Päät­tä­jäl­tä: Lisää asu­ka­syh­dis­tyk­siä ja suo­raa demokratiaa

Heli-Han­ne­le Haapaniemi.

Iin kun­ta­stra­te­gi­aan ja brän­diin on kir­jat­tu veto­voi­ma­te­ki­jöik­si kylät, vir­rat ja sil­lat. Kaik­ki ne voi­daan ymmär­tää hyvin­kin kon­kreet­ti­ses­ti ja lisäk­si löy­tyy usei­ta ver­taus­ku­via. Vir­ta vie ja tuo, sil­lat yhdis­tä­vät. Kylät ja taa­ja­mat kehit­ty­vät ja raken­ne­taan uusia siltoja.

Kun­nan stra­te­gi­aan on kir­jat­tu 15 000 asuk­kaan tavoi­te men­täes­sä koh­ti vuot­ta 2050. Sel­lai­nen Ii tulee näyt­tä­mään ihan toi­sen­lai­sel­ta kuin nykyi­nen 10 000 asuk­kaan koti kyläyh­tei­söi­neen. Uut­ta koh­ti on men­tä­vä monen muu­tok­sen kautta.

Kun­ta­lais­ten oikeu­des­ta osal­lis­tua sää­de­tään kun­ta­lais­sa, Sen mukaan kun­nan asuk­kail­la ja pal­ve­lu­jen käyt­tä­jil­lä on oikeus osal­lis­tua ja vai­kut­taa kun­nan toimintaan.

Iin kun­ta on pal­kit­tu osal­li­suu­den edis­tä­jä ja nyt­kin on menos­sa hank­kei­ta kun­ta­lais­ten osal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sien lisää­mi­sek­si. Mic­ro­po­lik­sen hal­lin­noi­ma Open Agen­da osal­lis­taa digi­taa­li­sin kei­noin ja kir­jas­ton Koh­kaa­mi­ses­ta koh­taa­mi­seen ja kah­via kai­kil­le ‑demo­kra­tia­han­ke jär­jes­tää erit­täin mie­len­kiin­toi­sia tapahtumia.

Iis­sä teh­dään toki myös lois­ta­vaa vakiin­tu­nut­ta yhteis­työ­tä monen­lais­ten yhdis­tys­ten kans­sa. Muu­tos­ti­lan­teis­sa yhdis­tyk­sil­tä pyy­de­tään kan­nan­ot­to­ja ja kysy­tään mie­li­pi­tei­tä ja niil­lä on enem­män pai­noar­voa kuin yksit­täi­sen kan­sa­lai­sen mie­li­pi­teel­lä. Yhdis­tys on rekis­te­röi­ty toi­mi­ja, juri­di­nen hen­ki­lö, mikä antaa uskot­ta­vuut­ta ja vai­kut­ta­vuut­ta toi­min­taan ja kan­nan­ot­toi­hin. Jouk­ko­voi­mas­ta on hyötyä.

Asu­ka­syh­dis­tys on alu­een asuk­kai­den yhteis­työ­foo­ru­mi ja asuk­kai­den ja viran­omais­ten väli­nen tie­to­ka­na­va ja siten mer­kit­tä­vä toi­mi­ja vuo­ro­pu­he­lus­sa kun­nan kans­sa. Asu­ka­syh­dis­tys­toi­min­ta onkin tär­keä suo­ran demo­kra­tian muo­to. Yhdis­tyk­set voi­vat pureu­tua eri­lai­siin ongel­miin, jos sel­lai­sia alu­eel­la havai­taan sekä kehit­tää uut­ta mukavaa.

Jokai­sel­ta alu­eel­ta kyl­lä löy­tyy paran­net­ta­via asioi­ta ja kehi­tet­tä­viä koh­tei­ta. Alu­ees­ta riip­pu­mat­ta myös­kään ima­gon nos­ta­mi­nen ei ole huo­no tavoi­te. Toi­voi­sin kovas­ti, että asu­ka­syh­dis­tys­ten ver­kos­tos­ta saa­tai­siin nykyis­tä kat­ta­vam­pi. Esi­mer­kik­si kes­kus­taa­ja­mas­sa tähän voi­si juu­ri nyt olla tilaus­ta, kun suun­ni­tel­laan Nät­te­po­rin ja kun­nan­ta­lon ran­nan muutoksia.

Iin kylil­lä mei­jän poru­ka­sa ‑han­ke kier­tää loka-mar­ras­kuun aika­na eri puo­lil­la kun­taa työ­pa­jo­jen mer­keis­sä kuu­le­mas­sa yhdis­tys­toi­mi­joi­den ja kylä­läis­ten aja­tuk­sia työl­lis­tä­mi­ses­tä ja työl­lis­ty­mi­ses­tä kol­man­nel­le sek­to­ril­le. 5.10. pidet­ty Hami­nan työ­pa­ja oli suun­nat­tu eri­tyi­ses­ti kun­ta­kes­kuk­sen alu­eel­la toi­mi­vil­le yhdis­tyk­sil­le ja alu­een asuk­kail­le. Työ­pa­ja oli kyl­lä mie­len­kiin­toi­nen, mut­ta ei mitään havain­toa asu­ka­syh­dis­tyk­sis­tä alu­eel­la. Asu­ka­syh­dis­tyk­set oli­si­vat poten­ti­aa­li­nen kol­man­nen sek­to­rin työllistäjä.

Aktii­vi­nen toi­min­ta hyö­dyt­tää kaik­kia. Ote­taan­ko kop­pia ja lai­te­taan töpinäksi?

Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi, Iin kun­nan­val­tuu­tet­tu, Vihreät