Olha­van asuk­kaat halua­vat pitää koulunsa

Olhavan koulun lakkautuspäätös kumottiin hallinto-oikeudessa marraskuussa 2022. Nyt lakkautusprosessi on uudelleen käynnissä.Olhavan koulun lakkautuspäätös kumottiin hallinto-oikeudessa marraskuussa 2022. Nyt lakkautusprosessi on uudelleen käynnissä.

Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta val­mis­tel­laan jäl­leen. Edel­li­ses­tä ker­ras­ta oppi­nee­na Iin kun­ta jär­jes­ti vii­me kes­ki­viik­ko­na ylei­sen kuu­le­mis- ja kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­den kun­ta­lai­sil­le. Tilai­suu­den näyt­tä­mö­nä toi­mi­neel­le Olha­van kou­lul­le saa­pui san­koin jou­koin väkeä kuu­le­maan kun­nan teke­mien sel­vi­tys­ten tulok­sia ja ilmai­se­maan oman mie­li­pi­teen­sä lakkautussuunnitelmista.

Iin ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­nan nimeä­mä Olha­van kou­lun työ­ryh­mä on ennen yleis­tä kuu­le­mis­ti­lai­suut­ta jär­jes­tä­nyt kuu­le­mis­ti­lai­suu­den myös Olha­van kou­lun ope­tus­hen­ki­lös­töl­le. Lisäk­si työ­ryh­mä on toteut­ta­nut lap­si­vai­ku­tus­ten seu­ran­ta-arvion Olha­van kou­lua vii­me luku­vuon­na käy­neil­le nykyi­sil­le 2.–6.-luokkalaisille, jot­ka on siir­ret­ty Hami­nan ja Kui­va­nie­men kouluille.

Olha­van kou­lun työ­ryh­män puheen­joh­ta­ja Jari-Juk­ka Joke­la ker­too, että työ­ryh­män sel­vi­tyk­sen mukaan Olha­van kou­lus­sa oli­si täl­lä het­kel­lä 10 oppi­las­ta, jos kou­lu oli­si toiminnassa.

– Seu­raa­va­na kuu­te­na vuon­na oppi­las­mää­rän on ennus­tet­tu pysy­vän alle 20 oppi­laas­sa. Nämä tilas­tot tuke­vat aja­tus­ta sii­tä, että kou­lun oppi­las­mää­rä on sel­väs­ti alle 30, ja sik­si tar­kas­te­lua Olha­van kou­lun osal­ta teh­dään, Joke­la kertoo.

Kos­ka Olha­van kou­lu ei ole ollut ope­tus­käy­tös­sä vuo­den 2021 syk­sys­tä eteen­päin, oli työ­ryh­mäl­lä esit­tää rapor­tis­saan lak­kaut­ta­mi­sen talous­vai­ku­tuk­sia. Joke­lan mukaan lak­kaut­ta­mi­sen arvioi­dut vuo­si­sääs­töt ovat noin 140 000 euron suu­rui­set. Sääs­töä on syn­ty­nyt kah­den Olha­van kou­lun opet­ta­jan siir­ryt­tyä Hami­nan ja Kui­va­nie­men kou­luil­le kah­den mää­rä­ai­kai­sen luo­kan­opet­ta­jan tilal­le. Myös kou­lun­käyn­ni­noh­jaa­ja siir­tyi Olha­van kou­lul­ta Val­ta­rin kou­lul­le. Lisäk­si Ate­ria- ja sii­vous­pal­ve­lu­jen osal­ta on ker­ty­nyt säästöä.

Kou­lu­kul­je­tus­kus­tan­nuk­set sen sijaan ovat nous­seet 11 000 euroa.

Lap­si­vai­ku­tus­ten seu­ran­ta-arvio toteu­tet­tiin Joke­lan mukaan saman­kal­tai­sil­la mene­tel­mil­lä kuin alku­pe­räi­nen lap­si­vai­ku­tus­ten arvio. Las­ten mie­les­tä huo­noim­pia puo­lia Kui­va­nie­men ja Hami­nan kou­lui­hin siir­ty­mi­ses­sä oli­vat kou­lu­mat­ko­jen ja nii­den myö­tä kou­lu­päi­vien­kin kas­va­nut kes­to. Lisäk­si kyy­tien odot­te­lu ja suu­ren kou­lun häli­nä mai­nit­tiin vastauksissa.

Olha­van kou­lus­ta lap­set ikä­vöi­vät omia opet­ta­jia, pie­nen kou­lun rau­hal­li­suut­ta, pesä­kei­nua ja isoa mäkeä sekä kave­rei­ta, jot­ka oli­vat muut­ta­neet tai siir­ty­neet toi­sel­le koululle.

Muu­tok­ses­sa muka­vaa las­ten mie­les­tä oli eri­tyi­ses­ti se, että isom­mis­ta kou­luis­ta oli löy­ty­nyt uusia kave­rei­ta. Lisäk­si Hami­nan kou­lul­le siir­ty­neet oppi­laat koki­vat hyväk­si sen, että yhdys­luok­kao­pe­tus­ta ei enää ole.

Ylei­sö­kes­kus­te­lun alkaes­sa Olha­van seu­dun kehit­tä­mi­syh­dis­tyk­sen sih­tee­ri Maa­rit Tihi­nen käyt­ti ensim­mäi­sen puheen­vuo­ron. Yhdis­tys oli teh­nyt oman tau­luk­kon­sa Olha­van kou­lun oppi­las­mää­räen­nus­tees­ta. Ennus­tet­ta var­ten oltiin Tihi­sen mukaan käy­ty läpi lap­si­lu­vut per­heit­täin Yli-Olha­vaa myö­ten. Sik­si yhdis­tyk­sen oppi­las­mää­räen­nus­teen luvut oli­vat suu­rem­mat kuin kunnan.

– Sen jäl­keen kun lak­kaut­ta­mis­pää­tös teh­tiin vuon­na 2021, seit­se­män­tois­ta las­ta, vii­si per­het­tä ja kak­si yri­tys­tä on läh­te­nyt muu­al­le. Jos sil­loin oltai­siin pää­tet­ty toi­sin, ei lap­si­mää­rän takia tar­vit­si­si nyt tar­kas­tel­la kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta, Tihi­nen toteaa.

Yliol­ha­va­lai­nen Pek­ka Yli­ta­lo oli puo­les­taan tuo­nut tilai­suu­teen mukaan vai­mon­sa sekä ken­ties Olha­van täl­lä het­kel­lä nuo­rim­man ihmi­sen, 11-päi­vän ikäi­sen tyttärensä.

– Haluai­sin kysyä lau­ta­kun­nan jäse­nil­tä ja val­tuu­te­tuil­ta, että lait­tai­si­vat­ko he itse omat lap­sen­sa kah­dek­si ja puo­lek­si tun­nik­si päi­vit­täin kou­lu­mat­kal­le tak­sin kyytiin?

Ylei­sö halusi tie­tää myös, mikä kou­lu­ra­ken­nuk­sen koh­ta­lo on, jos pro­ses­si ete­nee kou­lun lak­kaut­ta­mi­seen täl­lä­kin ker­taa. Kun­nan­joh­ta­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen vakuut­ti, että raken­nus­ta ei ole tar­koi­tus jät­tää heit­teil­le ja kylmilleen.

– Talol­le etsi­tään uut­ta käyt­tö­tar­koi­tus­ta ja sii­tä on käy­ty jo kes­kus­te­lua. Toki ensin pitää tul­la pää­tös sii­tä, mikä on kou­lun koh­ta­lo, ennen kuin näi­tä aja­tuk­sia voi­daan alkaa jatkojalostaa.

Ala­ran­nan kou­lul­la sijai­se­na aiem­min toi­mi­nut Son­ja Pen­na­nen tote­aa, että hänen näkö­kul­mas­taan Olha­van kou­lu näyt­tää täy­sin sovel­tu­val­ta opetuskäyttöön.

– On tuh­laus­ta, että hyvä raken­nus teh­dään tar­peet­to­mak­si ja vie­dään sen perim­mäi­nen tar­koi­tus eli las­ten opet­ta­mi­nen pois. Mitäs jos pidet­täi­siin­kin tämä kou­lu toi­min­nas­sa ja hei­tet­täi­siin arval­la, että kei­tä Hami­nan kou­lun lap­sia ale­taan kul­jet­taa tänne?

Kak­si Olha­van kou­lun entis­tä, nyt Kui­va­nie­mes­sä kou­lua käy­vää oppi­las­ta kysyi, mik­sei­vät Olha­van lap­set saa itse vali­ta, siir­ty­vät­kö kou­luun Kui­va­nie­mel­le vai Haminaan.

– Kyl­lä saa vali­ta, mut­ta pitää muis­taa, että jos valit­see toi­sen kou­lun kuin ope­tuk­sen jär­jes­tä­jä osoit­taa, niin tähän tois­si­jai­seen kou­luun ei saa kou­lu­kyy­tiä. Huol­ta­jan teh­tä­väk­si jää siis jär­jes­tää omal­le lap­sel­le kul­je­tus. Tämä lin­jaus on voi­mas­sa lähes kai­kis­sa Oulun alu­een kun­nis­sa, Jari-Juk­ka Joke­la kertoo.

Joke­la muis­tut­ti myös, että jos eri­tyis­jär­jes­te­ly­jä kul­je­tuk­sen suh­teen teh­täi­siin Olha­van kou­lun oppi­lai­den kans­sa, tuli­si nii­tä alkaa teh­dä myös mui­den kun­nan kou­lu­jen osalta.

– Joku per­he voi­si halu­ta, että las­ta kul­je­tet­tai­siin Jak­ku­ky­läs­tä Ase­mal­le kou­luun. Se ei vält­tä­mät­tä enää oli­si tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta ope­tuk­sen järjestämistä.

Joke­lan mukaan Kui­va­nie­men kou­lun olha­va­lais­ten lähi­kou­luk­si nimit­tä­mäl­lä pide­tään myös huo­li sii­tä, että kun­nan poh­joi­sel­la puo­lel­la on yksi toi­mi­va kou­lu jat­kos­sa­kin. San­ni Höyh­tyä, joka itse siir­tyi Olha­van kou­lul­ta Kui­va­nie­men kou­lul­le kui­ten­kin muis­tut­taa, että Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mi­nen vai­kut­taa pit­käl­lä täh­täi­mel­lä nega­tii­vi­ses­ti myös Kui­va­nie­men kou­lun oppilasmäärään.

– Het­kel­li­ses­ti toki oppi­las­mää­räs­sä tapah­tui nousua kun Olha­van kou­lu meni kiin­ni, mut­ta miten on kym­me­nen vuo­den pääs­tä? Tulee­ko Kui­va­nie­men kou­lul­le enää ylä­kou­lui­käi­siä Olhavasta?

Kuu­le­mis­ti­lai­suus päät­tyi ajoit­tain inten­sii­vi­sen­kin sanan­vaih­don jäl­keen hyvis­sä mer­keis­sä. Kun­nan­joh­ta­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen kiit­ti osal­lis­tu­jia asial­li­ses­ta ja asias­sa pysy­nees­tä keskustelusta.

Kuu­le­mis­ti­lai­suu­des­sa kuul­luis­ta puheen­vuo­rois­ta koos­te­taan Man­ni­sen mukaan yhteen­ve­to, joka lii­te­tään osak­si Olha­van kou­lun työ­ryh­män raporttia.

– Työ­ryh­mä myös har­kit­see, että tilai­suu­des­ta saa­tu raa­ka­ma­te­ri­aa­li jäi­si saa­ta­vil­le sel­lai­sil­le päät­tä­jil­le, jot­ka halua­vat sii­hen tutustua.

Man­ni­nen tote­si useam­paan ottee­seen illan aika­na, että kou­lu­jen lak­kaut­ta­mi­sia kos­ke­vat kes­kus­te­lut ovat aina ikä­viä kai­kil­le osapuolille.

– Toi­voi­sin, että käy kou­lun miten tahan­sa, voi­sim­me miet­tiä yhdes­sä sekä kylät kes­ke­nän­sä­kin, että miten kylät ja koko Ii saa­daan pidet­tyä elin­voi­mai­se­na ja veto­voi­mai­se­na, päät­ti Manninen.

Olha­van koulu

  • Olha­van kou­lun tilan­ne tuli tar­kas­te­luun vuo­den 2020 alus­sa oppi­las­mää­rän las­kun takia.
  • Loka­kuus­sa 2021 Iin kun­nan ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­ta päät­ti esit­tää kun­nan­hal­li­tuk­sel­le ja ‑val­tuus­tol­le Olha­van kou­lun lakkauttamista.
  • Iin kun­nan­val­tuus­to päät­ti 1.11.2021, että Olha­van kou­lu lakkautetaan.
  • Kou­lu lak­kau­tet­tiin elo­kuus­sa 2022, eikä ole sen jäl­keen ollut perus­o­pe­tus­käy­tös­sä. Ryh­mä­per­he­päi­vä­ko­ti Tena­va­tu­pa on toi­mi­nut Olha­van kou­lun tilois­sa tämän jälkeen.
  • Olha­van kou­lun lak­kau­tus­pää­tök­ses­tä teh­tiin kol­me vali­tus­ta Poh­jois-Suo­men hal­lin­to-oikeu­teen. Mar­ras­kuus­sa 2022 Poh­jois-Suo­men hal­lin­to-oikeus kumo­si Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­pää­tök­sen, sil­lä sen val­mis­te­lu oli puutteellista.
  • Ope­tus- ja var­hais­kas­va­tus­lau­ta­kun­ta perus­ti 26.1. 2023 pide­tys­sä kokouk­ses­sa Olha­van kou­lun pää­tös­pro­ses­sin val­mis­te­lua var­ten oman työ­ryh­män. Maa­lis­kuus­sa lau­ta­kun­ta päät­ti esit­tää Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta ja aloit­taa Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mi­sen val­mis­te­lun uudelleen.
  • Olha­van kou­lun hen­ki­lös­töl­le on jär­jes­tet­ty kuu­le­mis­ti­lai­suus 11.4. Lap­si­vai­ku­tus­ten arvioin­nin seu­ran­ta-arvio jär­jes­tet­tiin Olha­van kou­lua vii­me luku­vuon­na käy­neil­le nykyi­sil­le 2.–6.-luokkalaisille 12.–13.4. Lisäk­si vii­me tors­tai­na jär­jes­tet­tiin kai­kil­le avoin kuulemistilaisuus.
  • Kuu­le­mi­sien perus­teel­la saa­dut tie­dot täy­den­ne­tään jo ole­mas­sao­le­vaan Olha­van kou­lun raport­tiin, joka esi­te­tään kun­na­hal­li­tuk­sel­le ja ‑val­tuus­tol­le.
  • Kir­jal­li­set kan­na­no­tot Olha­van kou­lun lak­kaut­ta­mi­ses­ta tulee jät­tää kun­nan­vi­ras­tol­le 26.4. kel­lo 15 men­nes­sä osoit­teel­la: Iin kun­ta, Joki­suun­tie 2, 91100 Ii tai säh­kö­pos­tit­se kunta@ii.fi.