Iin kir­kon ark­ki­teh­ti Gus­taf Strand­berg oli enti­nen huippu-urheilija

iin kirkon rakennustyöt aloitettiin keväällä 1949 ja seuraavana kesänä voitiin viettää uuden kivikirkon vihkiäisiä. Uusi kirkko oli suunniteltu vanhaa kunnioittaen.iin kirkon rakennustyöt aloitettiin keväällä 1949 ja seuraavana kesänä voitiin viettää uuden kivikirkon vihkiäisiä. Uusi kirkko oli suunniteltu vanhaa kunnioittaen.

Pert­tu­lin­py­hän vas­tai­se­na aamu­yö­nä vuon­na 1942 nousi Iin edus­tal­ta merel­tä kova uko­nil­ma. Kel­lo vii­den tie­tä­mis­sä, suu­rim­man osan iiläi­sis­tä vie­lä nuk­kues­sa, sala­ma iski kirk­koon. Liki 250 vuot­ta van­ha Pyhän Lau­ren­tiuk­sin nimiin vihit­ty kirk­ko oli het­kes­sä lie­keis­sä. Ilta­myö­häl­lä oli­vat kir­kos­ta ja kel­lo­ta­pu­lis­ta jäl­jel­lä vain savua­vat rau­niot. Elo­kuun 23. päi­vä 1942 oli Iis­sä surun päi­vä. Kan­sa­lais­ten mur­het­ta lisä­si se, että elet­tiin jat­ko­so­dan aikaa ja lähes vii­koit­tain kirk­ko­her­ra Eino Virk­ku­la sai vie­dä suru­vies­tin rin­ta­mal­la kaa­tu­neen omaisille.

Eteen­päin oli kui­ten­kin kat­sot­ta­va. Kirk­ko­neu­vos­to piti jo sama­na päi­vä­nä kokouk­sen, ja Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen kans­sa ryh­dyt­tiin neu­vot­te­lui­hin lähel­lä ole­van rukous­huo­neen vuo­kraa­mi­ses­ta juma­lan­pal­ve­luk­sia ja mui­ta kir­kol­li­sia tilai­suuk­sia var­ten. Sota-ajan takia ei vuo­kra-ajan pituu­des­ta osat­tu arvioi­da mitään eikä uuden kir­kon rahoi­tuk­ses­ta ollut luon­nol­li­ses­ti tie­toa­kaan. Uuden kir­kon raken­ta­mis­ta var­ten perus­tet­tiin rahas­to välittömästi.

Sodan päät­ty­mi­sen jäl­keen vuon­na 1948 oli­vat uuden kir­kon suun­nit­te­lu ja rahoi­tus niin pit­käl­lä, että kirk­ko­val­tuus­to hyväk­syi pii­rus­tuk­set. Nel­jäs­tä tar­jouk­ses­ta valit­tiin raken­nusu­ra­kan teki­jäk­si raken­nus­lii­ke S. Val­jus. Työt aloi­tet­tiin kevääl­lä 1949 ja seu­raa­va­na kesä­nä voi­tiin viet­tää uuden kivi­kir­kon vih­kiäi­siä. Uusi kirk­ko oli suun­ni­tel­tu van­haa kun­nioit­taen. Se on kor­kea­kat­toi­nen ja pala­nut­ta kirk­koa pel­kis­te­tym­pi sisä­rat­kai­suil­taan. Kel­lo­ta­pu­li teh­tiin eril­leen. Iso­ko­koi­sen alt­ta­ri­tau­lun maa­la­si tun­net­tu poh­ja­lai­nen tai­tei­li­ja Eero Neli­mark­ka.

Kir­kon lopul­li­sik­si kus­tan­nuk­sik­si tuli 26 mil­joo­naa mark­kaa, jos­ta 18,5 mil­joo­naa mark­kaa saa­tiin avus­tuk­si­na ja lah­joi­tuk­si­na. Suu­rin yksit­täi­nen lah­joi­tus, lähes 10 mil­joo­naa mark­kaa, tuli Ame­ri­kan lute­ri­lai­sil­ta kir­koil­ta. Loput urak­ka­sum­mas­ta mak­set­tiin seu­ra­kun­nan met­sän­myyn­nil­lä ja lainanotolla.

Iin seu­ra­kun­nas­ta otet­tiin jo vuon­na 1943 yhteyt­tä Oulun lää­ni­nark­ki­teh­ti Gus­taf Strand­ber­giin uuden kir­kon pii­rus­tus­ten teke­mi­sek­si. Strand­ber­gin valin­taan pää­dyt­tiin sik­si, että hän oli suun­ni­tel­lut pala­neen kir­kon remon­tin vuon­na 1936. Myö­hem­min suun­nit­te­lu­työ­hön tuli mukaan Gus­taf Strand­ber­gin työ­to­ve­ri ja yhtiö­kump­pa­ni Aar­ne Hytö­nen. Strand­berg oli näin olleen var­sin sopi­va asian­tun­ti­ja Iin uuden kir­kon suunnittelijaksi.

Knut Gus­taf Strand­berg syn­tyi 11.11. 1898 Pie­ta­ris­sa ja kuo­li 7.11. 1953 Hel­sin­gis­sä. Hän val­mis­tui ark­ki­teh­dik­si vuon­na 1926 Tek­nil­li­ses­tä Kor­kea­kou­lus­ta. Strand­berg oli aloit­ta­nut työt Hel­sin­gin kau­pun­gin raken­nus­tar­kas­tus­toi­mis­tos­sa jo opis­ke­luai­ka­naan 1924 ja jat­koi samas­sa työ­pai­kas­sa vuo­teen 1928 asti. Strand­berg nimi­tet­tiin seu­raa­va­na vuon­na yli­mää­räi­sek­si ark­ki­teh­dik­si Yleis­ten raken­nus­ten yli­hal­li­tuk­seen. Vai­kut­taa sil­tä, että hän oli ete­vä ja arvos­tet­tu ark­ki­teh­ti. Hel­sin­gis­sä olles­saan Gus­taf Strand­berg ehti suun­ni­tel­la muu­ta­man asuinkerrostalon.

Gus­taf Strand­berg toi­mi vir­kaa­te­ke­vä­nä lää­ni­nark­ki­teh­ti­na Kuo­pios­sa vuo­des­ta 1930 ja Oulus­sa vuo­des­ta 1932. Oulun var­si­nai­sek­si lää­ni­nark­ki­teh­dik­si hänet nimi­tet­tiin vuon­na 1937. Oulun aika on Strand­ber­gin tuot­te­liain­ta aikaa. Moni Oulun kes­kus­tan 1930-luvun funk­tio­na­lis­mia edus­ta­va raken­nus on Strand­ber­gin käsia­laa. Ennen Oulun raken­nuk­sia Gus­taf Strand­berg suun­nit­te­li Kemin pap­pi­lan, joka val­mis­tui vuon­na 1935. Raken­nus ei ole aikoi­hin toi­mi­nut pap­pi­la­na, vaan se on kun­nos­tet­tu mui­hin seu­ra­kun­nan tar­koi­tuk­siin. Olen vii­me vuo­si­na käy­nyt hie­nos­sa juh­la­ti­las­sa paris­sa muistotilaisuudessa.

Ouluun alkoi 1930-luvun jäl­ki­puo­lis­kol­la koho­ta lää­ni­nark­ki­teh­din suun­nit­te­le­mia raken­nuk­sia mel­ko taa­jaan. Pak­ka­huo­neen­ka­tu 9:ään Tori­ka­dun kul­maan nousi vuon­na 1936 edel­leen­kin lii­ke- ja asuin­ta­lo­na toi­mi­va ker­ros­ta­lo. Vii­me vuo­si­na on Oulus­sa kes­kus­tel­tu Pel­to­laan vuon­na 1937 val­mis­tu­neen Oulun­suun sai­raa­lan yli­lää­kä­rin talon koh­ta­los­ta. Kysei­nen yli­lää­kä­ri oli Kon­rad von Bagh, ”Pak­ki”, kuten hänen nimen­sä tai­pui kan­san suus­sa. Hänen poi­kan­sa oli tun­net­tu elo­ku­va­mies Peter von Bagh. Talo on ollut pit­kään tyh­jil­lään ja kär­si­nyt leh­ti­tie­to­jen mukaan jon­kin ver­ran ilki­val­las­ta. Oulun kau­pun­gil­la on ollut kiin­teis­töl­le myyn­ti­suun­ni­tel­mia. Sama­na vuon­na val­mis­tui Kaup­pu­rien­ka­tu 7:ään asuin- ja lii­ke­ra­ken­nus, joka aikoi­naan toi­mi Oulun Puhe­lin Oy:n toi­mis­to­ra­ken­nuk­se­na. Nykyi­sin sen katu­ta­sol­la on mm. ravin­to­loi­ta patioi­neen ja ylem­mis­sä ker­rok­sis­sa asuntoja.

Vuon­na 1938 val­mis­tui Top­pi­lan seu­ra­ta­lo, joka nyky­ään tun­ne­taan Top­pi­lan lii­kun­ta­ta­lo­na. Oulu­joen poh­jois­puo­li oli Gus­taf Strand­ber­gin koh­tee­na sama­na vuon­na myös Kos­ki­tie 25:ssä, johon koho­si lii­ke- ja asuin­ker­ros­ta­lo. Kemin­tien itä­puo­lel­la on Val­ta­tie 45:ssä hiu­kan ulom­pa­na kadun reu­nas­ta hyvin ympä­ris­tös­tään erot­tu­va neli­ker­rok­si­nen asuin­ta­lo. Vie­lä ennen tal­vi­so­taa val­mis­tui­vat liike/asuinkerrostalot Alek­san­te­rin­ka­dul­le ja Rau­ta­tien­ka­dun ja Lin­nan­ka­dun kul­maan. Väli­rau­han aikaan kesäl­lä 1940 nousi rau­ta­tie­a­se­maa vas­ta­pää­tä ker­ros­ta­lo, jos­sa toi­mi alun­pe­rin Hotel­li Oulas. Sotien jäl­kei­sis­tä Gus­taf Strand­ber­gin Ouluun suun­nit­te­le­mis­ta raken­nuk­sis­ta lie­nee tun­ne­tuin Svens­ka Pri­vats­ko­lan i Uleå­bor­gin van­hem­man osan raken­nus, joka val­mis­tui vuon­na 1946. Vie­lä vuon­na 1948 raken­net­tiin Lin­nan­ka­dun ja Uuden­ka­dun kul­maan liike/asuintalo. Vuo­den 1949 kesäl­lä Strand­berg nimi­tet­tiin lää­ni­nark­ki­teh­dik­si Helsinkiin.

Gus­taf Strand­berg oli lah­ja­kas urhei­li­ja. Ruot­sin­kie­li­se­nä hänen seu­ran­sa oli luon­nol­li­ses­ti Hel­sing­fors IFK. HIFK:lla oli 1920-luvun alku­puo­lel­la erit­täin taso­kas ja nime­käs ”ylei­sur­hei­lu­tal­li” joh­to­täh­te­nä moni­puo­li­nen Erik Wilen. Seu­ra voit­ti ylei­sur­hei­lun Kale­van mal­jan mon­ta vuot­ta peräk­käin. Gus­taf Strand­ber­gin nimi esiin­tyy ensi ker­taa Suo­men ruot­sin­kie­li­sen urhei­lu­lii­ton SFI:n mes­ta­ruus­ki­sois­sa Vaa­sas­sa vuon­na 1921, jol­loin hän voit­ti 10-otte­lun ja nap­pa­si prons­sin yhden ja kah­den­kä­den kei­hään­hei­tos­sa. Hän uusi 10-otte­lun mes­ta­ruu­ten­sa seu­raa­va­na vuon­na, min­kä lisäk­si kul­taa tuli molem­mis­sa kei­hään­hei­tois­sa ja prons­sit 110 m:n ja 400 m:n aidoissa.

Vuo­si 1923 oli tulok­sel­li­ses­ti Gus­taf Strand­ber­gin paras. Mat­ti Han­nus kir­joit­taa Ylei­sur­hei­lun tuhat täh­teä teok­ses­sa: ”Uljas­var­ta­loi­nen tule­va ark­ki­teh­ti ‘Klamp­pi’ Gus­taf Strand­berg otte­li Göte­bor­gin kisois­sa 1923 ees­ti­läi­sen ME-mie­hen Alek­sandr Kulm­pe­ren kan­noil­la SE-pis­teet 7228 (nyky­tau­luk­ko 6304, Kulm­pe­ren pis­teet 6270)”. Kulm­pe­re otte­li prons­sia seu­raa­van vuo­den Parii­sin olym­pia­lai­sis­sa. Gus­taf Strand­berg oli SFI:n mes­ta­ruus­ki­sois­sa var­si­nai­nen mita­li­roh­mu. Kul­taa tuli jäl­leen 10-otte­lus­sa. Ura­koin­tia hel­pot­ti se, että otte­lu­mes­ta­ruuk­sis­ta kil­pail­tiin eri tapah­tu­mas­sa kuin laji­koh­tai­sis­ta. Tämä selit­tää sen, että Strand­berg sai kul­taa 400 m:n aidois­sa ja kei­hääs­sä sekä hopeat 110 m:n aidois­sa ja seipäässä.

Gus­taf Strand­ber­gin urhei­lu-ura oli lyhyt, sil­lä SFI:n mes­ta­ruus­kil­pai­lu­jen tulos­luet­te­lois­sa hänen nimen­sä näkyy enää vuon­na 1924 mes­ta­ri­na 10-otte­lus­sa ja seu­raa­va­na vuon­na saman lajin ja kei­hään hopea­mi­ta­lis­ti­na. Työt ja opis­ke­lu­jen vii­meis­te­ly sai­vat jät­tä­mään urheilemisen.

Gus­taf Strand­berg kil­pai­li Kale­van kisois­sa junio­ri­na jo vuon­na 1917, jol­loin hän oli vii­des 110 m:n aidois­sa ja kar­siu­tui alue­ris­sä pit­kis­sä aidois­sa. Vuon­na 1921 ja 1922 hän otti hopea­mi­ta­lin 5‑ottelussa kir­kas­taen metal­lin kul­lak­si huip­pu­vuo­te­naan 1923. Vii­siot­te­lu oli ylei­sur­hei­lun olym­piaoh­jel­mass­sa vain vuo­si­na 1920 ja 1924. Molem­mis­sa kisois­sa kul­taa voit­ti mik­ke­li­läi­nen Eero Leh­to­nen, joka ei väli­vuo­si­na juu­ri kil­pail­lut. Gus­taf Strand­ber­gin 10-otte­lun mes­ta­ruus Kale­van kisois­sa tuli vuon­na 1922 ja hope­aa edel­li­se­nä ja seu­raa­va­na vuon­na. Otte­lu­jen ohel­la hän sai hopea­mi­ta­lin 110 m:n aidois­sa vuon­na 1922 seu­ra­to­ve­rin­sa Erik Wile­nin jälkeen.

Mat­ti Han­nus mai­nit­see Strand­ber­gin olleen tasai­nen otte­li­ja ilman heik­kouk­sia. Tätä kuvaa­vat ennä­tyk­set: 200 m 23,7, 400 m 53,0, 110 m aj. 16,0, 400 m aj. 58,4, sei­väs 330, pituus 681, kei­häs 58,77. Oli­si ollut kiin­toi­saa näh­dä Gus­taf Strand­ber­gin panos­ta­mi­nen urhei­luun vie­lä vuo­teen 1924. Ei oli­si ollut mah­do­ton­ta, ettei­kö hän oli­si ollut mita­lis­ti 10-otte­lus­sa tai var­sin­kin 5‑ottelussa. Parii­sin Colom­be­sin sta­dio­nil­la Gus­taf Strand­berg kil­pai­li vuon­na 1922 Rans­ka-Suo­mi maa­ot­te­lus­sa, jos­sa hän oli 400 m:n aidois­sa kol­mas ja 110 m:n aidois­sa neljäs.

Vii­me aikoi­na kes­kus­te­lut­ta­nee­seen Iin kirk­ko­ran­nan raken­nus­kan­taan liit­tyy eri­koi­nen yhteen­sat­tu­ma. Iin kir­kon suun­nit­te­li­ja on 10-otte­lun ja 5‑ottelun suo­men­mes­ta­ri Gus­taf Strand­berg ja v. 1952 val­mis­tu­neen Iin kun­nan­vi­ras­ton suun­nit­te­li iiläi­nen insi­nöö­ri Heik­ki Häy­ry­nen, joka saa­vut­ti kak­kos­si­jan pii­rien­vä­li­sen SM-jouk­kue­vii­siot­te­lun hen­ki­lö­koh­tai­ses­sa kil­pai­lus­sa Lapinlahdella.

Yhteis­tä molem­mil­le on vie­lä se, että 400 m:n aidat oli kum­mal­la­kin vah­va laji. Häy­ry­sen lähes 30 vuot­ta nuo­rem­pi ennä­tys 57,8 oli hie­man parem­pi kuin Strand­ber­gin 58,4.

Läh­teet: Elo Kyös­ti ym., Iin seu­ra­kun­nan his­to­ria; Han­nus Mat­ti, Sisu­pus­se­ja ja san­ka­rei­ta. Poh­jois­poh­ja­lai­sen ylei­sur­hei­lun his­to­ria; Han­nus Mat­ti, Ylei­sur­hei­lun tuhat täh­teä; Han­nus Mat­ti, Lai­ti­nen, Esa, & Mar­tis­kai­nen, Sep­po, Kale­van kisat Kale­van mal­ja — Vuo­si­sa­ta ylei­sur­hei­lun Suo­men mes­ta­ruuk­sia; SFI:n ylei­sur­hei­lu­mes­ta­ruus­ki­so­jen his­to­ria; Sil­van­der Carl-Erik, Svens­ka Pri­vats­ko­lan i Uleå­borg 1859–1999; Tilas­to­pa­ja; Wikipedia/Gustaf Strandberg