Oulun Suo­mi-Espan­ja Seu­ran 40-vuo­tis­juh­la­näyt­te­ly Jatulissa

Oulun Suomi-Espanja Seuralla on Jatulissa 40-vuotisjuhlanäyttely. Jatulin alakerran näyttelytila soveltuu hyvin myös liikuntaesteisille. Yläkertaan ei ole hissiä, mikä on aikamoinen puute.Oulun Suomi-Espanja Seuralla on Jatulissa 40-vuotisjuhlanäyttely. Jatulin alakerran näyttelytila soveltuu hyvin myös liikuntaesteisille. Yläkertaan ei ole hissiä, mikä on aikamoinen puute.

Oulun Suo­mi-Espan­ja Seu­ran 40-vuo­tis­juh­la­näyt­te­ly on pys­ty­tet­ty Jatu­lin ala-aulaan. Näyt­te­lys­tä löy­tyy 25 valo­ku­vaa ja his­to­riik­kia yli nel­jän­kym­me­nen vuo­den ajalta.

Näyt­te­lyn tut­kai­lun voi­si aloit­taa vaik­ka­pa seu­ran alkuai­ko­jen puheen­joh­ta­jan, Riit­ta Mess­ma­nin, har­vi­nai­sel­la päi­vä­kir­ja­muis­te­lol­la mat­kas­ta Kana­rian saa­ril­le vuon­na 1957. Aika­na, jol­loin turis­ti­mat­kat eivät olleet vie­lä alka­neet­kaan. Playa Del Ingle­sis­sä ei ollut rakennuksiakaan.

Riit­ta muis­te­lee meno­mat­kaa näin: ” 4.1.1957, Kone, (Kar-Airin DC 3), start­ta­si Hel­sin­gin Seu­tu­las­ta kah­den aikaan. Mat­kus­ta­jat oli­vat: Her­ra Kor­ho­nen (jour­na­lis­ti), ark­ki­teh­ti ja rou­va Vähä­kal­lio, nei­ti Vähä­kal­lio (van­ha pii­ka), her­ra Saa­ren­maa (maa­ti­la­no­mis­ta­ja), sit­ten me äidin kans. Koneen kap­tee­ni on her­ra Lai­ti­nen ja len­toe­män­tä Lii­sa Kön­ni. Sit­ten oli vie­lä 4 ulko­maa­lais­ta mat­kus­ta­jaa: 1 tans­ka­lai­nen her­ra (kyl­lä­kin Suo­mes­sa asu­va) ja 3 espan­ja­lais­ta 1 nai­nen ja 2 mies­tä. (Hel­sin­gin Espan­jan lähe­tys­tös­tä). Mei­dän piti len­tää ensin Dus­sel­dor­fiin, mut­ta len­sim­me­kin Hampuriin….5.1.Starttasimme 9 aikaan koh­den Parii­sia. Saa­vuim­me kelo 3 Parii­siin. Ja kyl­lä tuu­lah­ti iha­na leu­to ilma vas­taan, oltiin­kin jo keski-Euroopassa…Sitten jat­koim­me mat­kaa koh­ti Espan­jaa. Ne 3 Espan­ja­lais­ta kave­ria rupe­si­vat lau­la­maan. Kyl­lä se on niin, että pian hei­dän temp­pe­ra­ment­tin­sa pur­kaan­tuu. Saa­vuim­me illal­la Madri­diin. Siel­lä oli tul­li­tar­kas­tus. Espan­ja­lai­set ja tans­ka­lai­nen jäi­vät Madri­diin. Me jat­koim­me välit­tö­mäs­ti mat­kaa Sevil­laan. Kun saa­vuim­me sin­ne, en ollut uskoa sil­miä­ni, sil­lä appel­sii­ni­puut reu­nus­ti­vat len­to­kent­tää. Jäim­me sit­ten itse kau­pun­kiin. Ja se vai­kut­ti oikein aito espan­ja­lai­sel­ta.. Sii­tä mat­ka jat­kui 7.1. kel­lo kah­dek­san aikoi­hin koh­den Gran Gana­ri­aa. Las Pal­ma­siin saa­vut­tiin noin kol­men aikoi­hin nel­jän väli­las­kun jälkeen.”

Oulun Suo­mi-Espan­ja Seu­ran toi­min­taa ollaan jäl­leen vir­kis­tä­mäs­sä. Seu­ra jär­jes­ti­kin espan­ja­lai­sen ilta­päi­vä­ta­pah­tu­man Oulus­sa loka­kuus­sa tänä vuon­na ja vas­taa­va tapah­tu­ma on tar­koi­tus jär­jes­tää myös ensi vuonna.

Espan­ja-Seu­ral­la, kuten monel­la muul­la­kin vas­taa­val­la seu­ral­la on toi­min­nan laa­juu­des­sa ollut vaih­te­lua. Seu­ran perus­ta­va kokous oli 7.4.1981. Ensim­mäi­se­nä puheen­joh­ta­ja­na toi­mi Juha Kala­jo­ki. Ensim­mäi­set kol­me­kym­men­tä vuot­ta ovat seu­ran toi­min­nas­sa olleet aktii­vi­sin­ta aikaa. Par­haim­mil­laan seu­ras­sa on ollut yli 100 jäsen­tä. Toi­min­ta on ollut erit­täin moni­puo­lis­ta, aktii­vis­ten puheen­joh­ta­jien ja hal­li­tus­ten jäsen­ten toimesta.

Alku­vuo­si­na muka­na toi­min­nas­sa olleen Espan­jan val­tion mat­kai­lu­toi­mis­ton apu on ollut mer­kit­tä­vä. Vii­me vuo­si­na vas­taa­vaa yhteis­työ­tä ei ole enää ollut. Yhteis­työ­tä mui­den vas­taa­vien jär­jes­tö­jen kuten esim. Kreik­ka-Seu­ran, Suo­mi-Ame­rik­ka-yhdis­tyk­sen tai vas­ti­kään Ouluun perus­te­tun espan­jan­kie­lis­ten yhdis­tyk­sen, El Pation, kans­sa voi­tai­siin jäl­leen virkistää.

1980-luvul­la jär­jes­te­tyt pos­su­juh­lat oli­vat erit­täin suo­sit­tu­ja. Sit­tem­min ne muut­tui­vat ruo­kail­loik­si esi­mer­kik­si pael­lan mer­keis­sä. Seu­ra on ollut muka­na toteut­ta­mas­sa eri kan­sal­lis­seu­ro­jen yhtei­siä jou­lu­juh­lia Väli­me­ri-ilta-tee­man nimel­lä, UNI­FEM-jär­jes­tön orga­ni­soi­mas­sa ystä­vän­päi­vä­ta­pah­tu­mas­sa, ker­to­mas­sa oulu­lai­sis­sa oppi­lai­tok­sis­sa Espan­jaan liit­ty­vis­tä tee­mois­ta, muka­na euroop­pa­lai­sis­sa illois­sa ja toi­min­nas­sa Oulus­sa asu­vien vaih­to-opis­ke­li­joi­den kans­sa. Espan­jaa käsit­te­le­viä elo­ku­va­viik­ko­ja­kin on järjestetty.

Espan­jan val­tion mat­kai­lu­toi­mis­to lah­joit­ti seu­ran väli­tyk­sel­lä 2000-luvun puo­li­vä­lis­sä mer­kit­tä­vän kokoel­man espan­jan­kie­lis­tä kir­jal­li­suut­ta Oulun kau­pun­gin­kir­jas­tol­le. Esi­tel­mät espan­ja­lai­sen kult­tuu­rin tuke­mi­sek­si ovat olleet tär­keäs­sä roo­lis­sa. Luen­to­jen ja esi­tel­mien aihei­na ovat olleet mm. Espan­jan var­hais­his­to­ria, ark­ki­teh­tuu­ri, tai­de­his­to­ria, kato­li­lai­suus, ruo­ka- ja juo­ma­kult­tuu­ri ja fla­mencon syn­ty­his­to­ria. Oulua­kin on teh­ty tun­ne­tuk­si. Fla­menco-esi­tyk­set ja espan­ja­lai­nen kita­ra­musiik­ki on aina ollut muka­na eri tilaisuuksissa.

Ret­kiä Espan­jaan teh­tiin yhdes­sä alkuai­koi­na. Nyky­ään yhtei­siä mat­ko­ja ei ole enää jär­jes­tet­ty, kos­ka mat­kai­lu on nyt pal­jon hel­pom­paa. Toi­min­ta on ollut siis hyvin moni­puo­lis­ta. Tähän on nyt mah­dol­li­suus kur­kis­taa mie­len­kiin­tois­ten valo­ku­vien ja his­to­riik­kien avul­la. Näyt­te­ly on avoin­na 5.–31.12.2023.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.