Toi­mit­ta­jal­ta: Lii­an kil­tit nuoret

Van­hem­mil­la ikä­luo­kil­la on ollut ikiai­kai­nen oikeus arvos­tel­la oman ja naa­pu­rin­kin nuo­ri­son teke­mi­siä. Nuo­ri­so on van­hem­pien suku­pol­vien mie­les­tä ollut aina kiih­dyt­tä­mäs­sä maa­il­man mat­kaa koh­ti lop­pu­aan. Sitä on teh­ty yli kor­van kas­va­neil­la hiuk­sil­la, tyt­tö­jen housu­jen käy­töl­lä, kes­kio­luel­la, tupa­koin­nil­la, lii­an lyhyil­lä hameil­la, syl­jes­ke­lyl­lä, mopoi­lul­la, meik­kaa­mi­sel­la, äänek­kääl­lä musii­kil­la ja puheel­la, vää­ril­lä urhei­lu­la­jeil­la ja eri­tyi­ses­ti aivan vää­ril­lä mie­li­pi­teil­lä. Luul­ta­vas­ti ensim­mäi­set luo­la­maa­lauk­sien teki­jät­kin sai­vat kovaa kri­tiik­kiä neli­kymp­pi­sel­tä suvun taatalta.

Juu­ri nyt näyt­tää Suo­mes­sa sil­tä, että tämä van­hem­man väen ajan­vie­te, nuo­ri­son arvos­te­lu, on hii­pu­maan päin. Ja se on tie­tys­ti nuo­ri­son vika. Vii­mei­sim­mät tut­ki­muk­set nimit­täin ker­to­vat, että nyky­nuo­ret elä­vät pal­jon siis­tim­pää ja kil­tim­pää nuo­ruut­ta kuin vanhempansa.

Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin lai­tok­sen kou­lu­lai­sil­le teke­män kyse­ly­tut­ki­muk­sen tulok­siin kuu­luu esi­mer­kik­si se, että nyky­nuo­ret käyt­tä­vät alko­ho­lia pal­jon vähem­män kuin pari­kym­men­tä vuot­ta sit­ten nuo­ruut­taan elä­neet. Nyky-yhdek­säs­luok­ka­lai­sis­ta kän­niä oli kokeil­lut joka nel­jäs, kun pari­kym­men­tä vuot­ta sit­ten sen oli koke­nut joka toinen.

Nyky­nuo­ret eivät myös­kään tap­pe­le tai varas­ta samas­sa mää­rin kuin ikä­to­ve­rin­sa kym­me­nen tai pari­kym­men­tä vuot­ta sitten.

Pitäi­si­kö täs­sä van­hem­man sedän jo alkaa huo­les­tua nuo­ri­son lii­as­ta kilt­tey­des­tä. Nuo­ruu­teen pitäi­si kyl­lä kuu­lua tilk­ka kapi­nal­li­suut­ta. Auk­to­ri­teet­tien kysee­na­lais­ta­mi­nen eri ilmen­ty­mi­neen on aina ollut osa nuor­ten kas­vu­pro­ses­sia. Ja lop­pu­jen lopuk­si se on teh­nyt hyvää myös auktoriteeteille.

Voi kysyä ovat­ko some, digi­lait­teet ja ‑pelit nujer­ta­neet nyky­nuo­ril­ta tah­don kysee­na­lais­taa edel­lis­ten suku­pol­vien teke­mi­siä. Todel­li­sen maa­il­man asiat eivät kos­ke­ta nuor­ta, jon­ka pää täyt­tyy pelien ja somen vyö­rys­tä. Vai ovat­ko kilt­teys ja siis­teys nyky­nuor­ten tren­di­va­lin­ta, jol­la he koet­ta­vat vas­ta­ta maa­il­man vaatimuksiin.

Pek­ka Keväjärvi