San­ta­hol­man pii­pul­le esi­te­tään purkutuomiota

Ämmöntiellä Santaholmalla seisova 28-metrinen tiilirakenteinen savupiippu on rakennettu vuonna 1915. Käyttämättömänä se on ollut vuodesta 1967.

Tänään tiis­tai­na kokoon­tu­va Oulun kau­pun­gin yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­ta saa pää­tet­tä­väk­si esi­tyk­sen San­ta­hol­man pii­pun pur­ka­mi­ses­ta. Esit­te­ly­teks­tis­sä tode­taan, että “Museo­vi­ras­to ei puol­la raken­nel­man pur­ka­mis­ta, mut­ta ei vas­tus­ta myymistä.”

Kau­pun­gin teet­tä­mien arvioi­den mukaan pii­pun kor­jaa­mi­nen tuli­si koh­tuut­to­man kal­liik­si ja alu­een käyt­tö ja kehit­tä­mi­nen muul­la tavoin kuin säi­lyt­tä­mäl­lä piip­pu oli­si hyö­dyl­li­sem­pää ja kan­nat­ta­vam­paa. Kau­pun­gil­la ei ole tar­vet­ta hal­lin­noi­da piip­pua, joka on hei­kos­sa kun­nos­sa ja sii­tä on vaa­raa turvallisuudelle.
Vaih­toeh­toi­na on pun­ta­roi­tu pii­pun kun­nos­ta­mis­ta ja yllä­pi­toa, lyhen­tä­mis­tä muis­to­mer­kik­si ja purkamista.
Mar­tin­nie­men pii­pun pur­ka­mi­sen jäl­keen San­ta­hol­man piip­pu edus­taa aino­aa maa­muis­to­merk­kiä sahaus­toi­min­nan perin­tees­tä Hau­ki­pu­taal­la. Alu­eel­la on jäl­jel­lä myös muu­ta­ma van­ha kun­nos­tet­tu työn­te­ki­jän asuinrakennus.