Päät­tä­jäl­tä: Hyvä juo­ma­ve­si, vält­tä­mät­tö­myys­pal­ve­lu ja arvovalinta

Aila Paa­so.

Ii on niit­tä­nyt mai­net­ta ja kun­ni­aa kes­tä­vän kehi­tyk­sen saral­la. Olem­me edel­lä­kä­vi­jöi­tä mones­sa. Vuo­sien myö­tä on panos­tet­tu mm. tuu­li­voi­maan, joka tuot­taa pääs­tö­tön­tä ener­gi­aa, lisä­tu­lo­ja maa­no­mis­ta­jil­le ja vero­tu­lo­ja kun­nal­le. Hyvä niin, tiet­tyyn rajaan saak­ka. Mut­ta olem­me­ko val­miit lisää­mään tuu­li­voi­maa myös 8 000 asuk­kaan juo­ma­ve­den kustannuksella?

Vai tar­koit­tai­si­ko edel­lä­kä­vi­jyys täs­sä tilan­tees­sa pikem­min­kin panos­ta­mis­ta EU:n uuden juo­ma­ve­si­di­rek­tii­vin tavoit­tei­den toi­meen­pa­noon ja poh­ja­ve­sien suojeluun?

Uusi vesi­di­rek­tii­vi hyväk­syt­tiin EU:ssa 12.1.2021, täy­tän­töön­pa­no ete­nee ja lain­sää­dän­tö­muu­tok­set tule­vat kan­sal­li­sel­la tasol­la voi­maan tam­mi­kuus­sa 2023. Talous­ve­den laa­dun val­von­nan tulee perus­tua veden­tuo­tan­to­ket­jun kaik­kien osien sys­te­maat­ti­seen ris­ki­nar­vioin­tiin ja ris­kien hal­lin­taan. Talous­ve­den ottoon, käsit­te­lyyn ja toi­mit­ta­mi­seen liit­ty­vien ris­kien lisäk­si direk­tii­vi edel­lyt­tää entis­tä parem­paa yhteis­työ­tä pin­ta- ja poh­ja­ve­sien suo­je­le­mi­sek­si teh­tä­vän työn kanssa.

Vesien­hoi­dos­sa kerät­tä­vät tie­dot, kuten poh­ja- ja pin­ta­ve­si­muo­dos­tu­mien tila, ihmis­toi­min­nan vai­ku­tuk­set, toi­mi­tus­ket­juun liit­ty­vien ris­kien arvioin­ti sekä talous­ve­den laa­dun val­von­ta nivo­taan koko­nai­suu­dek­si. Täs­sä työs­sä apu­na toi­mi­si poh­ja­ve­sia­luei­den suo­je­lusuun­ni­tel­ma. Iin vih­rei­den val­tuus­to­ryh­mä teki asias­ta val­tuus­toa­loit­teen 16.8.2021 ja sai vas­tauk­sek­si, ettei Iin kun­ta resurs­sien puut­tees­sa, tois­tai­sek­si ryh­dy laa­ti­maan poh­ja­ve­sien suo­je­lusuun­ni­tel­maa. Kokouk­ses­saan 28.2.2022 kun­nan­val­tuus­to onnek­si kui­ten­kin päät­ti kun­nan­hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä, että Vesi­lii­ke­lai­tos yhteis­työs­sä Mic­ro­po­lik­sen vesi­asian­tun­ti­joi­den kans­sa val­mis­te­lee rahoi­tus­ha­ke­muk­sen ELY:n vuo­den 2022 syk­syl­lä jär­jes­tet­tä­vään han­ke­ha­kuun poh­ja­ve­sien suo­je­lusuun­ni­tel­man tekemiseen.

Täs­tä huo­li­mat­ta synk­kiä pil­viä lei­jai­lee ete­läi­sen Iin poh­ja­ve­sia­lu­een yllä. Tuu­li­voi­ma­toi­mi­jat suun­nit­te­le­vat kaik­ki­aan 16 voi­ma­lan raken­ta­mis­ta alu­eel­le, jos­sa on 7 luo­ki­tel­tua poh­ja­ve­sia­luet­ta vie­ri vie­res­sä. Oulun yli­opis­ton Geo­fy­sii­kan lai­tos on 1970- ja 1980-luvuil­la teh­nyt alu­eel­la geo­fy­si­kaa­li­sia, säh­kö­mag­neet­ti­sia mit­tauk­sia, eril­li­siä luo­tauk­sia ja Geo­lo­gian tut­ki­mus­kes­kus myös mata­la­len­to­mit­tauk­sia. Tulok­set osoit­ti­vat alu­een ole­van pii­lo­har­ju­jen muo­dos­ta­ma usei­ta kym­me­niä neliö­ki­lo­met­re­jä laa­ja, yhte­näi­nen alue, jos­sa kor­keus­vaih­te­lut ovat vähäisiä.

Luo­ki­tel­tu­jen poh­ja­ve­sia­luei­den välis­sä on lukui­sia poh­ja­ve­si­lam­pia, mikä osoit­taa osal­taan alu­een ole­van erit­täin haa­voit­tu­va. Jos alu­eel­le pää­see vie­rai­ta ainei­ta, ne leviä­vät het­kes­sä kent­tä­nä poh­ja­ve­teen. Tuu­li­voi­ma­puis­to­jen raken­ta­mi­sen ris­kit ovat sik­si mm. Teu­vo Per­nun (geo­fyy­sik­ko, eme­ri­tus) mukaan suuret.

Poh­ja­ve­sia­luei­ta kos­ke­vas­sa val­tuus­toa­loit­tees­sam­me esi­tim­me, että ennen perus­teel­li­sen suo­je­lusuun­ni­tel­man laa­ti­mis­ta ete­läi­sel­le poh­ja­ve­sia­lu­eel­le ei tule osoit­taa tuu­li­voi­ma­puis­to­jen raken­ta­mis­ta, esim. Kova­sin­kan­gas. Kun­nan­val­tuus­tol­le annet­tiin 28.2.2022 aloit­tee­seem­me liit­tyen tie­dok­si, että Kova­sin­kan­kaan tuu­li­voi­ma­puis­ton yleis­kaa­van hyväksyminen/puiston raken­ta­mi­nen rat­kais­taan kaa­vas­ta laki­sää­tei­sen kuu­le­mi­sen perus­teel­la saa­ta­vien lausun­to­jen ja mie­li­pi­tei­den perusteella.

Toi­sen tuu­li­voi­ma­toi­mi­jan osal­ta Iin kun­nan­hal­li­tus kokouk­ses­saan 17.1.2022 päät­ti yksi­mie­li­ses­ti palaut­taa Myrs­ky Ener­gia OY:n kaa­voi­tus­aloit­teen tuu­li­voi­mao­say­leis­kaa­van laa­ti­mi­sek­si Iin Ete­lä­suon ja Tal­vi­suon alueil­le val­mis­te­luun odot­ta­maan maa­kun­ta­kaa­van ja kun­nan stra­te­gi­sen yleis­kaa­van valmistumista.

Näh­tä­väk­si jää miten käy kaa­va­pro­ses­sien, juo­ma­ve­si­di­rek­tii­vin toi­meen­pa­non, poh­ja­ve­sia­luei­den suo­je­lusuun­ni­tel­man laa­ti­mi­sen ja tuu­li­voi­ma­toi­mi­joi­den visioi­den kil­pa­juok­sun. Halu­taan­ko estää tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen ete­läi­sen Iin yhte­näi­sel­le poh­ja­ve­sia­lu­eel­le ja samal­la tur­va­ta vält­tä­mät­tö­myys­pal­ve­lu, iiläis­ten hyvä juo­ma­ve­si myös tule­vai­suu­des­sa? Kyse on vii­me kädes­sä jokai­sen päät­tä­jän arvovalinnasta.

Aila Paa­so, Iin kun­nan­val­tuu­tet­tu, Vih­reät (sit.)