Mie­li­pi­de: Uni on tärkeää

Olen val­mii­na nuk­ku­maan. Ajat­te­len vie­lä het­ken kat­soa puhe­lin­ta. Huo­maan, että olen­kin kat­so­nut jo kak­si tun­tia puhe­lin­ta, ja huo­men­na pitäi­si herä­tä aikai­sin kou­luun. Kun lopul­ta lai­tan puhe­li­me­ni pois, en saa hel­pos­ti unta, kos­ka minua stres­saa kou­lu ja pää­hä­ni tulee välil­lä ahdis­ta­via aja­tuk­sia. Seu­raa­va­na aamu­na olen väsy­nyt enkä jak­sai­si nous­ta ylös. Monet nuo­ret myös ylia­jat­te­le­vat her­käs­ti eivät­kä sik­si saa unta.

Kun nuo­ret eivät jak­sa nous­ta ylös aamui­sin ja ovat väsy­nei­tä, van­hem­mat­kin alka­vat huo­les­tua sii­tä, nuk­ku­vat­ko hei­dän lap­sen­sa tar­peek­si. Kun van­hem­mat kyse­le­vät nuo­rel­ta nuk­kuu­ko tämä tar­peek­si, yleen­sä nuo­ri sanoo ”joo” tai ”ihan tarpeeksi”.

Ongel­ma on se, että nuo­ret mene­vät lii­an myö­hään nuk­ku­maan ja ovat täs­tä syys­tä todel­la väsy­nei­tä esi­mer­kik­si kou­lus­sa eivät­kä jak­sa kes­kit­tyä opis­ke­luun. Kun nuo­ri nuk­kuu vähän hän ei kou­lu­päi­vän pää­tyt­tyä enää jak­sa teh­dä mitään, kuten näh­dä kave­rei­taan, jutel­la van­hem­mil­leen tai käy­dä har­ras­tuk­sis­sa. Nuo­ren sosi­aa­li­set tai­dot heik­ke­ne­vät, kun hän ei kos­kaan käy mis­sään eikä hänen tar­vit­se jutel­la kenel­le­kään. Nuo­ren kun­to myös heik­ke­nee, kun hän ei jak­sa teh­dä mitään.

Minun mie­les­tä­ni hyvät yöunet ovat tär­keät, jot­ta jak­saa olla sosi­aa­li­nen ja käy­dä esi­mer­kik­si har­ras­tuk­sis­sa ja näh­dä kave­rei­ta. Minun mie­les­tä­ni ei hait­taa, jos jos­kus val­voo, esi­mer­kik­si lomal­la tai vii­kon­lop­pu­na. Pitää kui­ten­kin muis­taa, että kou­lun­käyn­ti ja oma ter­veys ei saa hei­ken­tyä omien yöunien lyhyy­den vuok­si. Ehdo­tan, että nuo­ri esi­mer­kik­si lukee kir­jaa tai käy ulko­na ennen nuk­ku­maan menoa sen sijaan että kat­soo puhe­lin­ta. Ei myös­kään kan­na­ta juo­da kah­via illal­la, sil­lä sekin voi valvottaa.

V.K. 8. lk.Yli-Ii