Voi­daan hyvin: Koro­na­vi­rus haas­taa monel­la tavalla

Meil­tä ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­sil­ta kysy­tään nyt koro­na­vi­rusai­ka­na monen­lai­sia asioi­ta, sil­lä ymmär­ret­tä­väs­ti koro­na­vi­ruse­pi­de­mia aiheut­taa pal­jon huol­ta ja ahdis­tus­ta­kin. Val­lit­se­va tilan­ne on saa­nut ihmi­set miet­ti­mään omaa toi­min­taan­sa ja var­sin arki­sia asioi­ta uudes­sa valos­sa: Voi­ko men­nä mökil­le tai kaup­paan? Voi­ko las­ta vie­dä hoi­toon sai­rau­den jäl­keen, kun nenä vie­lä vuo­taa? Voi­ko koi­raa ulkoi­lut­taa yskäisenä?

Ter­vey­den­huol­lon näkö­kul­mas­ta vas­tauk­set saat­ta­vat vaih­del­la alu­ees­ta riip­puen eikä yhden­mu­kais­ta tie­toa ole aina tar­jol­la. Meil­lä Poh­jois-Poh­jan­maan ja Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­rien alu­eel­la koro­na­vi­rus­ti­lan­ne on vie­lä rau­hal­li­nen, tosin Poh­jois-Poh­jan­maal­la on nyt todet­tu ensim­mäi­nen tar­tun­ta, jota ei ole pys­tyt­ty sel­vit­tä­mään. Tätä ennen tar­tun­ta­ket­jut on pys­tyt­ty jäl­jit­tä­mään ja tar­tun­nat pitä­mään hal­lin­nas­sa. Ne on tois­tai­sek­si lii­tet­ty ulko­maan­mat­kai­luun tai tes­teil­lä todet­tuun altis­tuk­seen koro­na­po­si­tii­vi­seen henkilöön.

Epi­de­mian hoi­ta­mi­ses­sa on tär­ke­ää teh­dä asioi­ta oike­aan aikaan, tilan­net­ta seu­ra­ten ja tar­vit­taes­sa ohjeis­tuk­sia päi­vit­täen. Ter­vey­den­huol­los­sa alu­eel­lam­me val­mis­tau­du­taan täl­lä het­kel­lä epi­de­mian laa­je­ne­mi­seen: on kyet­tä­vä huo­leh­ti­maan kai­kis­ta poti­lais­ta ja var­mis­tet­ta­va, että osaa­vaa hen­ki­lö­kun­taa on tarpeeksi.

Lisäk­si ter­vey­den­huol­los­sa on aina muis­tet­ta­va poti­lai­den yksi­tyi­syy­den­suo­ja, mikä esi­mer­kik­si saat­taa rajoit­taa tar­tun­nois­ta vies­ti­mis­tä. Epi­de­mian ehkäi­se­mi­nen ja hil­lit­se­mi­nen ovat myös tär­kei­tä asioi­ta – ja sii­hen on täh­dät­ty tähä­nas­ti­sil­la toi­mil­la, esi­mer­kik­si kiel­tä­mäl­lä hoi­va­ko­ti­vie­rai­lut, kan­nus­ta­mal­la etä­työ­hön ja siir­tä­mäl­lä ope­tus kou­luis­ta kotei­hin. Näin on hidas­tet­tu epi­de­mian laa­je­ne­mis­ta ja mah­dol­lis­te­taan hoi­to mah­dol­li­sim­man monel­le, jos epi­de­mia­ti­lan­ne muuttuu.

Län­si- ja poh­jois­ra­jan lii­ken­teen rajoit­ta­mi­nen on nyt ajan­koh­tai­nen asia. Kun puhu­taan ihmis­ten liik­ku­mi­ses­ta, meil­lä ei epi­de­mia­ti­lan­teen vuok­si ole kui­ten­kaan tar­vet­ta niin laa­jaan liik­ku­vuu­den rajoit­ta­mi­seen kuin esi­mer­kik­si Uudel­la­maal­la on.

Ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­set eivät myös­kään voi päät­tää liik­ku­mi­sen rajoi­tuk­sis­ta, las­ten hoi­toon vie­mi­ses­tä tai koi­ran ulkoi­lut­ta­mi­ses­ta, vaan pal­jon jää – ja pitää­kin jää­dä – myös ihmis­ten itsen­sä arvioi­ta­vak­si. On tär­ke­ää nou­dat­taa annet­tu­ja ohjei­ta, suo­si­tuk­sia ja mää­räyk­siä ja näi­tä vas­ten pei­la­ta omaa toi­min­taan­sa: Voin­ko pyy­tää kaup­pa-apua, kun olen fluns­sai­nen? Kyläi­len­kö mök­ki­naa­pu­ri­ni luona?

Tär­ke­ää on myös vält­tää yli­lyön­te­jä ja miet­tiä asioi­ta mones­ta näkö­kul­mas­ta: mök­kei­le­vä naa­pu­ri saat­taa kuu­lua ris­ki­ryh­mään ja päi­vä­ko­tiin tule­va lap­si voi olla jo fluns­san toipumisvaiheessa.

Poik­keuk­sel­li­nen aika vai­kut­taa ihmis­ten tur­val­li­suu­den­tun­tee­seen, ja on hyvä muis­taa, että viran­omai­set työs­ken­te­le­vät jat­ku­vas­ti muut­tu­vas­sa tilan­tees­sa epi­de­mian hal­lit­se­mi­sek­si. Tär­ke­ää on myös pitää huol­ta omas­ta hyvin­voin­nis­ta esi­mer­kik­si liik­ku­mal­la luon­nos­sa, jär­jes­tä­mäl­lä koti­jump­pa­tuo­kioi­ta sekä pitä­mäl­lä yhteyt­tä etä­vä­li­nein suku­lai­siin ja ystä­viin. Eri­tyi­ses­ti on syy­tä muis­taa ris­ki­ryh­miin kuu­lu­via lähei­siä ja tut­tu­ja vaik­ka­pa tie­dus­te­le­mal­la mah­dol­li­sia avuntarpeita.

Haluam­me omal­ta osal­tam­me kiit­tää kaik­kia nii­tä, jot­ka ovat jo tar­jon­neet vapaa­eh­tois­a­pua ja tukea sitä tar­vit­se­vil­le. Suu­ri kii­tos myös mei­dän omal­le ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­töl­lem­me sopeu­tu­mi­ses­ta ala­ti muut­tu­vaan ja haas­teel­li­seen tilan­tee­seen – teet­te hie­noa työ­tä. Vaik­ka virus panee mei­dän eris­täy­ty­mään toi­sis­tam­me, niin sil­ti yhtei­söl­li­syy­des­tä tulee se voi­ma, jol­la tämä­kin krii­si voitetaan!

Tuu­la Sauk­ko­nen, joh­ta­va lää­kä­ri, yli­lää­kä­ri, Oulunkaari
Rit­va Väi­sä­nen, vt. ter­veys­pal­ve­lu­joh­ta­ja, Oulunkaari

Tuu­la Saukkonen.

Rit­va Väisänen.