Porocup tuo Yli-Iihin säpi­nää – Usei­ta pai­kal­li­sia kus­ke­ja näh­dään 11.–12.3. Kie­ri­kin kilparadalla

Jo jou­lu­kuus­sa alkoi­vat tal­koo­työ suol­la Kie­ri­kis­sä, kun Porocu­pin val­mis­te­lut käyn­nis­tyi­vät. Tuol­loin alet­tiin suol­le pol­kea rataa, jota on sen jäl­keen työs­tet­ty kel­koil­la ja mön­ki­jöil­lä, sit­tem­min myös trak­to­rein ja latu­ko­nein. Radal­le on raken­net­tu aitaa ja monen­lai­sia kisa­ra­ken­nel­mia nousee pai­kal­le ennen cup-tapahtumaa. 

Lue lisää

Val­ta­kun­nan Viral­lis­ta Kylä­hul­lua etsi­tään jälleen

Val­ta­kun­nan Viral­li­sen Kylä­hul­lun tit­te­li on tul­lut aika luo­vut­taa eteen­päin. Tit­te­liä kah­den vuo­den ajan kan­ta­nut iiläi­nen Ani­ta Sie­vä­nen julis­ti maa­nan­tai­na Val­ta­kun­nan Viral­li­sen Kylä­hul­lun hakua­jan alka­neek­si maa­il­man­laa­jui­ses­sa leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa, joka toi­mi­tet­tiin live­lä­he­tyk­se­nä Museo­kah­vi­la Huilingista.



Apu­ra­ho­ja väli­nei­siin tai näyttelykustannuksiin

Val­to Per­nun Sää­tiö jakaa vuo­sit­tain tai­tei­li­joil­le apu­ra­ho­ja, jot­ka tänä vuon­na luo­vu­tet­tiin saa­jil­leen Vil­la Kaup­pi­lan tilois­sa päi­vä­nä, jol­loin oli kulu­nut tasan 37 vuot­ta Val­to Per­nun kuo­le­mas­ta. Sää­tiö perus­tet­tiin paria vuot­ta myö­hem­min, ja alus­ta läh­tien tai­teen vaa­li­mi­nen sekä koti­seu­tu­työn tuke­mi­nen ovat kuu­lu­neet sää­tiön teh­tä­viin, kuten Val­to itse tes­ta­men­tis­saan mää­rä­si. Toi­nen Val­tol­le tär­keä asia oli­vat koti­ti­lan met­sät, joi­den hak­kaa­mi­sen hän kiel­si. Perus­tus­vai­hees­sa sää­ti­öön nimet­tiin tai­de­asian­tun­ti­jak­si Kai­ja Elo ja met­sä­asian­tun­ti­jak­si Eero Ala­raa­sak­ka, jot­ka nykyi­sin ovat­kin sen ainoat alku­pe­räis­jä­se­net. Teh­tä­vään­sä tai­teen vaa­li­ja­na sää­tiö toteut­taa muun muas­sa juu­ri jaka­mal­la tai­tei­li­joil­le apu­ra­ho­ja, joi­ta täl­lä ker­taa sai nel­jä tai­tei­li­jaa, kii­min­ki­läi­nen Pau­la Hak­ka­rai­nen ja hau­ki­pu­taa­lai­nen Tep­po Tirk­ko­nen sekä iiläi­set San­na Koi­vis­to ja Vesa-Pek­ka Vei­jo­la.




Pot­ter-tapah­tu­ma oli menestys

Har­ry Pot­ter –tee­ma sai kii­min­ki­läis­lap­set ja ‑nuo­ret liik­keel­le. Syke-talon tai­ka­sau­va­pa­jaan, ennus­ta­jal­le, askar­te­luun ja muu­hun aihee­seen kuu­lu­vaan tutus­tui jopa 500 kävijää. 


Kak­si päi­vää kau­ka­lo­pal­loa aamus­ta iltaan

Kau­ka­lo­pal­lon Yli-Ii Cupin kym­men­vuo­tis­juh­la­tur­naus pol­kais­tiin käyn­tiin har­ras­te­sar­jan otte­luil­la var­hain lau­an­tai­aa­mu­na Yli-Iin kou­lul­la, mis­sä pelaa­jia odot­ti Juha Päk­ki­län vii­mei­sen pääl­le kun­nos­ta­ma kau­ka­lo silei­ne jäi­neen. Tur­naus avat­tiin viral­li­ses­ti ilta­päi­vän aluk­si Kuja­Jus­sit-jouk­ku­een kajaut­ta­mal­la met­sä­työ- ja savot­ta­pe­rin­net­tä sekä puu­laa­kiur­hei­lua kun­nioit­ta­val­la Lapin jen­kal­la, joka komeas­ti soi­den pal­jas­ti jouk­ku­een pelaa­jien ole­van myös laulumiehiä.


Päät­tä­jäl­tä: Tuliai­sia Ruotsista

Maa­il­mal­la myl­ler­rys jat­kuu. Suur­val­to­jen mit­te­löi­tä seu­ra­taan sil­mä tark­ka­na, sota Ukrai­nas­sa jat­kuu kuu­kau­des­ta toi­seen, inflaa­tio kiih­tyy ja odo­tam­me edel­leen soti­las­liit­to NATO jäse­nyyt­tä. Asioi­ta, joi­hin koti­soh­val­ta on vai­kea vai­kut­taa. Siis­pä kes­ki­ty­tään lähei­sim­piin aiheisiin.


Har­taus­kir­joi­tus: Rukous ja usko

Moni meis­tä muis­taa lap­suu­des­taan ja nuo­ruu­des­taan eri­lai­sia rukouk­sia. Minul­la on jää­nyt eri­tyi­ses­ti mie­leen ilta­ru­kous, Levol­le las­ken, Luo­ja­ni, joka toi tur­val­li­suut­ta nuk­ku­maan aset­tues­sa. Ala-asteel­ta muis­tan yhteen ääneen lausut­ta­van ruo­ka­ru­kouk­sen ja Isä meidän-rukouksen. 

Ensi sun­nun­tai­na kirk­ko­vuo­den aihee­na on rukous ja usko. Ne liit­ty­vät vah­vas­ti toi­siin­sa: rukous on sydä­men puhet­ta ja huo­kaus­ta Juma­lan puo­leen ja uskoa sii­hen, että Juma­la kuu­lee ja voi aut­taa. Usko taas näkyy sii­nä, että ihmi­nen luot­taa Juma­laan ja halu­aa kään­tyä hänen puo­leen­sa. Täs­tä mai­ni­taan psal­mis­sa­kin: ”Sinun puo­lee­si, Her­ra, minä kään­nyn. Juma­la­ni, sinun apuusi minä luo­tan.” (Ps. 25:6) Rukouk­ses­sa voi ker­toa Juma­lal­le elä­män surut, ilot ja kii­tok­sen aiheet tai pyy­tää apua, kun elä­mäs­sä on vaikeuksia.