Lisää läh­de­kriit­ti­syyt­tä

Pre­si­den­tin­vaa­lien ensim­mäi­nen kier­ros on nyt käy­ty ja itsel­le­ni vaa­li­päi­väs­tä teki eri­tyi­sen se, että 13-vuo­tias tyt­tä­re­ni osal­lis­tui vaa­li-illan aika­na kes­kus­te­luun ja toi mie­li­pi­teen­sä esiin. Kii­tos tyt­tä­re­ni mie­len­kiin­non herät­tä­mi­ses­tä kuu­luu uutis­toi­mis­toil­le, jot­ka teke­vät sosi­aa­li­sen median sisäl­töä poli­tii­kas­ta myös nuo­ril­le. Tun­sin ylpeyt­tä. En pel­käs­tään sik­si, että tyt­tä­re­ni on kiin­nos­tu­nut ajan­koh­tai­sis­ta asiois­ta, vaan sik­si, että hän osa­si nime­tä läh­teen­sä, joi­den poh­jal­le hän oli omat mie­li­pi­teen­sä perustanut.

Läh­de­kri­tiik­ki on asia, johon mei­dän kaik­kien tuli­si kiin­nit­tää enem­män huo­mio­ta. Mis­tä tie­to tulee ja miten sil­lä halu­taan vai­kut­taa. Nyky­päi­vä­nä aidon näköi­siä hui­jauk­sia ilme­nee niin pos­tin kuin polii­sin­kin nimis­sä ja vale­uu­ti­sia levi­te­tään eten­kin ver­kos­sa. On siis eri­tyi­sen tär­ke­ää muis­taa kysyä mis­tä tie­to on peräi­sin. Läh­de­kriit­ti­syyt­tä voi myös har­joi­tel­la. Vas­tauk­sia voi etsiä esi­mer­kik­si kysy­myk­siin: onko tie­to­läh­de uskot­ta­va? koros­tuu­ko sisäl­lös­sä vain yksi näkö­kul­ma? onko fak­ta­tie­to­jen läh­tei­tä mai­nit­tu ja mil­tä sisäl­tö näyt­tää kieliopillisesti?.

Suo­mes­sa jour­na­lis­min tila on maa­il­man­laa­jui­ses­ti luo­tet­ta­val­la poh­jal­la ja siel­lä pysyäk­seen se vaa­tii läh­de­kri­tiik­kiä. Jul­ki­sen sanan neu­vos­ton jour­na­lis­tin ohjeis­sa sano­taan, että jour­na­lis­tin on pyrit­tä­vä totuu­den­mu­kai­seen tie­don­vä­li­tyk­seen, tie­dot on tar­kas­tet­ta­va mah­dol­li­sim­man hyvin ja tie­to­läh­tei­siin on suh­tau­dut­ta­va kriit­ti­ses­ti. Kuka tahan­sa voi väit­tää mus­taa val­koi­sek­si tai kina­ta loput­to­miin sii­tä onko ihmi­nen käy­nyt kuus­sa, mut­ta luo­tet­ta­va tie­to­läh­de perus­te­lee kan­tan­sa ja ker­too mihin fak­toi­hin väi­te perus­tuu. Meil­lä toi­mit­ta­jil­la on vas­tuu tuot­taa fak­ta­poh­jais­ta tie­toa kan­sal­le ja luo­tet­ta­va jour­na­lis­mi on myös demo­kra­tian eli­neh­to. Sik­si mekin ker­rom­me artik­ke­leis­sam­me, mis­tä tie­tom­me ovat peräisin.

Anu Kaup­pi­la

anu.kauppila@rantapohja.fi