Sadun maa­il­mas­ta oppia ja voi­mia arkeen

Satumetsä ilahduttaa Haukiputaan neuvolan seinillä. Satutaiteilija Petronella Grahn (vas.), poika Manu ja palvelupäällikkö Nina Kinnunen taidemaalauksen äärellä.Satumetsä ilahduttaa Haukiputaan neuvolan seinillä. Satutaiteilija Petronella Grahn (vas.), poika Manu ja palvelupäällikkö Nina Kinnunen taidemaalauksen äärellä.

Lap­set oppi­vat sadun maa­il­man kaut­ta ymmär­tä­mään asioi­ta ja käyt­tä­mään mie­li­ku­vi­tus­taan. Sadut, tari­nat ja tai­de yhdis­tä­vät, saa­vat aikaan innos­tus­ta ja kehit­tä­vät esteet­ti­syy­den- ja kau­neu­den­ta­jua. Kaik­ki tämä yhdis­tyy Hau­ki­pu­taan neu­vo­lan sisään­tu­loau­laan satu­tai­tei­li­ja Pet­ro­nel­la Grah­nin luo­mas­sa taidemaalauksessa.

– Jos voit antaa lap­sel­le vain yhden lah­jan, anna hänel­le innos­tus­ta. Ei kos­kaan ole lii­an myö­häis­tä tavoi­tel­la unel­mia, nii­den ei tar­vit­se olla tie­tyn kokoi­sia ollak­seen mer­kit­tä­viä, riit­tää, että ne ovat itsel­le iso­ja, valai­see Grahn elä­män­fi­lo­so­fi­aan­sa kuu­den lap­sen äiti­nä, tai­tei­li­ja­na ja Pome­nia-satu­maa­il­man luojana.

Mie­li­ku­vi­tus ja luo­vuus kuu­lu­vat kai­ken ikäi­sil­le ja sil­le kan­nat­taa antaa tilaa. Pet­ro­nel­la Grahn halu­aa jakaa hyvää sadun tai­kaa teke­mäl­lä eri puo­lil­le Suo­mea sei­nä­maa­lauk­sia jul­ki­siin tiloi­hin kuten las­ten­sai­raa­loi­hin parin vuo­den välein. Täl­lä ker­taa hän halusi teh­dä tai­de­maa­lauk­sen Oulun seu­dul­la ja pai­kak­si vali­koi­tui Hau­ki­pu­taan neu­vo­la, mis­sä tar­tut­tiin oitis tilai­suu­teen. Neu­vo­lan aula, enti­sen vuo­deo­sas­ton tila, oli tii­li­sei­nil­tään autio ja lai­tos­mai­sen valkoinen.

– Tämä oli ehdok­kais­ta poten­ti­aa­li­sin eli “kau­hein paik­ka” ja sik­si iha­nin läh­teä toteut­ta­maan satu­kir­jaa sei­näl­le, tote­aa taiteilija.

Nyt neu­vo­laan tuli­jat astu­vat värik­kää­seen ja kut­su­vaan satu­maa­il­maan, jos­sa seik­kai­le­vat monet satu­hah­mot ja sei­nil­lä kas­va­vat puut ja kukat. Nimel­tään teos on Satu­met­sä Salai­nen.

Grahn ker­too teke­vän­sä sei­nien tai­de­maa­lauk­set yhtä huo­lel­la ja pik­ku­tar­kas­ti kuin maa­lai­si tau­lua, jol­loin teos saa eri syvyyk­siä ja taso­ja. Kat­sot­ta­vaa on kau­em­paa ja lähem­pää, myös pie­nen lap­sen korkeudelta.

Hau­ki­pu­taan neu­vo­lan tai­de­pro­jek­tiin Oulun kau­pun­ki osal­lis­tui kus­tan­ta­mal­la tai­tei­li­jal­le maa­lit ja majoituksen.

– Olem­me todel­la iloi­sia ja kii­tol­li­sia täs­tä tai­de­maa­lauk­ses­ta, joka ilah­dut­taa niin neu­vo­las­sa kävi­jöi­tä kuin hen­ki­lö­kun­taa­kin. Aiom­me hyö­dyn­tää tilaa laa­jem­min­kin eri­lais­ten tapaa­mis­ten ja tilai­suuk­sien puit­tei­na niin las­ten kuin ikäih­mis­ten­kin paris­sa. Ehkä myös lähi­päi­vä­ko­tien väkeä voi vie­rail­la tääl­lä, kun­han koro­na­ti­lan­ne para­nee, suun­nit­te­lee pal­ve­lu­pääl­lik­kö Nina Kin­nu­nen Hau­ki­pu­taan hyvinvointikeskuksesta.

Hän uskoo, että satu­maa­il­ma yhdis­tää asiak­kai­ta ja hen­ki­lö­kun­taa. Satu­maa­il­ma voi häl­ven­tää myös neu­vo­aan tule­vien las­ten jän­ni­tys­tä ja madal­taa näin neu­vo­lan kyn­nys­tä. Vas­taa­van­lai­sia hank­kei­ta viih­tyi­syy­den paran­ta­mi­sek­si kai­vat­tai­siin myös ikäih­mis­ten asumisyksiköihin.

– Ehkä tämän­kal­tai­nen tai­de­pro­jek­ti voi toteu­tua jat­kos­sa muu­al­la­kin, toi­voo Kinnunen.

Pet­ro­nel­la Grahn toi­voo ylei­ses­ti, että satu­kult­tuu­ria arvos­tet­tai­siin enem­män ja tai­det­ta alet­tai­siin vil­jel­lä enem­män jul­ki­sis­sa tilois­sa. Aske­lei­ta tähän suun­taan on tosin otettukin.

– Meil­lä Suo­mes­sa aris­tel­laan tur­haan värien käyt­töä, har­mit­te­lee roh­kea­na värien käyt­tä­jä­nä tun­net­tu tai­tei­li­ja, jol­le “enem­pi on parempi”.

Pet­ro­nel­la Grahn saa tänään val­miik­si salai­sen satu­met­sän Hauk­pu­taan neu­vo­lan aulaan.Mukana reis­sul­la oli piir­tä­mi­ses­tä tyk­kää­vä 12-vuo­tias Manu-poi­ka 12, joka sai jos­sain koh­taa hie­man aut­taa äitiän­sä ja näh­dä myös min­kä­lais­ta voi tai­tei­li­jan työ olla käytännössä.

Sadut, tari­nat ja tai­de tuo­vat iloa ja aut­ta­vat myös jak­sa­maan arjen vai­keis­sa tilan­teis­sa. Sadun tari­nan tai­an voi­ma voi kan­taa läpi koko elämän.

Pan­de­mia ja nyt Ukrai­nan sota ovat pakos­ta pysäyt­tä­neet, kun olem­me tuu­dit­tau­tu­neet aja­tuk­seen, ettei mitään täl­lais­ta voi­si kos­kaan tapah­tua. Nyt ymmär­räm­me tois­ten ihmis­ten, yhdes­sä toi­mi­mi­sen ja lähel­lä ole­vien asioi­den mer­ki­tyk­sen, poh­ti­vat Pet­ro­nel­la Grahn ja Nina Kinnunen.

Leik­ki on lap­sen tapa tut­kia maa­il­maa ja myös sadut ja tari­nat opet­ta­vat elä­mäs­sä tar­vit­ta­via tär­kei­tä tai­to­ja. Lähel­lä ole­vis­ta asiois­ta voi löy­tää mie­leen­pai­nu­via ja kiin­nos­ta­via juttuja.

– Met­sä­ret­ki on seik­kai­lu, kun jäte­tään kän­ny­kät pois ja pääs­te­tään mie­li­ku­vi­tus val­loil­leen. Lap­sil­le voi myös jää­dä enem­män muis­to­ja olo­huo­nee­seen yhdes­sä raken­ne­tus­ta maja­lei­kis­tä kuin ulko­maan­mat­kas­ta, uskoo Grahn.

Hän ker­too puhu­van­sa las­ten­sa kans­sa myös sodas­ta, jos he sii­tä kysyvät.

– Rehel­li­ses­ti sanon, että kaik­ki teh­dään, ettei sotaan jou­dut­tai­si. Ja jos jou­du­taan, niin yhdes­sä ollaan ja yritetään.

Kaut­ta his­to­rian vai­keis­ta­kin ajois­ta on sel­vit­ty, ja lap­sil­la on usein parem­mat kyvyt sel­viy­tyä kuin aikui­sil­la. Grahn halu­aa roh­kais­ta van­hem­pia kas­vat­ta­ji­na ja luot­ta­maan itseensä.

– Vir­heis­tä voi ottaa oppia ja suun­na­ta kat­se luot­ta­vai­ses­ti tulevaan.

Moni muis­taa lap­suu­des­taan tär­kei­tä satu­ja, joi­ta halusi kuul­la tai lukea aina yhä uudes­taan. Kymen­laak­sos­ta Pyh­tääl­tä kotoi­sin ole­van Pet­ro­nel­la Grah­nin (s. 1970) työ kuva­tai­tei­li­ja­na ja kir­jai­li­ja­na sai kipi­nän omis­ta lap­suu­den lei­keis­tä ja lap­sil­leen sepit­tä­mis­tään ilta­sa­duis­ta 20 vuo­den aika­na. Tari­noi­hin hän lisä­si usein jon­kin opet­ta­vai­sen asian.

Pome­nian satu­maa­il­man lohi­käär­meet, kei­jut ja muut satu­hah­mot herä­si­vät eloon piir­rok­si­na ja ani­maa­tio­hah­moi­na seik­kai­le­maan mobii­li­pe­lei­hin, vaa­te­kan­kai­siin ja satu­kir­joi­hin, joi­den rin­nal­la on jul­kais­tu myös peda­go­gi­sia oheis­tuot­tei­ta. Vii­mei­sim­pä­nä on kir­jois­ta ilmes­ty­nyt Pome­nian trilogia.

Satu­maa­il­ma tai­puu monek­si, sil­lä lau­an­tai­na oli balet­ti­kou­lu Sini­kel­lon Pome­nia — Tai­ka­maa­il­man suu­ri seik­kai­lu ‑bale­tin ensi-ilta Oulun kau­pun­gin­teat­te­ris­sa. Esi­tyk­siä on vie­lä 19.4. ja 20.4.