Putaan Pul­lan laa­jen­nus­työt käyntiin

Vii­me aikoi­na lei­po­moa­lal­ta on kuu­lu­nut huo­no­ja uuti­sia, mut­ta Putaan Pul­lan lei­po­mos­sa Mar­tin­nie­mes­sä puhal­ta­vat hyvät tuu­let. Lei­po­mo­ti­lo­jen laa­jen­nus­ta val­mis­te­le­vat työt on aloi­tet­tu ja raken­ta­mi­nen käyn­nis­tyy ensi viikolla.

Putaan Pul­lan lei­po­mon tuo­tan­to­ti­lat tuplaan­tu­vat kun nykyi­set vajaan 1600 neliön tilat laa­je­ne­vat 3000 neliön suuruisiksi.

Kysees­sä on yri­tyk­sen his­to­rian mit­ta­vin inves­toin­ti. Hank­keen koko­nais­kus­tan­nuk­set ovat noin nel­jän mil­joo­nan euron luok­kaa, jos­ta kiin­teis­tön ja kiin­teis­tö­tek­nii­kan osuus on 2,5 ja kone- ja lai­tein­ves­toin­tien 1,5 mil­joo­naa euroa. Jo aiem­min on uusit­tu lei­po­mon tuotantolinjoja.

– Meil­lä on posi­tii­vi­nen vire ja usko tule­vaan, näky­mät ovat hyvät, totea­vat yrit­tä­jät Ant­ti Tyy­ki­luo­to, Jan­ne Tyy­ki­luo­to ja Hel­mi Tyykiluoto.

Putaan Pul­la on per­hey­ri­tys toi­ses­sa suku­pol­ves­sa. Antin, Jan­nen ja Hel­min lisäk­si töi­hin osal­lis­tuu sisa­rus­ten puo­li­soi­ta ja lapsia.

Putaan Pul­la työl­lis­tää noin 40 vaki­tuis­ta ja lähes saman ver­ran osa-aikai­sia työntekijöitä.

Lei­po­mon tilo­jen laa­jen­nuk­sel­la ja kone- ja lai­tein­ves­toin­neil­la halu­taan paran­taa toi­min­tae­del­ly­tyk­siä, jot­ta voi­daan vas­ta­ta niin tämän­het­ki­siin kuin tule­viin­kin haasteisiin.

Lei­po­mo laa­je­nee joka kan­til­ta ja tilat tupaan­tu­vat Sepäntiellä.

– Parem­mat ja isom­mat tilat tule­vat jo nykyi­sel­le toi­min­nal­le ja tuo­tan­nol­le tosi tar­pee­seen, ja jos kaik­ki menee hyvin ja tar­vet­ta on, edel­ly­tyk­set ovat myös toi­min­nan laa­jen­ta­mi­seen, sanoo Ant­ti Tyykiluoto.

Olo­suh­teet työn teke­mi­sel­le paran­tu­vat esi­mer­kik­si ilman­vaih­don ja pölyn­pois­ton uudis­tues­sa. Parem­mat sosi­aa­li­ti­lat hen­ki­lös­töl­le tule­vat myös tarpeeseen.

– Eri­tyi­nen kii­tos hen­ki­lö­kun­nal­le, että on venyt­ty näis­sä tilois­sa ja saa­tu työt hoi­det­tua, vaik­ka tilo­jen ahtaus on ollut kova, totea­vat Tyykiluodot.

Laa­jen­nuk­ses­sa hen­ki­lös­tö- ja toi­mis­to­ti­lat sijoi­te­taan vie­rek­käin ja ne tule­vat lähel­le lei­po­mo­myy­mä­lä-kah­vio­ta nykyis­ten sii­lo­jen kohdalle.

– On tär­ke­ää, että nämä tilat ovat lähek­käin, jol­loin kaik­ki näke­vät toi­si­aan ja tie­to kul­kee, sanoo Ant­ti Tyykiluoto.

Maa­il­ma muut­tuu koko ajan ja tren­de­jä tulee ja menee. Lei­po­moa­lal­la pitää hais­tel­la uusia tuu­lia ja kehi­tel­lä tuoteideoita.

Täl­lä het­kel­lä esi­mer­kik­si kau­ra­tuot­teet ovat kovas­sa nousus­sa ja kaik­ki “ohut” on muo­tia. Putaan Pul­lal­la uusim­pa­na tuot­tee­na on lan­see­rat­tu “ohut rui­so­hut”, ker­too Hel­mi Tyy­ki­luo­to. Myös ries­kat ovat suo­sit­tu­ja. Yksi lei­po­mon lip­pu­tuot­teis­ta on rukii­nen jykerö.

Lei­po­mo­myy­mä­lä väliaikaistiloissa

Putaan Pul­lan lei­po­mo laa­je­nee nykyi­ses­tään joka suun­taan. Lei­po­mon yhtey­des­sä toi­mi­nut lei­po­mo­myy­mä­lä muut­ti vii­me vii­kon­lop­pu­na muu­ta­man sadan met­rin pää­hän väliai­kai­siin tiloi­hin Vers­tas­mut­ka 3:een. Siel­lä lei­po­mol­la on varas­to­ti­lo­ja, joi­den yhtey­teen lei­po­mo­myy­mä­läl­le kun­nos­tet­tiin tilat.

– Halusim­me rau­hoit­taa lei­po­mon alu­een raken­nus­töi­den ajak­si, sanoo Ant­ti Tyykiluoto.

Samal­la halut­tiin asiak­kail­le tar­jo­ta jota­kin uut­ta ja teh­tiin väliai­kais­ti­loi­hin myös kah­vio, jos­sa tar­jol­la on myös lou­nas­keit­toa. Asia­kas­paik­ko­ja on vii­ti­sen­tois­ta. Maa­nan­tai­na uudes­sa pai­kas­sa avat­tu lei­po­mo­myy­mä­lä sai asiak­kail­ta hyvän vastaanoton.

Eija Kuuk­ka­sel­la ja Oona Väy­ry­sel­lä oli koko päi­vän vils­ket­tä ja keit­toa kei­tel­tiin useam­pia satseja.

Maa­nan­tai­na väliai­kai­ses­sa pai­kas­sa Vers­tas­mut­kas­sa ava­tus­sa lei­po­mon myy­mä­lä-kah­vios­sa asiak­kai­ta pal­ve­le­mas­sa Oona Väy­ry­nen (edes­sä) ja Eija Kuukkanen.

– Toi­vom­me, että uusi myy­mä­lä vakiin­nut­tai­si paik­kan­sa mar­tin­nie­me­läis­ten kes­kuu­des­sa, ja sii­tä tuli­si hyvän­mie­len koh­taa­mis­paik­ka kai­ke­ni­käi­sil­le. Mar­tin­nie­mes­sä ei ole täl­lä het­kel­lä ollut vas­taa­vaa paik­kaa, mis­sä ihmi­set ovat voi­neet kokoon­tua vaik­ka kah­vi­kup­po­sen ääres­sä. Nyt sii­hen tuli mah­dol­li­suus. Toi­vo­tam­me kaik­ki ter­ve­tul­leik­si, sano­vat Tyykiluodot.

Lei­po­mo-kah­vio-lou­nas ‑kon­sep­til­la aio­taan toi­mia myö­hem­min myös uusis­sa tilois­sa, ja vie­lä muu­ta­kin voi­daan kehi­tel­lä, pal­jas­taa Hel­mi Tyykiluoto.

Lei­po­mo juur­tu­nut Martinniemeen

Putaan Pul­la on 41-vuo­tias lei­po­mo, jon­ka perus­ti Rei­no Tyy­ki­luo­to vuon­na 1978. Lei­po­mon laa­jen­nus on ollut suun­ni­tel­mis­sa jo pitem­pään, nyt oli aika toteut­taa han­ke. Kaa­voi­tus ja lupa-asiat vei­vät myös oman aikansa.

Putaan Pul­lal­la oli vaih­toeh­to­na raken­taa koko­naan uusi lei­po­mo jon­ne­kin muu­al­le, mut­ta Mar­tin­nie­mes­sä pää­tet­tiin pysyä.

Tyy­ki­luo­to­jen mukaan monet työn­te­ki­jät ovat valin­neet asuin­pai­kan ja raken­ta­neet kotin­sa lei­po­mon sijain­nin mukaan. Putaan Pul­lan yksi kan­ta­vis­ta brän­deis­tä on myös “Poh­joi­sen omin­ta, lei­vot­tu Mar­tin­nie­men kyläs­sä”, ja tämä halu­taan säi­lyt­tää jatkossakin.

Putaan Pul­las­sa usko­taan lei­po­mon tule­vai­suu­teen ja paka­tun lei­vän menek­kiin jat­kos­sa­kin. Vii­mei­si­pien tie­to­jen mukaan paka­tun lei­vän myyn­ti on kas­va­nut vii­si pro­sent­tia toi­sin kuin on annet­tu ymmär­tää, että menek­ki oli­si laskussa.

Putaan Pul­las­sa on kes­ki­tyt­ty päi­vit­täis­ta­va­ra­kaup­po­jen tar­pei­siin. Pää­mark­ki­na-alue on Poh­jois-Suo­mi Kok­ko­la-Pie­tar­saa­ri ‑akse­lil­ta ylöspäin.

– Saam­me mones­ti palau­tet­ta aivan ete­läs­tä­kin kun mei­dän lei­pää syö­ty poh­joi­sen hiih­to­kes­kuk­sis­sa. Kysyt­ty on, miten lei­pää saa­tai­siin myös ete­lään. Onhan se iha­naa saa­da täl­lais­ta palau­tet­ta tuot­teis­tam­me, ihas­te­le­vat Tyykiluodot.

- Muka­va, että tän­ne Mar­tin­nie­meen saa­tiin kah­vio, ihas­te­li­vat Kaa­ri­na Tilan­to (oik.) Annik­ki Nie­me­lin ja Umeås­tä lomal­le syn­nyin­seu­dul­le tul­leet Rit­va ja Saka­ri Lohi­kan­gas sekä Nel­ly Simp­pu­la (vas.). Ant­ti Tyy­ki­luo­don kans­sa yri­tet­tiin muis­tel­la min­kä­lais­ta oli enti­van­hai­nen rää­ti­limp­pu. Kah­vion sei­näl­lä Tyy­ki­luo­don mum­mon Sal­me Kyrö­läi­sen maa­laa­mia tauluja.

Putaan Pul­la

– Lei­po­mon perus­ti Rei­no Tyy­ki­luo­to v. 1978. Toi­min­ta jat­kuu toi­ses­sa polvessa.

– Sijait­see Mar­tin­nie­mes­sä Sepäntiellä.

– Lei­po­mon tilat tuplaa­va laa­jen­nus käyn­tiin elo-syys­kuus­sa, val­mis­tuu noin vuo­den kuluessa.

– Lei­po­mo­myy­mä­lä toi­mii raken­nus­töi­den ajan väliai­kai­ses­ti Vers­tas­mut­ka 3:ssa (Tsem­pin vieressä).

– Vaki­tui­sia työn­te­ki­jöi­tä n. 40, osa-aikai­sia liki saman verran.

– Yri­tys valit­tiin v. 2016 Poh­jois-Suo­men par­haak­si kas­vu­yri­tyk­sek­si Perheyrittäjä-sarjassa.