Lähde!-manuaali jul­kis­tet­tiin yleisölle

Elina Stoor esitteli tuoreen Lähde! -manuaalin yleisölle viime torstaina. Kuvakaappaus esittelytilaisuuden livestriimistä.Elina Stoor esitteli tuoreen Lähde! -manuaalin yleisölle viime torstaina. Kuvakaappaus esittelytilaisuuden livestriimistä.

Kuu­den vuo­den aika­na kak­si ker­taa toteu­tet­tu­jen Läh­de! ‑hank­kei­den poh­jal­ta luo­tu Lähde!-manuaali esi­tel­tiin ylei­söl­le vii­me tors­tai­na. Iin Nät­te­po­rin audi­to­rios­sa jär­jes­tet­tyä tilai­suut­ta seu­rat­tiin pai­kan pääl­lä ja myös live­strii­min välityksellä. 

Läh­de! ‑hank­keet ovat olleet Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­män ja Tai­de­kes­kus Kult­tuu­ri­Kaup­pi­lan toteut­ta­mia ESR-hank­kei­ta, joi­den tavoit­tee­na oli laa­ja-alai­sen hyvin­voin­nin edis­tä­mi­nen tai­teen kei­noin. Pro­jek­ti­pääl­lik­kö San­na Juu­ti­sen mukaan hank­keis­sa muka­na on ollut rei­lu 30 eri alo­jen tai­tei­li­jaa sekä kym­men­kun­ta hanketyöntekijää.

Läh­de! ‑manu­aa­liin hank­kei­den kes­kei­set tulok­set sekä tai­de­kum­mi­mal­lin käyt­tö­oh­jeet on koon­nut asian­tun­ti­ja­koor­di­naat­to­ri Eli­na Stoor, joka myös vas­ta­si manu­aa­lin esit­te­lys­tä ylei­söl­le. Stoor on sisäl­lyt­tä­nyt manu­aa­liin myös mal­lit tai­de­kum­min ja pro­jek­ti­tai­tei­li­jan rek­ry­toin­tia varten.

Manu­aa­li ja tai­de­kum­mi­mal­lin kon­sep­toin­ti toi­mi­vat osa­na Stoo­rin YAMK-opinnäytetyötä.

Manu­aa­lis­sa tai­de­kum­mi on mää­ri­tel­ty tai­tei­li­jak­si, joka työs­ken­te­lee sosi­aa­li- ja ter­vey­sa­lan yksi­köi­den asiak­kai­den kans­sa pit­kä­kes­toi­ses­ti, vähin­tään puo­len vuo­den ajan. Tai­de­kum­mi­toi­min­taa voi­daan toteut­taa niin yksi­löl­li­ses­ti kuin ryh­mä­muo­toi­ses­ti­kin. Manu­aa­lia var­ten tai­de­kum­mi­toi­min­nan vai­ku­tuk­sia on kar­toi­tet­tu haas­tat­te­luil­la, palaut­teil­la ja päiväkirjoilla.

Eli­na Stoo­rin mukaan tai­de­kum­mi­mal­lin kes­kiös­sä on kol­me oival­lus­ta, jot­ka toi­min­nas­ta ollaan saatu.

– Ensim­mäi­nen oival­lus oli se, että vaik­ka tai­de­kum­mi ei ole tera­peut­ti, on tai­de­kum­mi­toi­min­nal­la pal­jon tera­peut­ti­sia vai­ku­tuk­sia. Hank­keis­sa muka­na olleil­la tai­de­kum­meil­la oli tiet­ty­jä omi­nai­suuk­sia, mit­kä tuki­vat toi­min­taa sosi­aa­li- ja ter­vey­sa­lal­la – toi­min­ta oli eri­lais­ta kuin tai­tei­li­joil­la perin­tei­ses­ti, ker­too Stoor.

Seu­raa­va­na Stoor oival­si, että tai­de­kum­mi­toi­min­ta vai­kut­taa näky­väm­min toi­sil­le asia­kas­ryh­mil­le kuin toi­sil­le. Näky­vim­piä tulok­sia tai­de­kum­mi­toi­min­nal­la on saa­tu mie­len­ter­veys­kun­tou­tu­jien ja maa­han­muut­ta­jien parista.

Kol­mas oival­lus liit­tyi tai­de­kum­mi­toi­min­nan poh­jal­ta teh­tyi­hin haas­tat­te­lui­hin ja kum­mien koke­muk­seen tai­teen ammen­ta­mi­ses­ta syväl­tä sisimmästä.

– Kun tätä aihet­ta pen­goim­me, nousi esiin sana intui­tio. Tai­de­kum­mi aut­taa asia­kas­ta nos­ta­maan tai­det­ta esiin omas­ta ali­ta­jun­nas­taan, sel­ven­si Stoor.

Eli­na Stoor pai­not­taa, että manu­aa­lia ei oli­si saa­tu koot­tua ilman hank­kei­siin osal­lis­tu­nei­den työn­te­ki­jöi­den ja tai­tei­li­joi­den panosta.

– He ovat kir­joi­tel­leet ylös omia oival­luk­sia, päi­vä­kir­jo­ja ja havain­to­ja, sekä poh­ti­neet nii­tä yhdes­sä ja erik­seen. Kos­ka asioi­ta on doku­men­toi­tu niin laa­jas­ti, oli manu­aa­lia help­po läh­teä kokoa­maan. Mate­ri­aa­lia oli niin pal­jon, että sen läpi­käy­mi­seen oli­si tar­vin­nut vie­lä­kin enem­män aikaa, mut­ta nyt manu­aa­liin on koot­tu kaik­ki oleel­li­sim­mat seikat.

Kult­tuu­ri­Kaup­pi­lan vas­taa­va tuot­ta­ja Jet­ta Hut­tu­nen tote­aa, että nyt manu­aa­lin olles­sa val­mis on työ­tä tai­de­kum­mi­toi­min­nan paris­sa jat­ket­ta­va edelleen.

– Nyt täs­sä ollaan tuhan­nen taa­lan pai­kas­sa – vaik­ka Läh­de! ‑han­ke päät­tyy, niin mei­dän on pyrit­tä­vä jal­kaut­ta­maan tämä toi­min­ta, jot­ta se jää eloon.

Läh­de! ‑manu­aa­li on kaik­kien löy­det­tä­vis­sä ja luet­ta­vis­sa www.lahdetaide.fi -sivus­tol­la. Sivus­tol­la on myös mah­dol­li­suus jät­tää manu­aa­lis­ta palau­tet­ta ja kommentteja.