Jyrää­kö Oulu aluevaltuustossa?

Onnek­si olkoon kaik­ki alue­vaa­leis­sa ehdol­la olleet ja toki eri­tyi­ses­ti vali­tut. Olit­te arvok­kaal­la asial­la eli muka­na toteut­ta­mas­sa suo­ma­lais­ta demo­kra­ti­aa. Ja kii­tos myös meil­le äänes­tä­jil­le, jot­ka emme tosin innos­tu­neet näis­tä ensi ker­taa jär­jes­te­tyis­tä vaa­leis­ta niin pal­jon kuin oli­si ehkä toi­vot­tu. Äänes­tys­pro­sent­ti nousi kui­ten­kin lähem­mäs viit­tä­kym­men­tä eikä luku alka­nut pahim­pien ennus­tei­den mukai­ses­ti kol­mo­sel­la. Me äänes­tä­jät­kin olim­me muka­na toteut­ta­mas­sa suo­ma­lais­ta kansanvaltaa.

Alu­eel­li­ses­ti tar­kas­tel­len Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een päät­tä­jis­tä 47 pro­sent­tia eli lähes puo­let on kir­joil­la Oulus­sa. Näh­tä­väk­si jää se, saa­vat­ko pie­nem­pien kun­tien edus­ta­jat ään­tään kuu­lu­viin pää­tök­sen­teos­sa vai jyrää­kö Oulu. Vai osa­taan­ko uudes­sa pää­tö­se­li­mes­sä ottaa kui­ten­kin huo­mioon koko hyvinvointialue.

Ran­ta­poh­jan levik­kia­lu­eel­ta ehdok­kai­ta pää­si Oulun puo­lel­ta alue­val­tuus­toon mel­ko muka­va mää­rä, mut­ta Iil­le ei käy­nyt näin hyvin. Noin 10 000 asuk­kaan Iis­tä ei ole yhtään edus­ta­jaa alue­val­tuus­tos­sa, kun monis­ta asu­kas­mää­räl­tään pie­nem­mis­tä­kin kun­nis­ta hei­tä on, ja jois­tain jopa kak­sin kap­pa­lein. Ken­ties niis­sä äänes­tä­jät ovat ymmär­tä­neet ään­ten keskittämisen.

Laki sää­tää pal­jos­sa sitä, mitä pal­ve­lu­ja hyvin­voin­tia­luei­den on kan­sa­lai­sil­le tar­jot­ta­va, ja rahoi­tus­kin tulee pää­osin val­tiol­ta. Luvut ovat joka tapauk­ses­sa mit­ta­via Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin. Vuo­den 2023 alus­ta var­si­nai­ses­ti toi­min­tan­sa aloit­ta­va hyvin­voin­tia­lue pal­ve­lee noin 413 000 asu­kas­ta. Sen bud­jet­ti on lähes 1,6 mil­jar­dia euroa. Työn­te­ki­jöi­tä on 17 000–18 000.

Nyt vali­tun alue­val­tuus­ton kausi kes­tää seu­raa­viin kun­ta­vaa­lei­hin eli vuo­teen 2025 saak­ka. Voi arvioi­da että alue­val­tuus­tol­la ja sen valit­se­mal­la alue­hal­li­tuk­sel­la tulee riit­tä­mään hur­jas­ti töi­tä jo pel­käs­tään sii­nä, että esi­mer­kik­si hyvin­voin­tia­lu­een raken­teet ja toi­min­ta­pe­ri­aat­teet saa­daan koot­tua toi­mi­vak­si ja ylei­ses­ti hyväk­sy­tyk­si kokonaisuudeksi.