Mis­tä sinä säästät?

Ele­tään aiko­ja, jol­loin meis­tä lähes jokai­nen jou­tuu miet­ti­mään, mis­tä voi­si sääs­tää, jot­ta tulot riit­täi­si­vät tar­peel­li­siin menoi­hin. Kun­nal­li­sa­lan kehit­tä­mis­sää­tiön mukaan maa­seu­tu­mais­ten kun­tien asuk­kaat ovat kes­ki­mää­räis­tä vakuut­tu­neem­pia sii­tä, että lähes kai­kis­ta ostok­sis­ta tai han­kin­nois­ta on tingittävä. 

Ylei­sim­mät sääs­tö­koh­teet ovat säh­kö ja muun ener­gian käyt­tö. Vaik­ka olen aina kiin­nit­tä­nyt pal­jon huo­mio­ta ener­gian­ku­lu­tuk­seen on sanot­ta­va, että vii­me kuu­kausi­na ote on vie­lä tiu­ken­tu­nut. Eri­tyi­ses­ti läm­pi­män veden kulu­tuk­seen on tul­lut kiin­ni­tet­tyä aiem­paa enem­män huomiota.

Monet sääs­tä­vät myös loma­mat­kois­ta, ravin­to­la­pal­ve­lui­den käy­tös­tä sekä elin­tar­vik­keis­ta. Toi­von, että sääs­tä­mi­sen ohel­la muis­tet­tai­siin suo­sia lähia­lu­een pal­ve­lui­ta ja ostaa oman seu­dun tuot­tei­ta, jol­loin elin­voi­maa sataa samal­la oman alu­een laariin.

Kii­min­gin Yrit­tä­jien aamu­kah­vi­ti­lai­suu­des­sa todet­tiin, että monet pai­kal­li­set yrit­tä­jät ovat työs­sään tör­män­neet Venä­jän hyök­käys­so­dan muka­naan tuo­maan sääs­töin­toon ja sii­hen, että sen myö­tä oman liik­keen ovi on käy­nyt aiem­paa har­vem­min. Usko yri­tys­toi­min­nan kan­nat­ta­mi­seen on kui­ten­kin säi­ly­nyt, vaik­ka­kin moni sanoi, että kovin kau­as­kan­toi­sia tule­vai­suu­den­suun­ni­tel­mia on haas­ta­vaa tehdä.