Kuusen suo­pur­su­ruos­te kel­las­tut­taa kuusia ja vär­jää vesiä

Suopursuruoste vaurioittaa kuusen uusinta neulasvuosikertaa. Tänä kesänä ruostetta on laajasti muun muassa Pudasjärvellä ja Posiolla, josta kuva on otettu. (Kuva: Tuija Järvelä-Uusitalo)Suopursuruoste vaurioittaa kuusen uusinta neulasvuosikertaa. Tänä kesänä ruostetta on laajasti muun muassa Pudasjärvellä ja Posiolla, josta kuva on otettu. (Kuva: Tuija Järvelä-Uusitalo)

Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-kes­kuk­seen on tul­lut Koil­lis­maan ja Iin alu­eel­ta ilmoi­tuk­sia sateen jäl­keen vesis­töi­hin ilmes­ty­neis­tä rus­keis­ta, kel­ler­tä­vis­tä tai ruos­teen­pu­nai­sis­ta pin­ta­lau­tois­ta. Laut­to­jen on epäil­ty ole­van tur­vet­ta tai sini­le­vää. Samaan aikaan on havait­tu kuus­ten uusien vuo­si­kas­vus­to­jen kel­las­tu­neen laa­jal­la alu­eel­la, mikä viit­taa ELY-kes­kuk­sen mukaan kuusen suo­pur­su­ruos­te­sie­nen itiöi­den aiheut­ta­miin pintalauttoihin.

Sateen jäl­keen itiö­pö­lyä näkyy vesis­tö­jen lisäk­si esi­mer­kik­si rapa­kois­sa ja sade­ve­den keräy­sas­tiois­sa. Suo­pur­su­ruos­te­sien­tä esiin­tyy eni­ten hei­nä­kuun lopul­ta elo­kuul­le. Mää­rä vaih­te­lee eri vuo­si­na. Esiin­ty­mät voi­vat olla myös hyvin paikallisia.

Nimen­sä mukai­ses­ti suo­pur­su­ruos­te tal­veh­tii rih­mas­to­na suo­pur­sus­sa ja siir­tyy kesän alus­sa kuusen vas­ta­puh­jen­nei­siin neu­la­siin. Hei­nä­kuun puo­li­vä­lis­sä tar­tun­nan saa­neet neu­la­set alka­vat kel­las­tua, kun nii­hin ilmes­tyy hel­mi-itiö­pus­se­ja. Vesi­sa­teet ja tuu­li ravis­te­le­vat itiöt vesien pin­noil­le aje­leh­ti­vik­si lau­toik­si. Ruos­te­sie­nen itiöt ovat vet­tä kevyem­piä ja voi­vat muo­dos­taa vesiin jopa sato­jen met­rien pitui­sia laut­to­ja. Vedes­sä itiöi­den ympä­ril­le muo­dos­tuu ohut hyy­te­lö­mäi­nen vaip­pa, johon tart­tuu hel­pos­ti myös mui­ta veden pin­nas­sa ole­via ros­kia, levää, vesi­kas­vin­kap­pa­lei­ta, sii­te­pö­lyä jne. Itiö­lau­tat hajoa­vat muu­ta­mas­sa päivässä.

Suo­pur­su­ruos­te on ihmi­sel­le vaa­ra­ton. Run­saas­ti itiöi­tä sisäl­tä­vä uima­ve­si saat­taa kui­ten­kin aiheut­taa uima­ril­le saman­lai­sia oirei­ta kuin sii­te­pö­ly­lau­tat. Uima­rin kan­nat­taa vält­tää pak­suin­ta laut­ta-aluet­ta. Aller­gia­oi­reil­ta voi vält­tyä huuh­to­mal­la itsen­sä puh­taal­la vedel­lä uin­nin jälkeen.

Kuusen suo­pur­su­ruos­teen aiheut­ta­mat tuhot kes­kit­ty­vät kulu­van kesän kas­vai­mis­sa ole­vaan uusim­paan neu­las­vuo­si­ker­taan. Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen mukaan ruos­te ei tapa kas­vai­mia, mut­ta hei­ken­tää nii­tä niin, että sekun­dää­ri­set sie­net voi­vat iskey­tyä nii­hin. Mer­kit­tä­viä kas­vu­tap­pioi­ta syn­tyy, jos suo­pur­su­ruos­te vai­vaa kuusik­koa peräk­käi­si­nä kesi­nä. Yhte­nä kesä­nä esiin­ty­vän anka­ran epi­de­mian vai­ku­tuk­set jää­vät vähäisiksi.