Sosi­aa­li­nen media ja sen aiheut­ta­mat haitat

Sosi­aa­li­nen media, lyhen­net­ty­nä some, on vii­me vuo­si­na nous­sut suu­reen suo­sioon eten­kin nuor­ten kes­kuu­des­sa. Suu­rim­mak­si osak­si sosi­aa­li­nen media on luo­tu yri­tys­ten mai­nos­ta­mi­seen, mut­ta vii­me aikoi­na se on yleis­ty­nyt enem­män nuor­ten ”somet­ta­mi­seen”. Some aiheut­taa pal­jon kiusaa­mis­ta, ulko­nä­kö­pai­nei­ta, väsy­mys­tä, addik­tio­ta, väki­val­taa mut­ta myös inspiraatiota.

Sosi­aa­li­ses­sa medias­sa voi jul­kais­ta kuvia, videoi­ta ja teks­te­jä. Siel­lä voi esiin­tyä sekä ano­nyy­mis­ti että omal­la nimel­lä. Somes­sa on pal­jon eri aihea­luei­ta, kuten sisus­tus, kos­me­tiik­ka, ihon­hoi­to, muo­ti, urhei­lu, mie­li­pi­de­ju­tut, poli­tiik­ka sekä mie­le­no­soi­tuk­sia. Ihmi­set voi­vat tykä­tä ja kom­men­toi­da mui­den jul­kai­su­ja. Sin­ne voi myös kuva­ta lyhyt­vi­deoi­ta, esi­mer­kik­si Ins­ta­gra­mis­sa reel­se­jä. Tik­To­kis­ta on tul­lut vii­me aikoi­na suo­sit­tu alus­ta, jos­sa nuo­ret­kin viih­ty­vät. Tik­To­kis­sa sisäl­tö on ren­nom­paa mut­ta myös mah­dol­li­ses­ti hai­tal­li­sem­paa. Mui­ta sosi­aa­li­sen median kana­via ovat esi­mer­kik­si Snapc­hat, Face­book, Twit­ter eli nykyi­sin X, Red­dit, What­sApp sekä YouTube.

Sosi­aa­li­ses­sa medias­sa on pal­jon hait­ta­puo­lia. Eri­lai­sia hait­to­ja ovat esi­mer­kik­si kiusaa­mi­nen, sil­lä monet ihmi­set saat­ta­vat kom­men­toi­da tois­ten jul­kai­su­ja ilkeäs­ti. Vaka­vim­mis­sa tapauk­sis­sa ilkei­tä kom­ment­te­ja saa­neet ovat jopa sai­ras­tu­neet masen­nuk­seen ja ajau­tu­neet itse­mur­haan. Somes­sa voi esiin­tyä kau­nii­ta tai komei­ta ihmi­siä, jois­ta nuo­ret voi­vat saa­da ulko­nä­kö­pai­nei­ta. Kui­ten­kin totuus on se, että kaik­ki mitä somes­sa näkyy ei ole aitoa, sil­lä ihmi­set ovat voi­neet muo­ka­ta omaa kehoa, naa­maa tai ihan mitä tahan­sa kuva­muok­kaus­ten avul­la. Monet nuo­ret jää­vät kouk­kuun sosi­aa­li­sen median käyt­töön ja sen myö­tä tulee väsy­mys­tä. Lisäk­si ulkoi­lu, kave­rit ja syö­mi­nen saat­ta­vat unoh­tua. Nuk­ku­maan­me­noai­ka voi myös venyä pit­käk­si ihmis­ten kat­soes­sa heil­le suun­nat­tu­ja videoi­ta usei­ta tun­te­ja putkeen.

Joil­le­kin some voi aiheut­taa trau­mo­ja, näkyy­hän siel­lä pal­jon esi­mer­kik­si eri­lai­sia uutis- ja väki­val­ta videoi­ta, jot­ka jär­kyt­tä­vät sekä pie­niä että aikui­sia­kin. Trau­mo­ja voi tul­la myös sii­tä, että jot­kut ajat­te­le­mat­to­mat ihmi­set saat­ta­vat ahdis­tel­la mui­ta esi­mer­kik­si kom­men­toi­mal­la ällöt­tä­väs­ti ja se voi men­nä jopa sek­su­aa­li­sen ahdis­te­lun puo­lel­le. Mie­les­tä­ni sel­lais­ten ihmis­ten käyt­tä­jä­tun­nuk­set pitää aina estää. Kun someen jul­kai­see jotain, ja tili ei ole yksi­tyi­nen, ei voi tie­tää, mihin jul­kai­su sen jäl­keen pää­tyy, sil­lä sen voi­vat näh­dä kaik­ki. Jul­kai­suis­ta voi siis levi­tä jäl­ki­kä­teen vai­keas­ti perut­ta­vaa tai kont­rol­loi­ta­vaa vää­rää tie­toa. Mie­ti aina, mitä jul­kai­set, mihin sen jul­kai­set, kuka näkee tai haluat­ko kaik­kien näke­vän sen.

Selai­len itse aika pal­jon tois­ten some­ti­le­jä, joten minul­la on koke­muk­sia eri aihea­luei­den sisäl­löis­tä. Käy­tän eni­ten Snapc­ha­tia, jutel­len kave­rei­den kans­sa ja avail­len hei­dän lähet­tä­miä kuvia, joi­hin sit­ten vas­taan. Snapc­ha­tis­tä on vai­kea pysyä eros­sa, enkä tule luo­pu­maan sii­tä aina­kaan vie­lä. Tik­Tok on toi­nen aikaa­ni vie­vä sovel­lus, jos­ta olen­kin ollut nyt eros­sa mon­ta kuu­kaut­ta, mikä taas on teh­nyt hyvää minul­le. Kos­ka kat­son Tik­To­kis­ta ins­pi­roi­via asu- ja sisus­tus­vi­deoi­ta, koen, että sii­tä on myös hyötyä.

Pari vuot­ta sit­ten näin Tik­to­kis­sa pal­jon sel­lai­sia käyt­tä­jiä, jois­sa hyväk­syt­tiin kaik­kien ihmis­ten kave­ri­pyyn­nöt ja heil­le snäp­päil­tiin. Täs­tä ins­pi­roi­tu­nee­na loin eril­li­sen Snapc­hat-tilin hyväk­syen kaik­kien sii­hen saa­pu­vat kave­ri­pyyn­nöt. Nii­tä ihmi­siä oli kerään­ty­nyt Snapc­hat kave­rik­se­ni noin 300–500 ja osa näis­tä ihmi­sis­tä oli­vat asial­li­sia, kun taas jot­kut eivät. Sain jon­kin ver­ran asia­ton­ta sisäl­töä, mut­ta estin sel­lai­sia lähet­tä­vät käyt­tä­jä­ti­lit. Pois­tin kysei­sen tilin parin vii­kon käy­tön jäl­keen, kun en ollut enää muis­ta­nut käy­dä siellä.

Some ei ole aiheut­ta­nut minul­le itsel­le­ni mitään trau­mo­ja, mut­ta surul­lis­ta kyl­lä, uskon sen teh­neen joil­le­kin niin. Juu­ri kaik­kien levot­to­mien jul­kai­su­jen takia sosi­aa­li­sen median kana­vis­sa on ikä­ra­jat, mut­ta nii­tä ei jokai­nen nou­da­ta, vaan siel­lä on jopa 7‑vuotiaita lap­sia. Mie­les­tä­ni sosi­aa­li­nen media ei ole hyvä paik­ka niin nuo­ril­le lap­sil­le, sil­lä he eivät ymmär­rä kaik­kia sen hait­ta­puo­lia. Vaik­ka ylei­sin ikä­ra­ja someen on 13 vuot­ta, van­hem­pien on sil­ti tär­ke­ää val­voa las­ten­sa somen käyttöä.

Yllä mai­ni­tuis­ta hait­ta­puo­lis­ta huo­li­mat­ta sosi­aa­li­sen median käy­tös­sä on tie­ten­kin myös hyviä puo­lia. Kai­ken tämän poh­dis­ke­lun jäl­keen herää kysy­mys, kuin­ka somea voi­si käyt­tää, jot­ta sii­tä oli­si enem­män hyö­tyä kuin haittaa?

Essi Kar­vo­nen, 8. lk  Yli-Iin koulu