Meri­ra­ja siir­tyi – muu­tok­sia kalastusalueisiin

Maanmittauslaitoksen toimituskartta näyttää kalastusrajat.Maanmittauslaitoksen toimituskartta näyttää kalastusrajat.

Kii­min­ki­jo­ki­suun kala­väy­län ja joki­suu­alu­een rajat on mää­ri­tet­ty uudel­leen. Mää­ri­tyk­set ovat käyn­nis­ty­neet Lapin ELY-kes­kuk­sen aloit­tees­ta vii­me elo­kuus­sa. Tar­koi­tuk­se­na on saa­da mää­ri­tet­tyä ajan­ta­sai­set, kalas­tus­lain mukai­set verkkokalastusetäisyydet.

Kala­väy­lä on mää­ri­tet­ty edel­li­sen ker­ran 1960-luvul­la. Van­ha kala­väy­lä on alka­nut noin Hau­ki­pu­taan kir­kon koh­dal­ta, parin­sa­dan met­rin pääs­sä Kii­min­ki­joen sil­las­ta. Kos­ka vuo­si­kym­men­ten aika­na maa on kohon­nut, osa van­has­ta kala­väy­läs­tä on jää­nyt pois vesia­lu­ees­ta, ja kala­väy­lä on kul­ke­nut esi­mer­kik­si Iso-Mie­hik­kään koh­dal­la osin maan pinnalla.

Nyt kala­väy­lää muu­te­taan alka­maan Hau­ki­pu­taan­tien sil­lan koh­dal­ta. Kala­väy­lää muu­te­taan myös sijoit­tu­maan koko­naan vesia­lu­eel­le. Lisäk­si kala­väy­lää jat­ke­taan kilo­met­rin ver­ran merel­le päin van­has­ta 1965 mää­ri­te­tys­tä kalaväylästä.

Samal­la joki­suun paik­ka mää­ri­te­tään uudel­leen vas­taa­maan parem­min nykyis­tä tilan­net­ta. Uusi joki­suun ja meri­ra­jan paik­ka sijait­see nyt lin­jal­la Ongan­ran­ta — Halkokari.

Hau­ki­pu­taan jako­kun­nan Kari Kale­va ker­too, että jako­kun­ta päi­vit­tää jako­kun­nan verk­ko­si­vu­jen kalas­tus­kar­tat ja ‑ohjeet vas­taa­maan nykyis­tä uut­ta merirajaa.

– Tämä on ihan posi­tii­vi­nen uudis­tus, jota kukaan ei ole vas­tus­ta­nut. Jako­kun­ta­na puol­lam­me sitä, että kala­väy­lä ja meri­ra­ja saa­daan ajan tasal­le, ker­too Kaleva.

Kala­väy­län ja meri­ra­jan sijain­nin muu­tok­set tule­vat vai­kut­ta­maan joki­suun kalas­tuk­seen. Kalas­tus­lain mukaan vael­lus­ka­la­ve­sis­töön kuu­lu­vas­sa joes­sa sekä meres­sä viit­tä kilo­met­riä lähem­pä­nä joki­suu­ta kalas­tus troo­lil­la ja nuo­tal­la on kielletty.

Verk­ko­ka­las­ta­mi­nen alle kilo­met­rin pääs­sä joki­suus­ta on kiel­let­ty aika­vä­lil­lä 15.8.–31.10. Lisäk­si iso­ry­sää ei saa aset­taa pyyn­tiin alle kol­men kilo­met­rin etäi­syy­del­le jokisuusta.

– Näi­den rajoit­tei­den perus­tee­na on jalo­ka­lo­jen nousun tur­vaa­mi­nen. Näi­tä rajo­ja ei mer­ki­tä vesia­lu­eel­la näky­vin mer­kein, mut­ta olem­me teh­neet digi­taa­li­sen Maan­mit­taus­lai­tok­sen toi­mi­tus­kart­taan poh­jau­tu­van pei­te­kar­tan, jon­ka kalas­ta­ja voi halu­tes­saan lada­ta verk­ko­si­vuil­tam­me. Pei­te­kar­tas­sa näkyy kala­väy­lä, joki­suun raja sekä kalas­tus­lain mukai­set rajat. Kalas­tuk­sen val­von­nan kan­nal­ta on tär­ke­ää pys­tyä pai­kan­ta­maan kala­väy­lä ja joki­suu­ta kos­ke­vat kalas­tus­kiel­toa­lu­eet tar­kas­ti, tote­aa Kari Kaleva.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.