Oulun alu­eel­la 23 ennak­ko­ää­nes­tys­paik­kaa, Ran­ta­poh­jan alu­eel­la kuusi

Edus­kun­ta­vaa­lien ennak­ko­ää­nes­tys alkaa kes­ki­viik­ko­na 22. maa­lis­kuu­ta ja päät­tyy tiis­tai­na 28.3. Ennak­ko­ää­nes­tys on mah­dol­lis­ta Oulun kau­pun­gin alu­eel­la 23 pai­kas­sa. Oulun poh­jois­puo­lel­la Ran­ta­poh­jan alu­eel­la äänes­tys­paik­ko­ja on kuusi. Ennak­koon äänes­tää voi mis­sä tahan­sa ylei­ses­sä ennakkoäänestyspaikassa. 

Lue lisää

Las­sen Metal­li on kas­va­nut auto­tal­li­fir­mas­ta isok­si metal­lia­lan yritykseksi

Sii­tä tulee nyt 43 vuot­ta, kun Mer­vi Yli­kär­pän isä Lau­ri Pel­ko­nen perus­ti Las­sen Metal­lin auto­tal­liin­sa Väli­ky­län ja Kor­ven­ky­län raja­mail­le. Yli­kärp­pä on luot­san­nut yri­tys­tä mie­hen­sä Ilpo Yli­kär­pän kans­sa jo vuo­des­ta 1997. Muka­na yri­tyk­sen toi­min­nas­sa on paris­kun­nan poi­ka Her­man­ni Yli­kärp­pä. Myös tytär Hen­riik­ka Yli­kärp­pä on ollut ajoit­tain Las­sen Metal­lin palkkalistoilla. 


Palo­kun­ta har­joit­te­li savusu­kel­lus­ta Ran­ta­poh­jan van­hois­sa toimitiloissa

Ran­ta­poh­jan käy­tös­tä pois­te­tun Huvi­po­lun kiin­teis­tön pihal­le park­kee­ra­tut paloau­tot ja sisä­ti­lois­ta nouse­va savu herät­ti­vät monien hau­ki­pu­taa­lais­ten huo­mion viik­ko sit­ten tiis­tai­na. Tuli­pa­lon sijaan kysees­sä oli kui­ten­kin Hau­ki­pu­taan palo­kun­nan savusu­kel­lus­har­joi­tus, jol­lai­seen palo­lai­tok­sen hen­ki­lös­tö kokoon­tuu kol­mes­ti vuodessa.



Pilk­kiop­pia suo­raan mestarilta

Tiis­tai­na Ran­ta­kes­ti­län sata­ma-altaas­sa on kes­kit­ty­nyt tun­nel­ma. Vii­ti­sen­tois­ta pien­tä pilk­ki­jää istuu avan­to­jen äärel­lä ja odot­taa kalan tart­tu­van syöt­tiin. Käyn­nis­sä on Iin kun­nan ja Iin kala­mies­ten yhteis­työs­sä jär­jes­tä­mä hiih­to­lo­man pilk­ki­ta­pah­tu­ma. Iin kala­mies­ten jäse­nis­tö on opas­ta­nut lap­sia ja nuo­ria pilk­ki­mi­sen saloi­hin, ja nyt opit on lai­tet­tu testiin.


Alu­eel­li­sis­ta toi­min­ta­ra­hois­ta pää­tök­set. 10 pro­sent­tia nipis­tet­tiin vie­lä kai­kis­ta loppusummista

Oulun kau­pun­gin lähi­de­mo­kra­tia­toi­mi­kun­ta päät­ti yhtei­sö­toi­min­nan alu­eel­lis­ten toi­min­ta­ra­ho­jen jaos­ta kokouk­ses­saan hel­mi­kuun lopul­la. Pää­tök­set teh­tiin esi­tys­ten poh­jal­ta, jot­ka oli sor­vat­tu alu­eel­li­sis­sa asu­ka­sil­lois­sa. Kai­kis­ta hyväk­syt­ty­jen esi­tys­ten lop­pusum­mas­ta nipis­tet­tiin lopul­ta vie­lä 10 pro­sent­tia asias­ta teh­dyn lin­jauk­sen mukai­ses­ti. Leik­kauk­sis­ta ker­ty­vä koko­nais­sum­ma koh­den­ne­taan lähi­de­mo­kra­tia­toi­mi­kun­nan myön­tä­miin lop­pu­vuo­den koh­dea­vus­tuk­siin koko alueella.


Pak­ka­nen ei hidas­ta­nut kuutamohiihtäjiä

Yli-Olha­vas­sa hiih­det­tiin tiis­tai-ilta­na jo perin­teek­si muo­dos­tu­nut kuu­ta­mo­hiih­to. Iltaa myö­ten kiris­ty­nyt pak­ka­nen ei kar­kot­ta­nut kaik­kia hiih­tä­jiä, ja tun­nel­mal­li­ses­ti ulko­tu­lil­la valais­tul­le rei­til­le saa­pui­kin noin 40 hiih­tä­jää ja kävelijää.


Suo­ma­lai­nen maa­ta­lous­po­li­tiik­ka kai­paa uudistamista

Maa­ta­lous on vii­me vuo­det koh­dan­nut krii­sin toi­sen­sa jäl­keen. Mil­loin krii­si on joh­tu­nut poik­keuk­sel­li­sis­ta sää­olo­suh­teis­ta, mil­loin sodan myö­tä kal­lis­tu­neis­ta tuo­tan­to­pa­nok­sis­ta. Samal­la tilo­jen krii­sin­sie­to­ky­kyä on hei­ken­tä­nyt pit­kään jat­ku­nut alhai­nen kannattavuus.


Hiih­to­me­nes­tys­tä alu­een nuorille

Vii­kon­lop­pu­na käy­tiin Hopea­som­man lop­pu­kil­pai­lut Lah­des­sa 3.–5.3. Siel­lä tuli jäl­leen hie­noa menes­tys­tä iiläi­sil­le hiih­tä­jil­le sekä jää­li­läi­sel­le Matias Lato­maal­le. Per­jan­tai­na kisat­tiin sprin­teis­sä, jos­sa Iin hiih­to­seu­raa edus­ta­vat Saa­ga Pesä­maa oli N14- sar­jan kar­sin­nas­sa 17. sekä Oona Pesä­maa pari vuot­ta nuo­rem­pa­na samas­sa sar­jas­sa 61. Saa­gan mat­ka ete­ni kar­sin­nois­ta aina semi­fi­naa­liin saak­ka ja lop­pu­tu­lok­se­na oli 10.sija elä­män ensim­mäi­ses­sä sprin­tis­sä. Tyt­tö­jen sar­jas­sa kisa­si per­jan­tai­na hui­keat 147 kilpailijaa.


Sääs­ken­har­jun suun­ni­tel­lul­le kier­to­ta­lous­kes­kit­ty­mäl­le hae­taan ympäristölupaa

GRK Suo­mi Oy hakee ympä­ris­tö­lu­paa jät­tei­den vas­taan­ot­toon, käsit­te­lyyn, väli­va­ras­toin­tiin ja hyö­dyn­tä­mi­seen Poh­jois-Iin Sääs­ken­har­jul­le. Sääs­ken­har­ju sijait­see lähel­lä kun­nan sul­jet­tua kaa­to­paik­ka-aluet­ta, ja sen alu­eel­le tavoi­tel­laan kier­to­ta­lous­kes­kit­ty­mää kun­nan elin­kei­no-ohjel­man mukaisesti.