Nuor­ten mie­li­pi­de­kir­joi­tus kas­vi­huo­neil­miös­tä: Hyvät kansalaiset!

Kas­vi­huo­neil­miön voi­mis­tu­mi­sen eli ilmas­ton­muu­tok­sen seu­rauk­se­na ilmas­to läm­pe­nee. Kas­vi­huo­neil­miö on ilmiö, joka mah­dol­lis­taa elä­män maa­pal­lol­la. Ihmi­sen voi­mis­ta­ma kas­vi­huo­neil­miö voi kui­ten­kin lopul­ta tuho­ta maapallon.

Ilmas­ton­muu­tok­sel­le on teh­tä­vä jotain. Jokai­sen ihmi­sen oli­si hyvä puut­tua sii­hen. Sään ääri-ilmiöt yleis­ty­vät maa­il­mal­la ja nii­den seu­rauk­se­na elä­mi­nen maa­pal­lol­la vai­keu­tuu. Moni ihmi­nen menet­tää kotin­sa muun muas­sa hir­mu­myrs­kyis­sä. Mil­tä sinus­ta tun­tui­si, jos sinun koti­si jäi­si esi­mer­kik­si tul­van alle?

Tääl­lä Suo­mes­sa­kin näkyy merk­ke­jä ilmas­ton­muu­tok­ses­ta. Esi­mer­kik­si tal­vet lyhe­ne­vät ja kesät läm­pe­ne­vät huo­mat­ta­vas­ti. Vii­me­ke­sä­nä Suo­mes­sa läm­pö­as­teet kävi­vät jopa nel­jäs­sä­kym­me­nes­sä. Vii­me syk­sy­nä haas­tat­te­lim­me kou­lum­me oppi­lai­ta ja hen­ki­lö­kun­taa. Suu­rin osa oli huo­les­tu­nut ilmas­ton­muu­tok­ses­ta ja lähes kaik­kien mie­les­tä sii­hen pitää puuttua.

Väi­tät­kö ettei ilmas­ton­muu­tos ole todel­li­nen? Mis­tä yleis­ty­vät sään ääri-ilmiöt sit­ten joh­tu­vat? Vaik­ka ilmas­to luon­nol­li­ses­ti muut­tuu­kin koko ajan, se on vii­me vuo­si­kym­me­ni­nä läm­men­nyt radi­kaa­li­ses­ti ja läm­pö­käy­ris­sä sen huo­maa todel­la hel­pos­ti. Vuon­na 1960 maa­pal­lon kes­ki­läm­pö­ti­la oli hie­man alle 0°C ja se on nous­sut mel­ko tasai­ses­ti vuo­teen 2010 asti. Vuon­na 2010 läm­pö­ti­la on kui­ten­kin alka­nut nouse­maan jyrkästi.

Mut­ta pai­koit­tain läm­pö­ti­la on las­ke­nut nor­maa­lia alem­mas! Niin on, mut­ta sää ja ilmas­to ovat eri asia. Läm­pö­ti­lan het­kit­täi­nen las­ke­mi­nen on vain yksi esi­merk­ki ilmas­ton­muu­tok­sen seu­rauk­sis­ta sään ääri-ilmiönä.

Suo­ma­lai­sen kes­ki­mää­räi­nen hii­li­ja­lan­jäl­ki on noin 10 000 kg CO₂e vuo­des­sa. Hii­li­ja­lan­jäl­jel­lä mita­taan, kuin­ka pal­jon jokin syn­nyt­tää kas­vi­huo­ne­kaa­su­ja. Tavoit­tee­na on las­kea vuo­den hii­li­ja­lan­jäl­ki 1 500 kg CO₂e vuo­teen 2050 mennessä.

Mitä me sit­ten voim­me teh­dä? Vähen­tää hii­li­ja­lan­jäl­keäm­me elä­mäl­lä eko­lo­gi­sem­min. Voit esi­mer­kik­si las­kea koti­si läm­pö­ti­laa yhdel­lä asteel­la, vähen­tää läm­pi­män veden käyt­töä ja kulut­taa vas­tuul­li­sem­min miet­ti­mäl­lä mitä todel­la tar­vit­set ja mitä et. Jokai­sel­le löy­tyy oma tapa vai­kut­taa. Jos ei ilmas­ton, niin sit­ten rahan takia!

Ruut Hau­ru ja Vil­ja Kivi­rin­ta, Ala­ky­län kou­lu, 6 lk