuotetta.

Säh­kö­sa­vuk­keis­ta kan­nat­taa kes­kus­tel­la las­ten ja nuor­ten kans­sa, vaik­ka käyt­töä ei oli­si ilmen­nyt­kään. Mikä­li alai­käi­sen koh­dal­la pal­jas­tuu säh­kö­sa­vuk­kei­den tai mui­den niko­tii­ni­tuot­tei­den käyt­töä, on sil­loin vii­meis­tään otet­ta­va asia puheek­si. Kysy nuo­rel­ta mik­si hän käyt­tää vapea ja tuo esiin oma huo­le­si käy­tös­tä. Etsi­kää yhdes­sä luo­tet­ta­vaa tie­toa säh­kö­sa­vuk­keis­ta ja nii­den terveyshaitoista.

Nuo­ris­sa on tule­vai­suu­tem­me. Pide­tään me aikui­set huol­ta heis­tä tark­kai­le­mal­la, kes­kus­te­le­mal­la ja puut­tu­mal­la epä­ter­vei­siin ja ‑asial­li­siin toimintoihin.

Eeva-Maria Park­ki­nen, eri­tyi­so­pet­ta­ja, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta