Bio­jät­teen eril­lis­ke­räyk­ses­tä vie­lä pal­jon kysymyksiä

Haukiputaan kirjastossa järjestetyssä infotilaisuudessa oli kolmisenkymmentä kuulijaa (kuva) ja kysymyksiä esitettiin runsaasti. Martinniemessä väkeä oli paikalla kymmenkunta.Haukiputaan kirjastossa järjestetyssä infotilaisuudessa oli kolmisenkymmentä kuulijaa (kuva) ja kysymyksiä esitettiin runsaasti. Martinniemessä väkeä oli paikalla kymmenkunta.

Kart­taan punai­sel­la mer­ki­tyt alu­eet Hau­ki­pu­taal­la ovat taa­ja­mia, jois­sa pien­ta­lo­jen bio­jä­te­asiat tulee olla kun­nos­sa vii­meis­tään 19.7.2024. Kuva: Kiertokaari

Bio­jät­teen lajit­te­lu­vel­voi­te laa­je­nee taa­ja­mien oma­ko­ti­ta­loi­hin tänä vuon­na. Bio­jä­te pitää laji­tel­la vii­meis­tään 19.7. myös Ran­ta­poh­jan alu­een taa­ja­mis­sa. Bio­jät­teen lajit­te­luun on kak­si vaih­toeh­toa, joko Kier­to­kaa­ren jär­jes­tä­män eril­lis­ke­räyk­sen tilaa­mi­nen tai bio­jät­teen kom­pos­toin­ti omas­sa kompostissa.

Vaik­ka bio­jät­teen lajit­te­lu on monil­le jo tut­tu jut­tu käy­tän­nös­sä, eril­lis­ke­räys ja sii­hen liit­ty­mi­nen herät­tää vie­lä pal­jon kysy­myk­siä. Miten bio­jät­teen eril­lis­ke­räys tapah­tuu ja mitä se mak­saa? Mikä on bio­jä­te­kimp­pa ja mitä bio­jät­tee­seen yli­pää­tään voi lait­taa? Asun­ko taa­ja­ma-alu­eel­la, jota vel­voi­te koskee?

Jäte­lain mukai­ses­ti Kier­to­kaa­ri vas­taa asu­mi­ses­ta syn­ty­vän bio­jät­teen keräi­lys­tä taa­ja­ma-alueil­la ja hoi­taa bio­jä­te­pal­ve­lun asia­kas­pal­ve­lun ja las­ku­tuk­sen. Kier­to­kaa­ren kil­pai­lut­ta­ma jäte­huol­to­y­ri­tys käy tyh­jen­tä­mäs­sä bio­jä­teas­tiat erilliskeräyksenä.

Kier­to­kaa­ri on aloit­ta­nut alu­eel­laan bio­jät­teen lajit­te­lu­kam­pan­jan jal­kau­tu­mal­la kir­jas­toi­hin ja asu­kas­tu­vil­le ker­to­maan uudis­tuk­ses­ta. Infot alkoi­vat Kii­min­gis­tä ja Jää­lis­tä. Hau­ki­pu­das ja Mar­tin­nie­mi oli­vat vuo­ros­sa vii­me tiis­tai­na. Bio­jät­teen lajit­te­lun ohel­la hau­ki­pu­taa­lai­sia kiin­nos­ti myös bio­jät­teen jat­ko­kä­sit­te­ly ja kier­rä­tys laa­jem­min­kin. Huol­ta aiheut­ti var­sin­kin yksi­na­su­vien osal­ta se, että onko vält­tä­mä­tön­tä liit­tyä eril­lis­ke­räyk­seen, kun bio­jä­tet­tä tun­tuu tule­van vähän. Myös kus­tan­nuk­set mie­ti­tyt­tä­vät monia.

Kier­to­kaa­ren eri­tyis­asian­tun­ti­ja Mari Jun­tu­nen ker­toi, että bio­jä­teas­tioi­ta on eri kokoi­sia, jois­ta voi vali­ta sopi­van koti­ta­lou­den koon ja tar­peen mukaan sekä päät­tää tyhjennysvälistä.

– Bio­jä­tet­tä ihmees­ti vaan ker­tyy kah­vin­sa­kois­ta, peru­nan- ja hedel­män­kuo­ris­ta ynnä muus­ta, kun ne laji­tel­laan eril­leen. Bio­jä­te­ke­räyk­sen myö­tä jäte­huol­lon koko­nais­kus­tan­nuk­set eivät vält­tä­mät­tä nouse, aina­kaan kovin pal­jon. Kun bio­jät­teen ohel­la myös muut jät­teet kuten pah­vit, kar­ton­git, muo­vi­pak­kauk­set ja lasit laji­tel­laan ja toi­mi­te­taan niil­le kuu­lu­viin kier­rä­tys­pis­tei­siin, seka­jä­teas­tian tyh­jen­nys­vä­liä voi piden­tää, enim­mil­lään jopa 12 viik­koon, Jun­tu­nen valotti.

Pie­nin bio­jä­teas­tia on 80 ja suu­rin 240 lit­ran vetoi­nen. Lii­tyt­täes­sä bio­jät­teen eril­lis­ke­räyk­seen hin­taan sisäl­tyy tyh­jen­nyk­sen ohel­la pus­si­tet­tu jäteas­tia ja sen pesu. Mak­su on esi­mer­kik­si yhden per­heen tar­pei­siin sovel­tu­van 140 lit­ran bio­jä­teas­tian osal­ta 140 euroa vuodessa.

Kus­tan­nuk­sia alen­taa, jos muo­dos­te­taan naa­pu­rus­ton kans­sa yhtei­nen bio­jä­te­kimp­pa. Jos esi­mer­kik­si kol­mel­la kiin­teis­töl­lä on yhtei­nen 240 lit­ran bio­jä­teas­tia, mak­su on 50 euroa vuo­des­sa talout­ta koh­ti. Esi­merk­ki­hin­nat on las­ket­tu mak­si­mi­tyh­jen­nys­vä­leil­lä, jot­ka ovat kesä­ai­kaan kah­den vii­kon välein ja tal­viai­kaan 4 vii­kon välein. Astian kokoa ja tyh­jen­nys­vä­le­jä voi miet­tiä tar­peen mukaan ja nii­tä voi myös tar­peen vaa­ties­sa myös muuttaa.

Tie­tyt kri­tee­rit täyt­tä­vän bio­jä­teas­tian voi hank­kia myös itse, sil­loin kus­tan­nus on 3,30 euroa pie­nem­pi kuu­kau­des­sa, mut­ta astian pus­si­tuk­ses­ta ja pesus­ta pitää huo­leh­tia itse.

Kier­to­kaa­res­sa toi­vo­taan, että bio­jä­te­ke­räyk­seen lii­tyt­täi­siin hyvis­sä ajoin lähi­viik­ko­jen ja kuu­kausien aika­na, jot­ta ruuh­kal­ta väl­tyt­täi­siin kesäl­lä. Monia sopi­muk­sia onkin jo sol­mit­tu ja kimp­po­ja­kin muo­dos­tet­tu. Las­kut alka­vat tul­la sii­tä läh­tien, kun jäteas­tia tyh­jen­ne­tään ensim­mäi­sen ker­ran. Bio­jä­te­kim­pas­sa las­ku eri­tel­lään lähe­tet­tä­väk­si kul­le­kin siten, miten kimp­pa on kes­ke­nään sopi­nut jaos­ta ja mak­sun suu­ruu­des­ta. Myös jäteas­tian paik­ka sovi­taan kes­ke­nään ja sii­tä ilmoi­te­taan Kiertokaarelle.

Jos lajit­te­lee bio­jät­teen ja huo­leh­tii sii­tä omas­sa kom­pos­tis­sa, edel­ly­te­tään kom­pos­toin­ti-ilmoi­tuk­sen teke­mis­tä jäte­huol­toon (www.ouka.fi/jatehuolto/kompostointi-ilmoitus tai p. 044 703 3961). Koti­kom­pos­ti voi olla myös naa­pu­rus­ton kans­sa yhtei­nen. Bio­jät­teen eril­lis­ke­räyk­seen voi liit­tyä myös vain tal­via­jak­si ja kom­pos­toi­da bio­jä­te itse kesäl­lä omas­sa kompostissa.

Kier­to­kaa­ren verk­ko­si­vuil­la tai asia­kas­pal­ve­lus­ta voi tar­kis­taa oman osoit­teen perus­teel­la asuu­ko taa­ja­ma-alu­eel­la, jota bio­jät­teen lajit­te­lu­vel­voi­te kos­kee. Jos asuu ulko­puo­lel­la ja halu­aa mukaan eril­lis­ke­räyk­seen, sekin on pit­käl­ti mah­dol­lis­ta, mikä­li keräi­lyn rei­ti­tys jär­jes­tyy sujuvasti.

Hau­ki­pu­taan tilai­suu­des­sa ihme­tys­tä herät­ti, että Vir­pi­nie­men aluet­ta ei ole mer­kit­ty taa­ja­mak­si. Alu­eel­la voi­si olla haluk­kai­ta tuli­joi­ta mukaan.

– Kan­nat­taa aina kysyä, onko mah­dol­lis­ta liit­tyä mukaan, Mari Jun­tu­nen ohjeis­ti. Nyt kar­tal­le rajat­tu alue ei ole ikui­ses­ti kiveen hakat­tu ja muu­tok­sia voi tulla.

Mitä tapah­tuu, jos asuu taa­ja­mas­sa eikä lii­ty bio­jät­teen eril­lis­ke­räyk­seen? Mari Jun­tusen mukaan val­von­nas­ta vas­taa jäte­huol­to­vi­ran­omai­nen, joka voi tar­kas­tel­la eril­lis­ke­räyk­sen liit­ty­mis­so­pi­muk­sia sekä teh­ty­jä kom­pos­toin­ti-ilmoi­tuk­sia ja puut­tua asi­aan, mikä­li jon­kin kiin­teis­tön koh­dal­la ei ilmoi­tuk­sia ole tehty.

Sari Arffman (vas.) ja Mari Juntunen Kiertokaaresta ovat iloisen yllättyneitä, että biojätteen erilliskeräykestä järjestetyt infot ovat keränneet hyvin osanottajia ja kierrätys kiinnostaa.

Sari Arff­man (vas.) ja Mari Jun­tu­nen Kier­to­kaa­res­ta ovat iloi­sen yllät­ty­nei­tä, että bio­jät­teen eril­lis­ke­räy­kes­tä jär­jes­te­tyt infot ovat kerän­neet hyvin osa­not­ta­jia ja kier­rä­tys kiinnostaa.

Yllä­tys monel­le osal­lis­tu­jal­le oli, että bio­jät­teil­le ei vält­tä­mät­tä tar­vi­ta bio­ha­joa­via pus­se­ja, jot­ka pitää erik­seen ostaa. Bio­jä­tet­tä voi kerä­tä mihin tahan­sa muo­vi­pus­siin kuten hedel­mä- ja peru­na­pus­sei­hin tai kää­riä sano­ma­leh­teen ja lait­taa bio­jä­teas­ti­aan. Jat­ko­kä­sit­te­lys­sä muo­vi­pus­sit ja muut kää­reet ero­tel­laan tar­kas­ti pois bio­jät­tees­tä. Pais­to­öl­jyn voi säi­löä esi­mer­kik­si mai­to­purk­kiin ja ruo­ka­öl­jyn voi lait­taa muo­vi­pul­los­sa biojäteastiaan.

Bio­jät­teet kul­je­te­taan keräy­sau­tol­la Rus­kon jäte­kes­kuk­sen mädä­tys­lai­tok­seen, mis­sä bio­jä­te murs­ka­taan, kaik­ki kää­reet pois­te­taan ja lie­tet­ty mas­sa mädä­te­tään. Syn­ty­nyt bio­kaa­su käy­te­tään säh­kön- ja läm­mön­tuo­tan­nos­sa sekä polt­toai­nee­na lii­ken­tees­sä kor­vaa­maan fos­sii­li­sia polt­toai­nei­ta. Mädä­tyk­ses­sä saa­daan myös ravin­tei­kas­ta lie­tet­tä, jol­la voi­daan kor­va­ta teol­li­sia lan­noit­tei­ta. Vas­taa­vas­ti koti­kom­pos­teis­ta saa­daan ravin­tei­kas­ta mul­taa hyötykäyttöön.

Kier­to­kaa­ren seu­raa­va info­ti­lai­suus on Kel­lon kir­jas­tos­sa 8.2. (klo 12–14), Yli­kii­min­gin asu­kas­tu­val­la 13.2. (klo 15–17) ja Yli-Iin kir­jas­tos­sa 20.2. (klo 13–16). Huh­ti­kuus­sa vuo­ros­sa ovat Ii ja Kuivaniemi.

 

Tie­toa liit­ty­mi­ses­tä bio­jät­teen eril­lis­ke­räyk­seen löy­tyy Kier­to­kaa­ren verk­ko­si­vuil­ta: kiertokaari.fi/voima tai asia­kas­pal­ve­lus­ta arki­sin p. 08 5584 0020. Sopi­muk­sen voi teh­dä ver­kos­sa lomak­keel­la tai puhe­li­mit­se. Huh­ti­kuus­sa kotei­hin jae­taan kat­ta­va Kier­to­kaa­ren lajit­te­luo­pas 2024.