Laa­tu­hoi­va-hank­kees­ta on saa­tu hyviä kokemuksia

Iiläisen yksityisen Kartanonväki-hoivakodin johtaja Alice Pekkala kertoo, että koulutus virkistää työntekijöitä ja kohentaa jaksamista. (Kuva: arkisto/Tuija Järvelä-Uusitalo)Iiläisen yksityisen Kartanonväki-hoivakodin johtaja Alice Pekkala kertoo, että koulutus virkistää työntekijöitä ja kohentaa jaksamista. (Kuva: arkisto/Tuija Järvelä-Uusitalo)

Ikään­ty­vien asu­mis­pal­ve­lu­ja tar­joa­va iiläi­nen Kar­ta­non­vä­ki on saa­nut hyviä koke­muk­sia työ­hy­vin­voin­tia ja toi­min­nan laa­tua kehit­tä­väs­tä Laatuhoiva-hankkeesta. 

Syk­syl­lä 2020 käyn­nis­ty­neen Euroo­pan sosi­aa­li­ra­has­ton rahoit­ta­man Laa­tu­hoi­va-hank­keen koh­de­ryh­mä­nä ovat koti­hoi­toa, asu­mis­pal­ve­lu­ja ja lai­tos­hoi­toa tuot­ta­vat mikro‑, pien- ja kes­ki­suu­ret yri­tyk­set sekä yhdis­tys- ja sää­tiö­poh­jai­set pal­ve­lun­tuot­ta­jat Poh­jois-Poh­jan­maal­la, Kai­nuus­sa ja Lapissa. 

Pal­ve­lun­tuot­ta­jien kans­sa yhteis­työs­sä työ­hy­vin­voin­tia ja toi­min­nan laa­tua kehit­tä­mäs­sä ovat olleet asian­tun­ti­ja­ver­kos­to Dia­ko­nia-ammat­ti­kor­kea­kou­lus­ta (Diak), Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lus­ta (Oamk), Kai­nuun ammat­ti­kor­kea­kou­lus­ta (Kamk) sekä Kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä OSAO:lta.

Vuo­des­ta 2009 toi­mi­neen hoi­to­ko­ti Kar­ta­non­väen joh­ta­ja­na toi­mi­va Alice Pek­ka­la ker­too, että kou­lu­tus tuli sopi­vaan hetkeen. 

– Hen­ki­lö­kun­nan kes­ken olim­me jo päh­käil­leet mihin kou­lu­tuk­siin haluai­sim­me osal­lis­tua ja tämä koko­nai­suus oli kuin nenä pää­hän mei­dän tarpeisiimme. 

Noin vuo­den ajan Kar­ta­non­väen hen­ki­lö­kun­ta on pereh­ty­nyt kines­te­tiik­kaan ja ergo­no­mi­aan. Voi­ma­va­ra­val­men­nuk­ses­sa on tut­kit­tu omia hoi­va­työn toi­mi­via ele­ment­te­jä ja pyrit­ty kehit­tä­män arjen hoivaa. 

Pek­ka­lal­la on kulu­nees­ta han­kea­jas­ta jo pal­jon muka­via huomioita.

– Tämä on ollut työyh­tei­söä yhdis­tä­vä jut­tu, yhdes­sä mie­tim­me, miten toi­min­taa kehi­täm­me ja luu­len, että jokai­nen on koke­nut, että minua kuul­laan ja minä olen täs­sä toi­mi­ja­na mukana.

Samoil­la lin­joil­la on myös talos­sa kuu­ti­sen vuot­ta työs­ken­nel­lyt lähi­hoi­ta­ja Lei­la Pent­ti­lä.

– Tämä on ollut muka­van laa­ja koko­nai­suus. Se on tar­jon­nut meil­le pal­jon uusia aja­tuk­sia sekä mah­dol­li­suu­den osal­lis­tua kehit­tä­mi­seen. Työ­ka­ve­rit tuo­vat muka­vas­ti omia aja­tuk­sia ja ideoi­ta työn kehittämiseen. 

Pent­ti­lä ker­too, että tulok­set näky­vät monil­la tavoin.

– Olem­me sisus­ta­neet taloa uuteen uskoon reip­paal­la otteel­la, ja yhtään euroa ei ole tar­vin­nut pyy­tää pääl­li­köil­tä ja se on vir­kis­tä­nyt asuk­kai­ta ja mei­tä. Lisäk­si asuk­kai­den vir­kis­tys­toi­min­taa var­ten olem­me raken­ta­neet päi­vä­koh­tai­set boxit, jois­ta voi ammen­taa toi­miin tar­vit­ta­vat ohjeet ja välineet.

Alice Pek­ka­la muis­tut­taa, että kai­kis­sa uudis­tuk­sis­sa ja kehit­tä­mi­ses­sä asuk­kai­den tar­peet ovat lähtökohta.

– Uudet tuu­let vir­kis­tä­vät työn­te­ki­jöi­tä, kohen­ta­vat työil­ma­pii­riä ja jak­sa­mis­ta – se näkyy asuk­kai­den parem­pa­na hoivana.

Hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö Pasi Tau­riai­nen (Diak) ker­too, että hank­kees­sa pyri­tään kehit­tä­mään hen­ki­lös­tön työ­hy­vin­voin­tia, työ­ky­kyä ja työs­sä jak­sa­mis­ta, hen­ki­lös­tön hoi­to- ja pal­ve­lu­toi­min­taan liit­ty­vää osaa­mis­ta sekä työn laa­tua ja tuloksellisuutta. 

– Olem­me tar­jon­neet hank­kee­seen osal­lis­tu­neil­le orga­ni­saa­tioil­le kuut­ta eri­lais­ta kehit­tä­mis- ja kou­lu­tus­pa­ket­tia, jois­ta on ollut mah­dol­lis­ta vali­ta kaik­ki tai yri­tyk­sen ja sen hen­ki­lös­tön tar­pei­siin rää­tä­löi­dyn kokonaisuuden.