Toi­mit­ta­jal­ta: Krii­sin kes­kel­lä tie­to on kul­taa­kin kalliimpaa

Ensin tuli glo­baa­li pan­de­mia. Sen peräs­sä seu­ra­si­vat koro­na­ro­kot­teet, ja nyt Euroo­pas­sa rie­huu sota, jon­ka vai­ku­tuk­set leviä­vät väist­tä­mät­tä myös Ukrai­nan ulkopuolelle.

Koro­na­vi­rus­ta ja Ukrai­nan sotaa yhdis­tää vali­tet­ta­vas­ti val­ta­va disin­for­maa­tion mää­rä. Sosi­aa­li­sen median aika­kau­del­la on han­ka­la vält­tyä vää­räl­tä tie­dol­ta — oli se sit­ten tahal­laan tai tahat­to­mas­ti levi­tet­tyä valet­ta. Esi­mer­kik­si EU:n itä­vies­tin­nän yksik­kö East Stratcom havait­si jo mar­ras­kuus­sa, että Ukrai­naa kos­ke­vaa disin­for­maa­tio­ta levi­ää enem­män ja nopeam­min. Disin­for­maa­tion jäl­jet joh­ta­vat usein Venä­jäl­le. Tik­Tok-suku­pol­vi puo­les­taan on saa­nut huo­ma­ta, kuin­ka help­poa on lavas­taa mate­ri­aa­lia hui­jaus­tar­koi­tuk­sis­sa sota­tan­te­reen kes­kel­tä. Tik­To­kis­ta löy­tyy myös hei­tä, jois­ta sota on lavas­tet­tu tai täy­sin hyök­käyk­sen koh­teek­si jou­tu­neen maan syytä.

Disin­for­maa­tio, pro­pa­gan­da ja vil­pil­li­sel­lä peri­aat­teel­la tuo­tet­tu mate­ri­aa­li häm­men­tä­vät ja herät­tä­vät epä­luu­loi­suut­ta kaik­kea jul­kis­ta tie­toa koh­taan. Ukrai­nan sota on ensim­mäi­nen sota, joka vyö­ryy kän­ny­köi­dem­me näy­töil­le näin aggres­sii­vi­sel­la volyy­mil­la. Koro­na­vi­rus taas on ensim­mäi­nen glo­baa­li pan­de­mia, jon­ka kul­kua on voi­nut seu­ra­ta reaa­lia­jas­sa sosi­aa­li­sen median väli­tyk­sel­lä. Kun tie­toa, mate­ri­aa­lia ja mie­li­pi­tei­tä on tyr­kyl­lä tuhan­sis­ta läh­teis­tä, on häm­men­nys lähes­tul­koon väistämätöntä.

Kaik­ki, mitä sosi­aa­li­ses­sa medias­sa tai ver­kos­sa näkee, ei ole tot­ta. Läh­de­kriit­ti­syys on eten­kin net­tiai­ka­kau­del­la eri­tyi­sen tär­ke­ää ja haas­ta­vaa. Pit­käl­le pää­see jo, kun tar­kas­taa, perus­te­lee­ko tie­to­läh­de väit­tei­tään miten­kään ja tar­jo­aa­ko se lisä­läh­tei­tä väit­teil­leen. Itse kiin­ni­tän huo­mio­ta myös jul­kai­su­päi­vään ja sihen, kuka sisäl­lön tuot­ta­mi­ses­ta on vas­tuus­sa ja pal­jon­ko hän antaa tie­toa itses­tään, taus­tayh­tei­sös­tään ja tarkoituksestaan.

Tämän vii­mei­sen vin­kin alle­kir­joi­tan omal­la koke­muk­sel­la: Jos sota- tai koro­na­uu­ti­set ahdis­ta­vat, kan­nat­taa nii­den luke­mis­ta, kat­se­lua ja kuun­te­lua vähen­tää. Paril­la vil­kai­sul­la päi­väs­sä pysyy var­mas­ti ajan tasalla.

 

Ter­hi Ojala

terhi.ojala(at)rantapohja.fi