Luo­pu­mi­sen mei­nin­ki huo­let­taa pit­kän lin­jan maanviljelijää

Nyt toivotaan, että vanha slogan "Suosi suomalaista, käytä kotimaista" olisi edelleen kaikkien ohjenuorana ostoksia tehdessä.Nyt toivotaan, että vanha slogan "Suosi suomalaista, käytä kotimaista" olisi edelleen kaikkien ohjenuorana ostoksia tehdessä.

Koti­mai­sen ruu­an­tuo­tan­non tär­keys on koros­tu­nut vii­me viik­koi­na Ukrai­nas­sa käy­tä­vän sodan seu­raus­ten vuok­si. Huol­to­var­muu­den tur­vaa­mi­seen on herät­ty samaan aikaan, kun maa­ta­lou­den kus­tan­nuk­set ovat nous­seet ja saa­ta­vuus hei­ken­ty­nyt. Yli-iiläi­nen maan­vil­je­li­jä Ari Kan­nia­la on huo­lis­saan kol­le­goi­den­sa kes­kuu­des­sa leviä­väs­tä luo­pu­mi­sen meiningistä.

– Monel­la tun­tuu nyt usko lop­pu­van. Vaik­ka maa­us­koa oli­si, ei se auta, jos eurot ovat lopus­sa. Nyt monel­la tilal­la kyn­nys lopet­taa on entis­tä matalampi.

Kan­nia­la ker­too, että monet vil­je­li­jät on ajet­tu tilan­tee­seen, jos­sa he miet­ti­vät jät­tä­vät­kö kevät­kyl­vöt tekemättä.

– Moni sanoo, ettei omak­si tap­piok­seen kan­na­ta kyl­vää, kun kus­tan­nuk­set ovat niin suu­ret. Jos täl­lai­nen mie­lia­la yleis­tyy, niin ensi syk­sy­nä me vas­ta pulas­sa olem­me. Kyl­lä nyt oli­si kaik­ki sie­me­net lai­tet­ta­va maa­han ja toi­vot­ta­va, että niis­tä tulee satoa. Joten­kin on jär­jes­tyt­tä­vä, että tuot­ta­jat saa­vat apu­lan­nat, polt­toai­neet ja muut kulun­sa maksettua.

Pit­kään on ollut puhet­ta, ettei elin­tar­vik­kei­den hin­to­jen nousu näy tuot­ta­jien kuk­ka­ros­sa. Tuot­ta­jien toi­veis­sa onkin, että nous­sei­ta tuo­tan­to­kus­tan­nuk­sia voi­tai­siin vii­mein siir­tää tuottajahintaan.

– Tuot­ta­jil­le­han oli­si aivan sama, mitä esi­mer­kik­si ener­gia, polt­toai­ne tai lan­noi­te mak­saa, kun­han kus­tan­nuk­set voi­si siir­tää tuot­ta­ja­hin­taan. Nyt kau­pal­la on niin pit­kät sopi­muk­set­kin, ettei se ihan nopeas­ti käy.

Lap­suu­des­taan Kan­nia­la muis­taa kam­pan­joi­ta, jois­sa keho­tet­tiin suo­si­maan suo­ma­lais­ta. Hän toi­voo, että van­ha slo­gan “Suo­si suo­ma­lais­ta, käy­tä koti­mais­ta” oli­si edel­leen kaik­kien ohjenuorana.

– Eikä se tar­koi­ta yksin ruo­kaa, vaan samal­la taval­la vaik­ka­pa vaat­tei­ta ja ken­kiä. Kulut­ta­jil­ta pitäi­si löy­tyä nykyis­tä enem­män isänmaallisuutta.

Kan­nia­la ei kui­ten­kaan syy­tä yksis­tään kulut­ta­jia ulko­maa­lai­siin tuot­tei­siin lip­su­mi­ses­ta. Kau­pas­sa suo­ma­lai­set tuot­teet ovat samas­sa rivis­sä ulko­mail­ta tuo­tu­jen hal­pa­tuot­tei­den kans­sa, ja tuot­teen alku­pe­rän sel­vit­tä­mi­nen voi olla työlästä.

– Huo­no­nä­köi­se­nä on itsel­lä­kin mones­ti kau­pas­sa han­ka­la tut­kia, mis­sä tuo­te on valmistettu.

Kan­nia­la muis­tut­taa, että Suo­mes­sa hin­to­ja nos­ta­vat myös kor­keat tuo­tan­to­kus­tan­nuk­set ja kor­kea vaatimustaso.

– Suo­mes­sa on niin kal­lis jär­jes­tel­mä, ettei tääl­lä voi teh­dä mitään hal­val­la. Sil­loin on sel­vää, että tuo­tan­to siir­tyy hal­vem­man tuo­tan­non maa­han. Esi­mer­kik­si elin­tar­vik­keil­la on erit­täin kor­kea vaa­ti­mus­ta­so ympä­ris­töys­tä­väl­li­sel­le tuo­tan­nol­le. Toi­ses­sa maas­sa vaa­ti­muk­set saman tuot­teen tuo­tan­toon voi­vat olla ihan eri­lai­set ja siten halvemmat.

Sodas­ta aiheu­tu­neet ongel­mat tuli­vat huo­noon sau­maan. Vii­me vuo­si oli Suo­mes­sa vai­kea kato­vuo­si, jon­ka takia varas­tois­sa on vil­jaa taval­lis­ta vähem­män. 60-vuo­tias Ari Kan­nia­la on vai­mon­sa Mai­jan kans­sa ehti­nyt näh­dä monen­lai­sia aiko­ja yli 40-vuo­ti­sel­la ural­laan tan­ni­la­lai­sel­la lyp­sy­kar­ja­ti­lal­la. Osto­vil­jan varas­sa ole­val­la tilal­la on totut­tu käyt­tä­mään koti­mais­ta viljaa.

– Kato­vuo­sia on ollut aiem­min­kin, mut­ta sil­loin vil­jaa on tuo­tu muu­al­ta. Nyt tilan­ne on toi­nen, kun se on Euroo­pan- ja osit­tain maailmanlaajuinen.

Pel­ler­von talous­tut­ki­mus PTT:n tuo­rees­sa ennus­tees­sa sodan vai­ku­tus­ten arvioi­daan ulot­tu­van usei­den vuo­sien ajal­le maailmanlaajuisesti.

– Suo­men maa­ta­lou­den kan­nal­ta suu­rin epä­var­muus ajoit­tuu täl­lä het­kel­lä vuo­teen 2023. Ris­ki­nä on vil­je­li­jöi­den mak­su­val­miu­den heik­ke­ne­mi­nen, tuo­tan­non vähen­tä­mi­nen tai lopet­ta­mi­nen maa­ti­loil­la, ja elin­tar­vi­keo­ma­va­rai­suu­den heik­ke­ne­mi­nen. Monil­la tiloil­la ei ole talous­pus­ku­rei­ta, jot­ka aut­tai­si­vat pahim­man yli, sanoo van­hem­pi maa­ta­lous­e­ko­no­mis­ti Päi­vi Kuja­la.

PTT:n ennus­tees­sa tode­taan, että Suo­mes­sa ja Euroo­pas­sa ruo­ka ei lopu, mut­ta glo­baa­lis­ti krii­si voi aiheut­taa ruo­ka­pu­laa ja levot­to­muuk­sia esi­mer­kik­si Lähi-idäs­sä ja Pohjois-Afrikassa.

Varau­tu­mi­sen minis­te­ri­työ­ryh­mä päät­ti vii­me vii­kol­la toi­mis­ta maa­ta­lou­den huol­to­var­muu­den tur­vaa­mi­sek­si. Koti­mai­sen ruu­an­tuo­tan­non tuke­mi­sek­si osoi­te­taan yhteen­sä noin 300 mil­joo­naa euroa. Koko­nai­suu­den luva­taan sisäl­tä­vän nopea­vai­kut­tei­sia tuki­muo­to­ja maa­ti­lo­jen mak­su­val­miu­den tuke­mi­sek­si. Nii­den lisäk­si luvas­sa on toi­mia, joil­la vauh­di­te­taan ener­giao­ma­va­rai­suu­den kas­vat­ta­mis­ta ja siir­ty­mää pois fos­sii­li­sis­ta luonnonvaroista.

Varau­tu­mi­sen minis­te­ri­työ­ryh­mä lin­ja­si kulu­val­le vuo­del­le lisä­tu­kea esi­mer­kik­si kan­sal­li­seen luon­non­hait­ta­kor­vauk­seen, sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­teen, kas­vi­huo­ne­tuo­tan­nol­le, puu­tar­ha­tuot­tei­den varas­toin­tiin, poro­ta­lou­teen ja kala­ta­lou­teen, EU:n krii­si­tu­keen ja sen täy­den­tä­mi­seen sekä ener­gia­ve­ro­jen vuo­den 2021 palau­tuk­sen lisäämiseen.

Ari Kan­nia­la tote­aa, että koti­mai­seen ruu­an­tuo­tan­non tuke­mi­seen osoi­tet­tu sum­ma kuu­los­taa isol­ta, mut­ta jaka­jia­kin on paljon.

– Käsi ojos­sa alkaa olla jo aika pal­jon porukkaa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.