Iho­ter­vey­des­tä halu­taan pitää hyvää huol­ta. Kau­neustren­dit pai­neis­ta­vat tavoit­te­le­maan täy­sin vir­hee­tön­tä ihoa

Iho kannattaa suojata auringolta käyttämällä aurinkosuojavoidetta tai vaatetuksella. UVA- ja UVB-suojan sisältävän voiteen suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Voidetta kannattaa levittää iholle runsaasti. Kuva: PixapayIho kannattaa suojata auringolta käyttämällä aurinkosuojavoidetta tai vaatetuksella. UVA- ja UVB-suojan sisältävän voiteen suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Voidetta kannattaa levittää iholle runsaasti.

Nyky­ään ihmi­set ovat aika val­veu­tu­nei­ta huo­leh­ti­maan omas­ta iho­ter­vey­des­tä ja hakeu­tu­vat her­käs­ti hake­maan apua ihoa­lueil­le ilmaan­tu­vis­sa ongel­mis­sa. Myös aurin­ko­suo­jauk­sen mer­ki­tys ymmär­re­tään var­sin hyvin iho­syö­pien ja mui­den hait­to­jen ehkäisemiseksi.

Vali­tet­ta­van usein nii­tä syö­piä­kin löy­tyy, mut­ta onnek­si har­voin hen­keä uhkaa­via, tote­aa iho­tau­tien ja aller­go­lo­gian eri­kois­lää­kä­ri Toni Aho.

– Kak­si ylei­sin­tä käyn­tiai­het­ta vas­taa­no­tol­lam­me ovat eri­lais­ten iho­muu­tos­ten tar­kas­tus sekä aknen hoito.

Toni Aho.

Akne ja sen suku­lais­tau­ti ruusu­fin­ni, eri­tyi­ses­ti kas­voil­le hakeu­tu­vi­na iho­sai­rauk­si­na, aja­vat her­käs­ti niis­tä kär­si­vän hen­ki­lön hake­maan ammat­ti­lai­sel­ta apua. Molem­mat iho­sai­rau­det ovat­kin hyvin ylei­siä, ja nii­hin löy­tyy luo­tet­ta­va hoi­to, Aho toteaa.

Tyy­pil­li­siä vain iho­tau­ti­lää­kä­ril­tä saa­ta­via hoi­to­ja ovat nes­te­typ­pi­jää­dy­tys­hoi­dot, jos­sa ei-toi­vo­tun iho­muu­tok­sen pääl­le suih­ku­te­taan nes­te­typ­peä. Tämä saa muu­tok­sen rupeu­tu­maan ja lopul­ta irtoa­maan. Var­sin­kin ei-toi­vo­tuil­le syy­lil­le ja ”vii­sau­den luo­mil­le” eli iän myö­tä kehit­ty­vil­le ras­va­luo­mil­le se on edul­lis­ta ja toi­mi­vaa hoi­toa, ja yleen­sä muu­tos para­nee nätis­ti ilman arpeutumista.

– Toi­nen ylpey­den aihe vas­taa­no­tol­lam­me on aknear­pien ja mui­den häi­rit­se­vien ihoar­pien häl­ven­nys­hoi­dot. Olen käyt­tä­nyt pal­jon aikaa näi­hin pereh­tyäk­se­ni, ja meil­lä onkin ihan oma hoi­to­pro­to­kol­lam­me aknear­vil­le, joi­den hoi­dos­sa yhdis­te­tään niin laser- ja hap­po­kuo­rin­ta­hoi­to­ja ja kirurgiaa.

Oulun Iho­ter­veys Oy on Poh­jois-Suo­men ainut yksi­tyi­nen lää­kä­ri­kes­kus, joka on kes­kit­ty­nyt pel­käs­tään iho­tau­tien hoi­toon. Sen perus­ta­ja ja toi­mi­tus­joh­ta­ja on Iis­tä kotoi­sin ole­va Toni Aho.

Lää­kä­ri­kes­kuk­ses­sa kes­ki­ty­tään koko­nais­val­tai­seen ihon hyvin­voin­tiin, sai­rauk­sien hoi­toon ja iho­ter­vey­den yllä­pi­toon. Kli­ni­kal­la teh­dään myös pien­ki­rur­gi­sia toi­men­pi­tei­tä kuten luo­men­pois­to­ja ja tatuoin­tien pois­to­hoi­to­ja. Osaa­mi­sa­luei­siin kuu­lu­vat muun muas­sa eri­lais­ten aller­gioi­den paris­sa työs­ken­te­ly sekä sek­su­aa­li­ter­veys. Tar­jon­taan kuu­lu­vat myös tie­teel­li­ses­ti todis­te­tut esteet­ti­set hoidot.

Kau­neustren­dit luo­vat ihmi­sil­le illuusio­ta täy­del­li­ses­tä ja vir­heet­tö­mäs­tä ihos­ta. Nykyi­se­nä some­vai­kut­ta­jien ja kuva­suo­dat­ti­mien aika­kau­te­na ihmi­sil­le tulee pal­jon pai­nei­ta sii­tä, iho näyt­täi­si myös luon­nos­sa mah­dol­li­sim­man virheettömältä.

– Eihän luon­nol­li­nen iho ole kos­kaan täy­sin vir­hee­tön, vaan eri­lai­set luo­met, kau­neus­pil­kut ja iho­huo­ko­set kuu­lu­vat sen pin­taan, ja niis­tä pitäi­si osa­ta olla vähän ylpeä­kin, Toni Aho huomauttaa.

Muo­ti-ilmiöi­hin kuu­luu nyky­ään tatuoin­tien yleis­ty­mi­sen tren­di myös näky­vil­le ihoa­lueil­le kas­voil­le ja kau­lal­le. Mitä­hän tren­din väis­tyes­sä, lisään­ty­vät­kö­hän tatuoin­tien pois­to­hoi­dot enti­ses­tään, Aho pohtii.

Luon­non­kos­me­tii­kan mark­ki­na-arvo lisään­tyy vuo­si vuodelta.

– Välil­lä tun­tuu, että kulut­ta­jal­la unoh­tuu ter­veen jär­jen käyt­tö täs­sä mai­nos­ryö­py­tyk­ses­sä. Esi­mer­kik­si luon­non­pel­los­ta iho­voi­tee­seen valit­tu aines­osa ei ole sama asia kuin iho­ys­tä­väl­li­syys eikä edes eko­lo­gi­suus. Luon­non­kos­me­tiik­ka voi aller­gi­soi­da ja ärsyt­tää herk­kää ihoa sii­nä mis­sä teol­li­set­kin tuotteet.

– Kun voi­de­ko­ko­nai­suuk­sia val­mis­te­taan niin sano­tuin eko­lo­gi­sin mene­tel­min, mitä sil­lä tar­koi­te­taan­kin, sii­nä kuluu yhtä lail­la pla­nee­tan luon­non­va­ro­ja ja arvok­kai­ta vil­je­lys­pin­ta-alo­ja. Puhu­mat­ta­kaan, jos voi­tei­ta lut­ra­taan tuu­bi­kau­pal­la läh­tö­koh­tai­ses­ti ter­veel­le iholle.

Esi­mer­kik­si Aho ottaa pih­ka­voi­teen. Luon­non­hart­sial­ler­gi­aa esiin­tyy poh­jois­mai­ses­sa väes­tös­sä noin vii­del­lä pro­sen­til­la, eli vähin­tään näin iso ryh­mä pih­ka­voi­tei­den käyt­tä­jis­tä saa ihol­leen hait­to­ja. Voi­det­ta mark­ki­noi­daan kui­ten­kin ”tur­val­li­se­na” ja ”luon­non­mu­kai­se­na” ihme­ai­nee­na mil­tei vai­vaan kuin vaivaan.

Toni Ahon into­hi­mo­na tie­de ja luo­va kirjoittaminen

Iho­tau­tien eri­kois­lää­kä­ri ja kir­jai­li­ja Toni Aho (s. 1976) kävi perus­kou­lun ja lukion Iis­sä. Hän ker­too ole­van­sa hyvin kii­tol­li­nen niis­tä elä­män eväis­tä, joi­ta hän lap­se­na ja nuo­re­na siel­tä sai.

– Minul­la on aina ollut kak­si suur­ta into­hi­moa, tie­de ja luo­va kir­joit­ta­mi­nen. Näis­tä haa­vei­lin jo poi­ka­se­na, kun tou­hui­lin ikä­to­ve­reit­ten kans­sa Iin Van­han Hami­nan ja kes­kus­tan alu­eel­la. Meil­lä oli leik­ki­mie­li­siä tie­de­ker­ho­ja mil­loin eläi­miin, hyön­tei­siin tai täh­ti­tie­tee­seen liit­tyen, tai lei­kit­tiin vaik­ka­pa kemistiä.

– Heti kun opin luke­maan niin innos­tuin myös tari­noi­den ker­to­mi­ses­ta, ja aloin unel­moi­da kir­jai­li­jan amma­tis­ta. Elin tosi vah­vas­ti muka­na fik­tio­ro­maa­nei­ta lukies­sa­ni. Luin useim­mi­ten seik­kai­lua, jän­ni­tys­tä ja kau­hua tai sit­ten lää­ke­tie­teel­li­siä tril­le­rei­tä. Sii­nä oli suo­ras­taan jota­kin järi­syt­tä­vää. Halusin itse­kin pääs­tä luo­maan vas­taa­via maailmoja.

Tie­teis­ro­maa­ne­ja ja sai­raa­la­maa­il­maan sijoit­tu­via jän­ni­tys­kir­jo­ja Ahol­ta on ilmes­ty­nyt vii­si. Vii­mei­sin on vuon­na 2021 jul­kais­tu Par­tus, joka on kol­mas lää­ke­tie­teel­li­nen tril­le­ri Mil­la Var­tiai­nen ‑sar­jas­sa.

Lää­kä­rin amma­tis­sa Toni Ahoa alkoi kieh­toa iho­tau­dit, sil­lä ihmi­sen iho nivou­tuu ainut­laa­tui­sel­la taval­la pait­si psyy­keen ja iden­ti­teet­tiin, myös fyy­si­seen ter­vey­teen. Eri­kois­lää­kä­rik­si val­mis­tut­tu­aan tois­ta­kym­men­tä vuot­ta sit­ten hän koki omak­seen yksi­tyis­lää­kä­rin uran lää­kä­ri­kes­kuk­sis­sa. Mer­kit­tä­vä vai­ku­tus oli sil­lä, että yrit­tä­jä­nä toi­mi­mi­nen mah­dol­lis­ti päät­tää itse työ­ajois­ta, mikä oli luo­van kir­joit­ta­mi­sen kan­nal­ta välttämätöntä.

Pan­de­mia-aika­na alkoi kyp­syä aja­tus oman iho­tau­tikli­ni­kan perus­ta­mi­ses­ta, poti­laan edun aja­mi­ses­ta ja mah­dol­li­suu­des­ta raken­taa itse oma työym­pä­ris­tö hoitotiimeineen.

– Tun­sin vah­vas­ti, ettei ison val­ta­kun­nal­li­sen yksi­tyis­lää­kä­ri­ket­jun pal­ve­luk­ses­sa pääs­syt kun­nol­la kes­kit­ty­mään olen­nai­seen eli iho­sai­rauk­sis­sa aut­ta­mi­seen, vaan koko ajan tuli byro­kraat­tis­ta hut­tua rin­nal­le, laa­tu­pa­la­ve­reis­ta tie­to­tur­val­li­suus­tent­tei­hin. Sen kai­ken kon­kreet­ti­nen hyö­ty poti­laal­le vai­kut­ti mie­les­tä­ni aika mitättömältä.

Idea­na oli raken­taa viih­tyi­sä työym­pä­ris­tö myös toi­mi­ni­mi­lää­kä­reil­le. Kun sopi­vat toi­mi­ti­lat löy­tyi­vät Oulun kes­kus­tan Lää­kä­ri­ta­los­ta, niin pyö­rä läh­ti pyö­ri­mään. Toni Aho perus­ti Oulun Iho­ter­veys Oy:n, jos­sa toi­mii lää­kä­ri­työn­sä ohes­sa yri­tyk­sen toi­mi­tus­joh­ta­ja­na ja lää­ke­tie­teel­li­se­nä johtajana.

– Aloi­tim­me pie­nes­tä ja läh­dim­me raken­ta­maan koko­nai­suut­ta pala ker­ral­laan. Toi­mi­lu­pa- ja remont­ti­här­del­lien jäl­keen pää­sim­me aloit­ta­maan vas­taan­o­ton omis­sa tilois­sa syk­syl­lä 2021. Oli­han se hui­ke­aa! Sii­tä eteen­päin töi­tä onkin pii­san­nut, mut­ta kova moti­vaa­tio ja hoi­det­ta­vil­ta tule­va posi­tii­vi­nen palau­te kan­nus­taa jat­ka­maan. Lää­kä­ri­kes­kuk­ses­sa työs­ken­te­lee kah­dek­san iho­tau­tei­hin pereh­ty­nyt­tä lää­kä­riä ja hoi­ta­jia on puolitoista.

Toni Aho ottaa edel­leen poti­lai­ta vas­taan myös Hau­ki­pu­taan Lää­kä­ri­kes­kuk­ses­sa 1–2 päi­vä­nä kuu­kau­des­sa. Työ­kii­reet ovat nyt olleet etusi­jal­la, mut­ta Aho toi­voo myös kir­joit­ta­mi­sel­le löy­ty­vän aikaa lähitulevaisuudessa.

Iho­tau­ti­lää­kä­ri vas­taa kysymyksiin

Ran­ta­poh­ja kysyi iho­tau­ti­lää­kä­ri Toni Ahol­ta vas­tauk­sia ajan­koh­tai­siin kysymyksiin.

Mur­ro­si­käi­sil­lä esiin­tyy usein näp­py­löi­tä ja aknea, mut­ta mik­si akne ilmaan­tuu uudel­leen nuo­ril­le aikuisille?

Akne voi jat­kua tai alkaa uudel­leen aikui­siäl­lä perin­nöl­li­sen tai­pu­muk­sen tai hor­mo­ni­toi­min­nan muu­tos­ten vuok­si. Var­sin­kin nai­sil­la akne voi pahen­tua ras­kau­den, tiet­ty­jen hor­mo­naa­lis­ten ehkäi­sy­muo­to­jen tai poly­kys­tis­ten muna­sar­jo­jen seurauksena.

Jos akne on kovin tuleh­duk­sel­li­nen, eli tulee pal­jon kipei­tä ja iso­ja näp­py­löi­tä, tai akne aiheut­taa sosi­aa­lis­ta hait­taa, kan­nat­taa hakeu­tua lää­kä­riin. Myös jos huo­maa aknen jät­tä­vän jäl­keen­sä arpeu­tu­mis­ta. Koti­kons­teil­la ja ruo­ka­va­lioil­la ei ole yleen­sä luo­tet­ta­va teho tuleh­duk­sel­li­ses­sa aknessa.

Nuo­ril­la ja jopa lap­sil­la on tren­di­nä ostaa käyt­tää aikui­sil­le tar­koi­tet­tu­ja hoi­ta­via voi­tei­ta, kuo­rin­to­ja ja naa­mioi­ta. Onko täs­tä haittaa?

Tämä on sik­si ongel­mal­lis­ta, että las­ten iho on eri­lai­nen kuin nuor­ten aikuis­ten. Iho alkaa ras­voit­tua vas­ta mur­ro­siän myö­tä ja myös ihon sar­veis­ker­ros, eli ihon uloin mekaa­nis­ke­mial­li­nen suo­ja, on lap­sil­la aikuis­ta her­kem­pi. Jos lap­set käyt­tä­vät aikui­sil­le tar­koi­tet­tu­ja kuo­ri­via kemi­kaa­le­ja, niin iho her­käs­ti ärtyy. Muu­ten­kaan hoi­ta­via aine­so­sia ei kan­na­ta ostaa pelk­kien mie­li­ku­vien perus­teel­la. Usein­kaan tuo­tet­ta esit­te­le­vä some­täh­ti ei ole hoi­toa­lan ammat­ti­lai­nen tai edes kos­me­to­lo­gi, eikä sik­si­kään ole oikea hen­ki­lö suo­sit­te­le­maan alai­käi­sil­le terveystuotteita.

Voi­ko tatuoin­neis­ta aiheu­tua terveyshaittaa?

Suu­rin ongel­ma on tatuoin­nin oton katu­mi­nen myö­hem­min. Tut­ki­mus­ten mukaan jopa joka kol­mas ”lei­man” otta­ja katuu teko­aan myö­hem­min. Har­voin tatuoin­ti­vä­ri voi teh­dä myös aller­gi­sen reak­tion, jol­loin kuvan alu­eel­le tulee pau­ka­moin­tia, kuti­naa tai muu­ta ihot­tu­maa. Sil­loin hoi­to on haas­ta­vaa, ja usein jul­ki­nen sek­to­ri ei sitä kustanna.

Tatuoin­ti voi myös peit­tää alka­van iho­syö­vän kuten mela­noo­man, jol­loin diag­noo­si vii­väs­tyy. Tatuoin­ti­vä­ri kul­keu­tuu myös eli­mis­tön nes­te­kier­ron suo­dat­ti­miin, imusol­muk­kei­siin, ja voi­vat häi­ri­tä syö­pien levin­nei­syy­den arviointia.

Voi­daan­ko tatuoin­ti pois­taa täysin?

Pois­tos­sa käy­te­tään laser­hoi­toa, joka hajot­taa tatuoin­ti­pig­men­tin, min­kä jäl­keen eli­mis­tön puh­dis­tus­jär­jes­tel­mä sii­vo­aa ”ros­kat” pois. Samal­la kuva haa­lis­tuu vähi­tel­len. Kaik­ki värit eivät tois­tu­vil­la­kaan hoi­doil­la häl­ve­ne kun­nol­la, ja usein ihoa ei saa­da täy­sin alku­pe­räi­sen näköi­sek­si kym­me­nien­kään hoi­to­käyn­tien jäl­keen. Tatuoin­nin pois­to on pit­kä ja kal­lis pro­ses­si. Mikä­li kui­ten­kin tatuoin­ti häi­rit­see, niin suo­sit­te­len läm­pi­mäs­ti käy­mään pois­to­ja suo­rit­ta­van ammat­ti­lai­sen arviossa.

Onko Oulun seu­dul­la syy­hyä? Voi­ko syy­hy paran­tua itsestään?

Syy­hyä hoi­de­taan meil­lä Iho­ter­vey­des­sä vähin­tään ker­ran vii­kos­sa, eli ylei­ses­tä vai­vas­ta on kysy­mys. Iho­tau­ti­lää­kä­ril­lä käyn­ti kan­nat­taa ennen hoi­to­ja, sil­lä usein vain iho­tau­ti­lää­kä­ri voi antaa asias­ta var­man diag­noo­sin. ”Var­muu­den vuok­si” hoi­ta­mi­nen on kal­lis­ta ja työ­läs­tä, ja mones­ti tau­tiin liit­tyy myös sosi­aa­lis­ta ahdis­tus­ta ja pel­koa tau­din tar­tut­ta­mi­ses­ta muihin.

Syy­hyl­le on tyy­pil­lis­tä ilta-aikaan pahen­tu­va kuti­na. Ihol­le alkaa vähi­tel­len kehit­tyä näp­py­löi­tä, käsi­te­riin ja muu­al­le raa­joil­le tai kes­ki­var­ta­loon­kin. Vii­meis­tään jos kuu­lee jon­kun lähi­pii­ris­tään oireh­ti­neen, niin kan­nat­taa käy­dä lää­kä­ris­sä. Hoi­ta­mat­to­ma­na syy­hy har­voin para­nee. Kuti­na ja ihot­tu­ma yleen­sä vain pahen­tu­vat. Syy­hyn hoi­to kan­nat­taa aina, ja usein oireet ovat niin kur­jia, että hakeu­du­taan hoitoon.

Min­kä­lai­nen luo­mi tai iho­muu­tos kan­nat­taa tarkistuttaa?

Kaik­ki uuden­tyyp­pi­set, kir­ja­vat ja ihoon sulau­tu­vat yli 6 mm hal­kai­si­jal­taan ole­vat luo­met on syy­tä pan­na mer­kil­le tai jos luo­mi kas­vaa seu­ran­nas­sa. Samoin, jos aiem­min oireet­to­maan luo­meen kehit­tyy uut­ta oiret­ta, kuten kuti­naa ja veren­vuo­toa. Yleen­sä mela­noo­ma tai iho­syö­pä tulee ihol­le ikään kuin uute­na luo­me­na tai muu­tok­se­na viik­ko­jen tai kuu­kausien kulues­sa, kuin jo vuo­si­kym­me­net sel­lai­se­naan ollut muu­tos yhtäk­kiä muut­tui­si syöväksi.

Min­kä­lai­nen voi­de suo­jaa hyvin ihoa auringolta?

Iho­tau­ti­lää­kä­rin näkö­kul­mas­ta kaik­ki alle 20 suo­ja­ker­toi­men voi­teet ovat tur­hia, kon­kreet­ti­sin­ta hyö­tyä saa vähin­tään 30 ker­toi­men voi­tees­ta. Sekä ult­ra­vio­let­ti­sä­tei­ly B että A vau­rioit­taa ihoa (UVA, UVB), joten on hyvä tar­kis­taa, että tuo­te sisäl­tää sekä UVA- että UVB-suojan.

SPF tar­koit­taa suo­ja­ker­roin­ta, jon­ka voi­de tuot­taa ihol­le, kun­han sitä on levi­tet­ty hyvis­sä ajoin (väh. 10 min.) ennen ulkoi­lua ja ante­liain ker­rok­sin. Ohuel­ti sive­le­mi­nen ei riitä.