Oulun­kaa­ren sote-lausun­to nos­taa esil­le aluei­den erityispiirteet

Oulun­kaa­ri on anta­nut oman lausun­ton­sa lakis­esi­tyk­seen, joka kos­kee sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pelas­tus­toi­men jär­jes­tä­mis­tä kos­ke­vaa uudis­tus­ta. Lausun­nos­sa huo­mio­ta on kiin­ni­tet­ty eri­tyi­ses­ti tar­ve­pe­rus­tai­seen rahoi­tus­mal­liin, eri aluei­den eri­tyis­piir­tei­den huo­mioi­mi­seen sekä panos­ta­mi­seen säh­köi­siin palveluihin. 

– Uudis­tus on nyt erit­täin tär­keä saa­da eteen­päin myös Oulun­kaa­ren kun­tien näkö­kul­mas­ta. Täl­lä taval­la pys­ty­tään var­mis­ta­maan kun­tien talou­del­lis­ta kan­to­ky­kyä ja kun­ta­lais­ten yhden­ver­tai­set oikeu­det saa­da pal­ve­lui­ta. Maa­kun­tien käyn­nis­ty­mi­sen aika­tau­lu on tiuk­ka, mut­ta muu­tos­ten vält­tä­mät­tö­myy­den takia se on kan­na­tet­ta­va, tote­aa kun­tayh­ty­män joh­ta­ja Lee­na Pimperi-Koivisto.

Monia edel­li­seen uudis­tuk­seen sisäl­ty­nei­tä ongel­mia on uudes­sa lakieh­do­tuk­ses­sa kor­jat­tu, ja Oulun­kaa­ri pitää uudis­tus­ta läh­tö­koh­tai­ses­ti kan­na­tet­ta­va­na. Tar­ve­pe­rus­tai­nen rahoi­tus­mal­li, jos­sa resurs­se­ja koh­den­ne­taan nii­tä eni­ten tar­vit­se­vil­le alueil­le, näh­dään oikea­na, vaik­ka sii­hen liit­tyy myös kysymysmerkkejä.

– Tar­ve­pe­rus­tai­nen rahoi­tus­mal­li lisää yhden­ver­tai­suut­ta, sil­lä se mah­dol­lis­taa laa­duk­kai­den pal­ve­lui­den tar­joa­mi­sen myös esi­mer­kik­si Oulun­kaa­ren tyyp­pi­sis­sä kun­nis­sa, jois­sa sai­ras­ta­vuus ja väes­tön ikään­ty­mi­nen ovat kor­keal­la tasol­la. Rahoi­tuk­sen osal­ta huo­li koh­dis­tuu muun muas­sa rahoi­tuk­sen riit­tä­vyy­teen ensim­mäi­si­nä vuo­si­na, muu­tos­kus­tan­nuk­siin, palk­ko­jen har­mo­ni­soin­tiin ja inves­toin­tien rahoit­ta­mi­seen, sanoo Lee­na Pimperi-Koivisto.

Uuden lakie­si­tyk­sen mah­dol­lis­ta­ma moni­tuot­ta­ja­mal­li näh­dään Oulun­kaa­rel­la pää­osin toi­mi­va­na, ja moni­tuot­ta­juut­ta tar­vi­taan alu­eel­la jat­kos­sa­kin. Lausun­nos­sa nos­te­taan kui­ten­kin esil­le, että maa­kun­ta­jär­jes­tä­jäl­lä on olta­va mah­dol­li­suus mää­ri­tel­lä moni­tuot­ta­juu­den muo­dot ja laa­juus maa­kun­nas­sa eri aluei­den erot huo­mioi­den. Myös yhteis­yri­tys Mehi­läi­nen Län­si-Poh­jan ulkois­tus­so­pi­muk­seen liit­ty­vät kysy­myk­set on rat­kais­ta­va osa­na laki­uu­dis­tus­ta. Tär­keä­nä Oulun­kaa­rel­la näh­dään myös maa­kun­ta­ra­jo­jen yli mah­dol­lis­tu­va yhteis­työ, jon­ka eri­tyi­ses­ti Simon kun­ta nos­taa lausun­nos­sa esil­le ja jos­ta Oulun­kaa­rel­la on hyvät kokemukset.

– Uudis­tuk­sen myö­tä on mah­dol­lis­ta kehit­tää uuden­lai­sia mal­le­ja esi­mer­kik­si kotiin vie­tä­viin pal­ve­lui­hin liit­tyen. Ensi­hoi­don kyt­ke­mi­nen osak­si sote-pal­ve­lu­ja on tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta, ja lisäk­si tar­vi­taan uusia raken­tei­ta ja toi­min­ta­mal­le­ja, joil­la edis­te­tään tule­van maa­kun­nan ja kun­tien välis­tä yhteis­työ­tä mm. soten ja sivis­tys­pal­ve­lui­den sekä hyvin­voin­ti­työn välil­lä. Näem­me, että voi­ma­kas­ta panos­tus­ta tar­vi­taan myös säh­köi­siin pal­ve­lui­hin, joil­la luo­daan Oulun­kaa­ren tyyp­pi­siin kun­tiin uuden­lai­sia lähi­pal­ve­lu­ja. Haas­tam­me­kin uuden maa­kun­nan tar­joa­maan lähi­pal­ve­lu­ja myös pie­nem­mis­sä ja maa­kun­nan lai­ta­mil­la ole­vis­sa kun­nis­sa uuden­lai­sin rat­kai­suin, sanoo Oulun­kaa­ren kehi­tys- ja resurs­si­joh­ta­ja Anu Vuorinen.

Hal­li­tuk­sen esi­tys­luon­nok­ses­ta jätet­tiin mää­rä­ai­kaan 25.9. men­nes­sä yhteen­sä 773 lausun­toa, jot­ka käy­dään läpi ja huo­mioi­daan edus­kun­taan jou­lu­kuus­sa 2020 annet­ta­van hal­li­tuk­sen esi­tyk­sen valmistelussa.