Päät­tä­jäl­tä: Hyvin­voin­tia­lue tulee, onko kau­pun­ki valmis?

Poli­tii­kan syk­sy alkoi 15.8.2021 val­tuus­to­se­mi­naa­ril­la, jon­ka aihee­na oli joh­ta­mis­jär­jes­tel­män kehit­tä­mi­nen. Edel­lä ole­van poliit­ti­sen jar­go­nin taak­se kät­key­tyy suu­rin hal­lin­non muu­tos Oulun kau­pun­gin toi­min­nas­sa sit­ten vuo­den 2013 moni­kun­ta­lii­tok­sen, jos­sa myös osa Ran­ta­poh­jan levik­kia­lu­een kun­nis­ta siir­tyi historiaan.

Jari Laru.

Täl­lä ker­taa muu­tok­sen aju­ri­na toi­mii vuo­den 2023 alus­sa aloit­ta­va hyvin­voin­tia­lue, jon­ka vuok­si jokai­nen kun­ta maas­sam­me poh­tii par­hail­laan kuin­ka jat­kaa uudes­sa tilan­tees­sa. Perin­tei­set hyvin­voin­ti­pal­ve­luik­si miel­le­tyt sosi­aa­li- ja ter­veys­toi­men pal­ve­lut siir­ty­vät kun­tien vas­tuul­ta alueil­le, mut­ta kun­ta­lain 1§ lausu­ma ”kun­ta edis­tää asuk­kai­den­sa hyvin­voin­tia ja alu­een­sa elin­voi­maa..” Eli kun­tien teh­tä­vä­nä on edel­leen jat­kaa asuk­kai­den­sa hyvin­voin­nin edis­tä­mis­tä muut­tu­nees­sa tilanteessa.

Mitä tämä tar­koit­taa käy­tän­nös­sä? Käy­tän esi­merk­ki­nä Oulun kau­pun­kia, jon­ka päät­tä­jä­nä olen toi­mi­nut nyt tois­ta val­tuus­to­kaut­ta. Meil­le päät­tä­jil­le muu­tos näkyy eri­tyi­ses­ti joh­ta­mis­jär­jes­tel­män muu­tok­se­na, jon­ka puit­teis­sa on jo pidem­pään poh­dit­tu kuin­ka asioi­ta jat­kos­sa val­mis­tel­laan ja niis­tä pää­te­tään. Jos mitään ei teh­täi­si, jäi­si kau­pun­kiin kak­si isoa lau­ta­kun­taa: yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­ta ja sivis­tys- ja kulttuurilautakunta.

Oulun kau­pun­gis­sa on löy­det­ty kon­sen­sus, jon­ka perus­teel­la nykyi­nen sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­ta tul­tai­siin jaka­maan kah­teen uuteen lau­ta­kun­taan. Ensim­mäi­sen vas­tuul­le tule­vat jää­mään eri­tyi­ses­ti var­hais­kas­va­tus, perus­o­pe­tus ja toi­nen aste. Toi­seen, uuteen lau­ta­kun­taan, siir­tyi­si­vät mm. liikunta‑,kulttuuri- ja yhteisöpalvelut.

Täl­lä het­kel­lä käy­dään poliiit­tis­ta kes­kus­te­lua, tuli­si­ko lau­ta­kun­nan nimes­sä olla myös ter­mi ”hyvin­voin­ti” ja mitä se hyvin­voin­ti 1.1.2023 osal­ta tar­koit­taa. Saman­ai­kai­ses­ti on tar­ve päi­vit­tää eri­lai­set hal­lin­to- ja joh­to­sään­nöt vas­taa­maan muut­tu­nut­ta tilannetta.

Mitä kun­tien vas­tuul­le jää­vä hyvin­voin­ti sit­ten on? Eri­lais­ten sel­vi­tys­ten ja esi­tys­ten sekä oman käsi­tyk­se­ni perus­teel­la se kat­taa käy­tän­nös­sä koko kun­nan pal­ve­lu­kir­jon aina elin­voi­mas­ta, eli­nym­pä­ris­tös­tä, osaa­mi­sen ja kult­tuu­rin kehit­tä­mi­ses­tä pai­kal­li­sen iden­ti­tee­tin ja demo­kra­tian edis­tä­mi­seen. Kun­nan roo­li näkyy jokai­sel­le kun­ta­lai­sel­le hie­man eri taval­la. Joku saa ainek­sia jak­sa­mi­seen hiih­to­la­dul­ta, sii­nä mis­sä jol­le­kin toi­sel­le mah­dol­li­suus osal­lis­tua kun­nan tapah­tu­miin ja toi­min­taan on tär­keä­tä. Näi­tä eri­lai­sia vaih­toeh­to­ja on ole­mas­sa yhtä pal­jon kuin kun­ta­lai­sia. Oulun tapauk­ses­sa eri­lai­sia näkö­kul­mia hyvin­voin­tiin on 209 828 eli yhtä mon­ta kuin on asukkaita.

Jot­ta jokai­sen kun­ta­lai­sen hen­ki­lö­koh­tai­nen pal­ve­lu­tar­ve tuli­si tyy­dy­tet­tyä ja suju­vat pal­ve­lut jär­jes­tet­tyä, tar­vi­taan jat­kos­sa run­saas­ti yhteis­työ­tä hyvin­voin­tia­lu­een ja kun­tien välil­lä. Tätä yhteis­työ­tä tulee teh­dä niin poliit­ti­sen pää­tök­sen­teon, joh­don kuin asian­tun­ti­joi­den ja hen­ki­lös­tön välil­lä. Täl­le on löy­det­ty ihan oma käsi­te­kin: yhdys­pin­ta­työ. 1.1.2023 alkaen me kaik­ki saam­me tie­tää kuin­ka tuo työ on onnis­tu­nut käy­tän­nös­sä. Eläm­me mie­len­kiin­toi­sia aikoja.

Jari Laru, KT, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu (kok.) ja sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan jäsen