Har­taus: Her­ran huoneessa

Las­se Hertteli

Kah­dek­san päi­vää jou­lus­ta, jou­lun lap­si sai nimen Jee­sus ja sen ajan sää­dös­ten ja tavan mukaan hänet ympä­ri­lei­kat­tiin. Jee­suk­sen nimi oli ilmoi­tet­tu Marial­le jo ennen hänen ras­kaut­taan ja Joo­se­fil­le Marian ras­kau­den aika­na. Jee­sus tar­koit­taa: ”Her­ra on apu, Her­ra pelas­taa”. Kris­ti­tyt usko­vat, vain yksi nimi pelas­taa. Tämän nimen kaut­ta saam­me avun elä­mäs­sä ja kuolemassa.

Uusi vuo­si on hyvä aloit­taa tur­vau­tuen hänen nimeen­sä. Heprea­lais­kir­jees­sä on teks­ti: ”Jee­sus Kris­tus on sama eilen, tänään ja ikuisesti”(Hepr.13:8). Eläm­me moni-ilmeis­tä ja väri­käs­tä aikaa. On monen­lai­sia kat­san­to­kan­to­ja, on mie­li­pi­de-ero­ja, aika ajoin jopa kiis­te­lyyn asti. Voi olla, että oma mie­li­pi­de on vah­va, emme­kä halua sii­tä luo­pua. On kui­ten­kin help­poa ja vapaut­ta­vaa aja­tel­la, ole­van asioi­ta, jot­ka eivät muu­tu. Jee­suk­sen teh­tä­vä oli ja on muut­tu­ma­ton, lop­puun asti. Hän sanoi Isäl­leen rukoil­les­saan, ”Ei niin kuin minä tah­don, vaan niin kuin sinä”(Matt.26:39). Jee­sus oli Juma­lal­le kuu­liai­nen ja tah­toi täyt­tää teh­tä­vän­sä, vii­meis­tä piir­toa myö­ten, vaik­ka hänel­lä oli­si ollut val­ta teh­dä toisin.

Tämä saa miet­ti­mään asi­aa oma­koh­tai­ses­ti ja asen­net­ta eri­lai­sia asioi­ta koh­taan. Vir­res­sä seit­se­män mei­tä rii­su­taan tur­has­ta: ”Nöy­ryyt­tä, hil­jai­suut­ta Juma­la rakas­taa, ei kär­si kopeut­ta, ylpei­tä vas­tus­taa. Kun sydän halui­nen Her­raan­sa odot­taa­pi, se tie­tä val­mis­taa­pi tulol­le Jee­suk­sen” (Vk 7:3).

Ihmi­si­nä suun­nit­te­lem­me ja kaa­vai­lem­me elä­määm­me. Tämä on oikein. Ker­to­mus­ten mukaan, Mart­ti Lut­her on sano­nut: ”Vaik­ka tie­täi­sin, että huo­men­na tuli­si maa­il­man­lop­pu, istut­tai­sin tänään ome­na­puun”. Opti­mis­ti­suus ja luot­ta­mus tule­vaan, kan­nat­te­lee ihmis­tä jak­sa­maan ja pitää toi­voa yllä. Tule­vai­suu­den suun­ni­tel­mat anta­vat meil­le pont­ta ja sisäl­töä, syyn elää.

Voi kui­ten­kin olla aiko­ja, että omat suun­ni­tel­mat eivät toteu­du ja saat­taa olla, että tus­kas­tum­me tai olem­me toi­vot­to­mia koh­taa­miem­me asioi­den edes­sä. Mik­si –kysy­mys nousee huu­lil­le. Ymmär­rys ei rii­tä. Sii­nä het­kes­sä, Jee­suk­sen esi­mer­kin mukai­ses­ti, mei­dän on tyy­dyt­tä­vä Isä mei­dän –rukouk­sen pyyn­töön: ”Tapah­tu­koon sinun tah­to­si” (Matt.6:10).

Sun­nun­tai­na muis­te­lem­me, kuin­ka Jee­sus jo lap­suu­des­saan ihme­tyt­ti ja ihas­tut­ti aika­lai­si­aan. Pää­siäis­juh­lien aikaan, 12-vuo­ti­aa­na Jee­sus oli jää­nyt Jerusa­le­miin, kun Maria-äiti, Joo­sef-isä seu­ruei­neen oli jo läh­te­nyt koti­mat­kal­le. Jee­sus jäi temp­pe­liin kuun­te­le­maan ope­tus­ta ja kes­kus­te­le­maan. Jee­suk­sen seu­ras­sa ole­vat ihmi­set ihmet­te­li­vät hänen ymmär­rys­tään ja anta­mi­aan vas­tauk­sia. Oli var­mas­ti ennen kuu­lu­ma­ton­ta, että nuo­ri poi­ka­nen osal­lis­tui syna­go­gan opet­ta­jien ja mui­den van­hem­pien ihmis­ten kes­kus­te­lui­hin, kysel­len ja myös itse puhuen ja opettaen.

Temp­pe­lis­tä Jee­suk­sen häm­mäs­ty­neet van­hem­mat hänet myö­hem­min löy­si­vät. Maria kysyi Jee­suk­sel­ta, mik­si hän tämän heil­le teki, he oli­vat olleet huo­lis­saan. Jee­sus vas­ta­si: ”Mitä te minua etsit­te? Ette­kö tien­neet, että minun tulee olla Isä­ni luo­na? Mut­ta he eivät ymmär­tä­neet, mitä hän täl­lä tar­koit­ti” (Luuk-. 2. 41–52). Myö­hem­min, Jee­suk­sen koh­da­tes­sa ihmi­siä, usein kävi samoin. Jee­suk­sen sano­ja ja toi­min­taa ei ymmär­ret­ty. Tulee­ko tämä lähel­le mei­tä 2020-luvun ihmi­siä? Ymmär­räm­me­kö kai­ken, mitä Jee­sus opet­ti ja puhui? Täy­tyy myön­tää, mones­ti ymmär­rys on vähäis­tä. Sil­loin on hyvä muis­taa Jee­suk­sen sano­ma: ”Älköön sydä­men­ne olko levo­ton. Usko­kaa Juma­laan ja usko­kaa minuun” (Joh.14:1). Jee­suk­sen luo tuo­tiin hal­vaan­tu­nut, jol­le hänel­lä oli armah­ta­va sano­ma: ”Ole roh­keal­la mie­lel­lä, poi­ka­ni, sinun syn­ti­si anne­taan anteek­si” (Matt.9:2). Sama loh­dul­li­nen vies­ti on voi­mas­sa tänä päi­vä­nä, syn­nit saa uskoa anteek­si Jee­suk­sen nimes­sä ja veres­sä. Jee­sus ‑nimi siis tar­koit­taa: ”Her­ra on apu, Her­ra pelas­taa”. Voim­me yhtyä psal­min sano­maan uuden vuo­den alkaes­sa ja rukoil­la: ”Yhtä minä pyy­dän Her­ral­ta, yhtä aino­aa minä toi­von: että sai­sin asua Her­ran temp­pe­lis­sä kaik­ki elä­mä­ni päi­vät!” Ps. 27:4.

Las­se Hert­te­li, vs. dia­ko­ni, Kii­min­gin seurakunta